2006. augusztus 4.

GPS-szes fényképezés

A Sony GPS-éről (és erről) jutott eszembe, amint Kryx-szel a városban beszélgettünk, hogy az egész lényege egy konverter. Na, miről is van szó? Google Earth-ben meg lehet jeleníteni fényképeket is, és állati jól tud kinézni, amint jól sikerült képeinket megmutogatjuk egy műholdas és vektorgrafikus térképen a barátainknak. Egyből jobban tanul a gyerek földrajzot.

Nna, szóval sok navigációs szoftver, cél GPS rögzít tracklog-t, benne az idővel, amikor ott jártunk. A fényképeink EXIF adataiban is benne van, hogy mikor fényképeztük. Ha viszonylag együtt jár a két eszköz órája, könnyű párosítani a helyet a látottakkal. Kéne egy ki kiegészítés a GPSMapEdit vagy GPS TrackMaker, vagy netén a Mapsource térképrajzoló és kezelő szoftverekhez, vagy beléjük, ami úgy menti el a Google Earth formátumot, hogy egy adott könyvtárban lévő JPEG halmazt összehangol a koordinátákkal a fényképezési idők alapján. Mondjuk, elkélne bele az offset is az időhöz, mert ugye a jó felhasználó elfelejti átállítani a fényképezője idejét nyári időszámításra. :)

Várom már ezt. Bár az sem lenne baj, ha lenne valami freeware DOS-os verzió valami ismert tracklog formátummal. Mindenből lehet már gmt-t vagy ilyesmit konvertálni. Nna, addig gyűjtöm a tracklog-okat és a képeket a gépemen. :) Egyébként ez a GPS-Photo Link ilyesmit alkot, csak 279 USD-ért kicsit sokba kerül. :-/

Ha valaki lel ilyet, vagy készít egyet, sikítson!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése