2013. január 9.

Mele F10 Fly Mouse - távirányító nagyságú légegér billentyűzettel

Tesztelésre kaptam egy fullos távirányítót, mely kifejezetten számítástechnikai eszközökhöz készült. Egy USB portos vevőt kell csak a számítógépe dugni, és messziről hadonászhatunk, üzengethetünk az ágyból a masinának. Mivel az Android rendszereket is támogatja, kipróbáltam, hogy mit tud az iMito MX1 mini PC-vel együtt.

Semmiféle driver telepítését nem igényelte az eszköz. Azonnal elindul, és teszi a dolgát, dugjuk is bármilyen rendszerre, mint Windows, Linux, Mac vagy Android. Persze, nem minden rendszeren működik az összes gomb, de biztos okosítható segédszoftverek segítségével. Ennek nem jártam utána, mert a mindennapi alap használat mellett erre még nem jutott időm és nem is volt rá szükség.

Az egész F10 mindössze 96 gramm, kézre áll, kellemes a fogása, és mint írni fogom, a gombok is jók rajta. Az USB dongle 2,4GHz-en tartja a kapcsolatot az eszközzel (max 30 méterig), de valamilyen célból infra kapcsolatot is tart (max 10 méterig). Gondolom, ezzel tartja a referenciairányt.

Három fő funkciót érhetünk el a Fly Mouse segítségével:
  1. Egérkurzor mozgatás
  2. Multimédiás indítások
  3. Gépelés
Egérkurzor mozgatás

A kezünkben fogott távirányító mozgatását és nyomkodását is az USB dongle érzékeli. Ha a billentyűzetet lefelé fordítom és a képernyő felé mutatok, az eszköz akárhogy is, de tudja, merre mozgassa a kurzort. Persze, előfordul, hogy az egérmutató éppen a képernyő szélén van, miközben mi éppen középre mutatunk. Sebaj, elhúzzuk a képernyő szélére az egérmutatót, és addig toljuk a képernyő szélének, amíg a kezünk abba az irányba nem áll, amerre kalibrált állapotban lennie kell. Azaz egyszerű mozdulatokkal gyorsan kalibrálható az egér.

A finom mozgásokat is jól érzékeli, nem remeg a képen az egérmutatónk. Akkor vette csak nehezen a kattintásokat, amikor elkezdett merülni. Ekkor simán USB-n át tölthettem. Persze, nem árt, ha nem állunk ezer méterre a kijelzőtől, hogy legalább lássuk, mit csinálunk, de nem is tudtam olyan messze állni, hogy ne működött volna a Fly Mouse.

Az egér akkor kezd el működni, ha megnyomjuk valamelyik gombot az egér oldalon (pl. egér gomb, vagy Back gomb). Azaz a cucc nem kell, hogy folyamatosan működjön, idővel lemegy alfába... Nem tudom, mennyit megy el egy töltéssel, egy hét alatt egyszer töltöttem eddig, de nem is ment folyamatosan.

A repülős egér többé kevésbé alkalmas az Angry Birds madarainak kilövésére és a Fruit Ninja egykéses gyümölcskaszabolására is. :) Inkább vicces, de működik.

Multimédiás indítások

Az egérfunkciók oldalán van pár gomb, melyek a multimédiás feladatokat látják el. Az alábbi ábrát ha felnagyítod, láthatod, hogy mi mindent tud a ketyere. Ezekből amitől magamtól is rájöttem, az a kerek tárcsa szerű képződmény négy iránymutatója, mely egyszerű kurzormozgásokat tesz lehetővé, vagy a közepe, mely a bal egérgombnak felel meg, vagy a tízes számú vissza nyíl, ami Windows alatt a jobb egérgomb, míg Android alatt a Back menü, és például még a hangerő szabályozó +/- gombja.

A nyolcas számú négy gombot biztosan fel lehet programozni, még nem jártam utána...

Gépelés

Hátára fordítva a Fly Mouset egy QWERTY billentyűzetet kapunk. Nem kell parázni, a kurzormozgató gombok is ott vannak. Ékezetet egyelőre nem sikerült lelnem rajta, és nem is nagyon érdekelt. Az a véleményem, hogy ezzel nem esszét kell írni. Mindössze arra jó, hogy egy YouTubeon keresett zenét be tudjunk vele ütni, és arra ez tökéletes ékezetmentesen is (lásd pl itt).

A gombok nyomása kellemes, jó vele gépelni, egyértelmű, hogy lenyomtam rajta a gombot. Megszokható a mérete, és folyamatos használat mellett egy idő után megkockáztatom, hogy a vakon írást is elsajátíthatják azok, akik amúgy szoktak ilyet más eszközökkel.

Pro és kontra

  • Kényelmes eszköznek tartom, és tényleg jól használható főleg a légegér történet.
  • Hiányzik a touch funkció a kétujjas dolgokhoz Android alatt, amit ez nem old meg.
  • Töltőt nem adtak hozzá, csak töltőkábelt, de egy számítógép USB portjáról is tölthető.
Hazai beszerzési forrásról egyelőre nem tudok. Nekem a Yamoto Kft. adta, akik erősen gondolkodnak ilyen és hasonló eszközök importján. A külföldi megbízhatónak mondható árak $29.99 és $31.50 körül vannak, mely 7 000 t körüli árat jelent. Így hazánkban az áfával és fűfával együtt 8 500 Ft és 10 000 Ft között lehetne az ára.

Amint lesz időm, utána nézek a programozhatóságnak, ha addig meg nem dob valaki egy linkkel. :]

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése