2009. október 8.

Műholdas térkép Garmin Oregon, Colorado és Dakota GPS-en


A Garmin tegnap kiadott egy újabb béta frissítést a címben szereplő GPS-ekhez, hogy a felhasználók saját készítésű raszter térképet tölthessenek fel a készülékeikre. Ennek két gyakorlati haszna van. Ha olyan helyre megyünk, aminek nincsen vektoros térképe, egy szkennelt változatot könnyen kalibrálhatunk a Garminunkra. Illetve a másik felhasználási terület egyértelműen a műholdas Google térképek, vagy egyéb légifotók megjelenítése a készüléken.


Baloldalon a vektoros térképen a jobboldali raszteres KMZ térkép van bekapcsolva.

Az alábbi képernyőmentéseket a Garmin Oregon 400t GPS-emen készítettem az imént. Mindössze a legújab beta firmwaret kellett telepítenem a gépre, és a Google Earth segítségével kellett kalibrálnom egy képbe lementett műholdfotót KMZ formátumba. Hogyan megy ez pontosan?


Garmin Oregon 400t és a raszteres műholdkép.
Néhol a NaviGuide autós illetve a Turistautak térkép van bekapcsolva.


Raszter térkép készítése

Telepítsd fel a Garmin készülékedre a legújabb béta szoftvert (amennyiben még nincsen az alábbi 2009. október 7. napon megjelentnél újabb):
Szkennelj, ments le bármilyen térképet JPG formátumba. Az Oregon és a Colorado natív képfelbontása 155 dpi. Vedd figyelembe, hogy a rátöltött kép pixeles lesz erős nagyításnál. Én egyszerűen magában a Google Earth szoftverben mentettem le az éppen látott képet a "Fájl > Mentés > Kép mentése" menüvel.



A JPG kép betöltése

Állítsd a térképnézetet a Google Earth-ben 2D-re, és észak legyen felül, hogy megkönnyítsd a kalibrációdat, továbbá állj rá arra a területre nagyjából abban a nagyításban, ahová a JPG kell, hogy kerüljön. A képet a "Hozzáad > Lefedő kép" vagy a CTRL+SHIFT+O gombbal töltsed be. Ehhez a felugró ablakon adj egy nevet a térképrétegnek, és add meg a kép elérési útvonalát. A kép ne legyen átlátszó, mert úgy is efelett lesznek a gyári vektoros térképek. Bár a kalibrációt segítheti, ha félig áttetszőre állítod a JPG fájlt a beállítás ablakban.


A képkezelő menü betöltéskor

A kép kalibrációját úgy végezheted el, hogy a zöld sarkokat tologatod addig, míg a térkép a helyére nem kerül. Ha forgatni kell a képet, akkor a bal szélen a kép belsejében látsz egy kis rombuszt, az segít ebben. Amennyiben tudod a pontos kalibrációs adatokat, akkor azt kézzel is megadhatod GPS koordinátában.



Kalibráció a zöld vonalak segítségével

Ha elkészültél, akkor a bal könyvtár menüben a szerkesztett térképrétegen nyomj egy jobb egérgombot, és a "Hely mentése másként..." menüben válaszd ki a KMZ formátumot, és mentsd el az új raszteres térképed. Dugd a GPS-t a PC-re az USB kábellel. A GPS-en a saját memóriakártyában vagy a microSD kártyán hozd létre a "\Garmin\CustomMaps\" könyvtárat, és másold bele a KMZ fájlodat. Amennyiben a legújabb firmware is a GPS-eden van, és a fájl is, lehúzhatod az USB csatlakozót a GPS-ről, és bekapcsolhatod.


A kalibrált térképréteg mentése

A Garmin GPS-en a térképréteged a "Beállítás > Térkép > Térkép információ" menü alatt állíthatod láthatóra vagy kikapcsoltra. A NaviGuide térkép mögött biztosan megjelenik a KMZ formátumban feltett raszteres térképed. Jó szórakozást!


Raszteres térkép az Oregon kijelzőjén

Megjegyzés
A raszteres térkép jelenleg nem jelenik meg perspektivikus nézetben, és 3D-ben sem. A kalibráció pontosságától és a kép nagyítási vetületre eső felbontásától függ, hogy mennyire használható a gyakorlatban. A gép működését a raszteres térkép nem befolyásolja. A raszteres térképből nem lesz vektoros térkép, azaz nem lehet rajta útvonalat tervezni, arra továbbra is "rendes" térkép kell.

Folytatás...

Kapcsolódó linkek

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése