2006. augusztus 12.

TMC offline - Dugulj el!

A minap arra szántam el magam, hogy megpróbáltam tudományosan felkészülni a Budapesti dugók elkerülésére. Mivel TMC (dugófigyelő GPS-ekhez) még nem működik hazánkban, ezért az offline verziót választottam. Jól meghallgattam a híreket, és mellékesen felmentem a Fővinform

weboldalára is. A cél az volt, hogy eljussak az M6-osig Békásról.


Mint egy borospincében, annyi a dugó...

A kapcsolódó linken egy részletesebb, halomba gyűjtött Budapesti kerület aktuális forgalomkorlátozása látható bontásban. Megfogtam a Mapsource programot, és elkezdtem kézzel felvinni az útkizárásokat. Két féle lehetőség van erre a Mapsorce-ban: Teljes útszakasz megjelölése, és terület megjelölése. Nem sok helyhez nyúltam, csak pár lényegeshez.

Így a III. kerületben a Sziget fesztivál miatt megjelöltem a Hajógyári sziget környékén az összes utat. Kizártam a rakpartot is Budán, mert nem tudtam, végül is lezárták-e a magas vízállás miatt. Kizártam még Nagykovácsi felé Buda határáig a szűkítést a Hidegkúti. A Bogdánit is kizártam, mert éppen kaparták, vagy mi. Asszem' többhöz nem nyúltam. Ja, de: A Bécsi út felé van egy menekülő út, és annak egy vasúti átkelője, ami előtt nagy érzékkel hetek óta csesztetnek egy 8x8 négyzetméteres betont, és két ember irányít. Vagy nem. Mindenesetre hetek óta dugó van ott. Biztos várják a betont.


A Mapsource (mapszósz) segít az offline TMC készítésben

Ezután a Mapsorce arra várt csak, hogy kijelöljek egy kezdőpontot, és egy következőt, amit az M6-ra rányomtam valahová. Nakéremszépen. Nagykovácsi felé plusz 30km lett az újraterveztetett út. És akkor még nem tudok arról, hogy "nemBudapest" forgalmával mi a hóhér van. Akár 50km-t is összeszedhetünk. :)

Most vagy a világ egy részén már nagyon használt TMC elve nem jó, vagy Budapesten annyira jól ki van találva az útfelújítás ütemterve, hogy képtelenség nem dugóba kerülni. Én azért a másodikra tippelnék, bár nem lottózom.

Nna, mindenesetre felhívom az egybegyűltek figyelmét, hogy a kapcsolódó linkről meg lehet gyártani egyes térképalkalmazásokhoz a saját napi TMC üzenetünket.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése