2013. január 3.

iMito MX1 Android mini PC

Az egész kütyü akkora, mint egy öngyújtó, mégis egy kétmagos processzoron Android rendszer fut benne. Kijelzője és kezelőszerve sincsen. Ráköthető az újabb tévékre, és alapállapotban csak wifi segítségével kommunikál. Ráadásul az egész 20 000 Ft alatt elérhető. Mi a hóhér ez?

Nagyon megtetszett, nagyon meggyőznöm sem kellett magam, hogy jó vétel lesz az iMito MX1. Ez nem más, mint egy okosítható multimédiás lejátszó vagy akár játékközpont. Igen, szinte bármit lejátszik. Igen, szinte minden Android játék fut rajta. Igen, érintőképernyő nélkül is jól kezelhető.

Amire egy Android alapú mini PC alkalmas lehet:
  • Full HD filmek lejátszása
  • Hálózati multimédiás lejátszás, NAS támogatás
  • Online tartalmak fogyasztása, mint YouTube, web
  • Játék (Angry Birds-től az autós szimulátorokig bármi)
  • Konzol szimuláció, kontroller támogatás (korlátozott)
  • Fájlszerver, torrent (korlátozott)
  • E-mail, Facebook, fórumozás, ...
  • Házi szórakoztató központ
Android 4.1.1 fut már rajta hivatalos Google Play támogatással, és nagyon stabil kis cucc. Rádugtam egy régebbi LG LCD tévére a hozzá kapott HDMI csatlakozó segítségével, csatlakoztattam egy vezeték nélküli billentyűzet és egér USB doungle-jét, és máris kezelni tudtam. A rendszer ismeri a magyar nyelvet, az Android szabványos, tablet szerű módban fut. A felbontás lehet 720px, 1280px és 1920px széles. Mivel a tv sajnos nem full HD, hanem csak HD ready, 1380px széles emlékeim szerint, ezért 1280px-re állítottam. A nagyobbiktól a tévé kicsit kiakadt, remegett a kép, ezért maradtam a "kisebbiknél". Így is tökéletes látványt kaptam. Egy hátránya volt, hogy a Google Music nem engedélyezte a widget használatát. Ez rootolás után, DPI állítással korrigálható, de nem akartam ehhez folyamodni csak ezért.

Itt egy videó, amiben 1080p-ben működik egy tévén az MX1:


Az alap Android rendszerre rágyúrtak gyárilag egy-két hasznosságot. Így a képernyő pixelpontosan nagyítható és kicsinyíthető, ha a szélek nem lennének rendben. A tologatás is lehetséges mind a négy irányba. Szóval belőhető pontosan az adott eszközhöz, ha a HDMI nem tenné pontosan a helyére a látottakat.

A billentyűzet és az egér azonnal működött. Az ékezetességért a korábban már hasonló célokra megvásárolt External Keyboard Helper Pro-t használom. Konkrétan a blogbejegyzést is most így írom, a CTRL+C/V is működik. Ha szükséges lenne, az Android alatt alapban nem támogatott F1, F2, ... gombokat is beállíthatnám bármire. Az egér a jobb gombra a "Back" menüt hozza, így minden adott.

A tablet módból fakadóan az alsó sávban vannak a szoftveres menük, gombok. Belekerült az MX1 ROM-ba ezen felül két fontos funkció is erre a sávra. Van egy kis ikon, mellyel elrejthető egy lefelé mutató nyíllal, és előhozható az egérmutató képernyő aljáról történő felfelé húzásával lenyomott bal egérgomb mellett. Ugyanitt van egy "Power Off" gomb is, amivel az MX1 lekapcsolható. Sajnos, az eszköz csak a tápegység konnektorból történő kihúzása és újra bedugása indítja újra a cuccot, de ez is valami. Nekem melegszik az USB-s 5V-os, 2000mA-es tápegység üresjáratban is, míg másnál nem, így lehet, hogy az én tápom bibis. Az MX1 langyos, nem forrósítja szét magát aktív használat mellett sem.

Nem csak billentyűzetről és egérrel kezelhető a rendszer. Sok távirányító alkalmazás megjelent Android alá, ami egy másik telefonról teszi kontrollálhatóvá. Az MK802III Remote Client a tesó gépre készült, azonban az MX1-t is támogatja. Arra kell csak figyelni, hogy valamiért az eszközzel wifin át nehezen konnektál elsőre, így próbálkozni kell néha többször is, hogy a szoftver kapcsolatba kerülhessen az MX1-gyel. De onnan már működik. Arra figyelni kell azért, hogy ne kapcsoljon le a telefon autóverseny közben. Izgalmas, mikor az MX1-en futó Need for Speed Most Wanted a tévén fut, és az okostelefonom a kormány. :)

De tele van a YouTube videókkal, ahol Xbox kontrollerrel zúznak éppen valamelyik játékban az MX1-en vagy valamely hasonló mini PC-n. Bluetooth portos dolgokat is eszik. Mivel Androidra szinte bármire lelsz megoldást, így bármely felmerülő lehetőség többé kevésbé megvalósítható a kezelhetőségét illetően.

Több színben is kapható, de szerintem a fekete a hőleadás miatt jobb választás lehet. Meg amúgy is a tévé mögött van... :)


Van stock browser, én az előtelepített Chrome-t használom. Az Adobe Flash Player 11 is telepítve van, azzal sem kell küzdeni, így az azt támogató böngészőkön láthatod a kívánt bannereket és nénis videókat is. :D A YouTube is fut, bár valami gondja van a jelenlegi négyes változatnak. Ugyanis sehol sincsen meg a fullscreen gomb vagy menü. Amíg nem jön ki a javítás, addig ezt a YouTube változatot érdemes telepíteni az MX1-re, és kikapcsolni a frissítését.

Másik megoldás lehet még például a Super Video nevű app, melyre megosztással átküldve a YouTube videót, teljes képernyős módban futtatható a videó. De arra is alkalmas a Super Video, hogy kép-a-képben. azaz klasszikus lebegő ablakban fusson egy film, miközben akár webet böngészünk. Szóval érdemes telepíteni.
Az MX1 előtelepítve tartalmaz egy Rockchip féle "eHomeMediaCenter" nevű appot, ami a Play-en nincsen fent, de hasonló mint mondjuk ez. Ez egy uPnP kompatibilis DLNA eszközt varázsol az MX1-ből. Így ráküldhető egy másik eszközről indított multimédiás tartalom. NAS-ról is simán játszik mindent, amit a wifi enged. Elvileg a nem túl régi USB LAN csatlakozókkal hálózatra is dugható. Apropó, dugók.

Az összedugásnál nagyon figyelni kell, mert több helyen is belefutottam abba, hogy a belső panelről letört a csatlakozó, mert a user kicsit erősebben nyomta a dugót (lásd pl. itt vagy akár itt). Ahogy említettem, egy HDMI papa van rajta, amihez kapunk egy toldót, hogy ne törjön ki a tévéből idővel. Az MX1-en még van egy sima USB mama is, amibe dugható bármi. Van egy microUSB táp bemenet. Tovább van egy microUSB OTG csatlakozási lehetőség is. Mindegyikhez gyárilag jár egy kábel. Az USB bemenetekre rádugható akár USB Hub is, a legtöbbet felismeri a gép. Így akár rádugható egyszerre egér, billentyűzet, külső HDD, USB Flash drive is. Kipróbáltam egy régebbi Logitech QuickCam Pro webkamerát, a Skype a mikrofont kezelte, a kamerát látta, de arról fekete kép jött csak. Olvastam más tapasztalatát, akinek egy újabb 720p-s Logitech webcam simán ment egy másik fajta iMito masinával. Szóval lehet kísérletezni... :)

Az alábbi listában nagyon sok eszközt találsz, amit teszteltek mások a testvér MK808-assal. Ami azzal megy, az vélhetően az MX1-gyel is. A listában még Huawei 3G/HSDPA USB modemek és Xbox kontrollerek is vannak. :)

Játékok. Nem vagyok egy nagy gamer, de azért kipróbáltam ezt azt. Az Angry Birds vicces volt egérrel, de ment. Pár autós játékot is megnéztem, és a már említett külső Android telefonnal jól irányítottam úgy, hogy a telefon volt a kormány, azaz a külső mozgásszenzort használni tudtam az MX1-en futó autós szimulátorhoz (lásd említett NFS).

Alapállapotban van egy szokásos Android launcher is, és egy óriás ikonos launcher is az MX1-en. Ezen felül feltettem az Apex-t, de furán viselkedik, így lehet, hogy visszaszokok a rajta lévőhöz, vagy kipróbálok más launcher-eket is. Szándékosan nem rootoltam, bár már számos hack jelent meg rá. Sőt, főzött ROM-ról is láttam videót. Azonban nem magamnak szeretném, hanem jó lenne, ha a család is használni tudná az MX1-t. Így nem bűvölöm agyon. A rootolás mellet szólhat, hogy az összes ingyenes VNC alkalmazás ezt igényli. :) A VNC segítségével bármiről távirányíthatóvá válik az MX1. Egyébként így kell rootolni.

Sorra jelennek meg az újabbnál újabb típusok, melyek 20e Ft alatt vannak. Sőt, már 5e Ft alatt is láttam. A hazai beszerzés még macerás, nincsen importőr. Én is olyantól vettem, akinek volt pár darab (kérdezz rá, van-e még). Két külföldi forrás az MX1-re, melyek ismertek, megbízhatóak:
Rendelésnél mindig figyelj arra, hogy EU adapter legyen hozzá. Illetve számíts rá, hogy ha eltörik a forrasztás a panelen, akkor Neked kell kell megforrasztanod! :)

Folytatom...

Kapcsolódó magyar írások, oldalak a témában:
Keress a témában a Google+ közösségben:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése