2010. október 17.

Garmin Nüvi 3760T autós GPS - új utakon

Érdekes volt kezembe venni ezt az új generációs autós navit. Teljesen átszabta a Garmin, de mégis maradt minden a régi. Amiben újabb a Nüvi 3760T (illetve a többi "ezres" sorozat) az elődeinél, az lényegében a dizájnban átszabott kezelőfelület, és a nagyobb intelligencia.

A Garmin Nüvi 3700 sorozat tagja 

A családban egy jó ideje hálás eszköz egy Garmin Nüvi 205 modell, mely mind méreteiben, mind tudásában abszolúte a belépő szint. Beszereztem hozzá egy autós gyári TMC adaptert, így felokosodott. A Nüvi 3760T ehhez képest sokkal vékonyabb, jó nagy a kijelzője, tiszta iPhone érzeted ad, és alapban kezeli a TMC-t, és még többet. Akárki meglátta nálam ezt az új modellt, első körben azt hitte, valami okostelefon jár már megint nálam. Nem, ez "csak" egy GPS. Ez A GPS-ek iPhone-ja. :)

Szélvédőre cuppantva

Reggeli dugóban

A tükröződő, teljesen peremmentes érintőképernyős kezelőfelület mögött egy fantasztikusan szép LCD kijelző van. Remélem, ezt valamelyest a fotók visszaadják. A felbontás WVGA 800x480 pixel, az érintő multitouch-os. Tudni kell, hogy a Nüvi 205-nek is erős 100%-on a megjelenítője, mégis ez túltesz minden eddigi elképzelésemen. A kijelző érzékeli az automatikus elforgatást, így séta közben is kényelmesen kezelhető. Egy aktív bölcsőt kapott, ezért nem a gépbe kell dugdosni az autós töltőt, hanem az maradat fixen az ablakon. A bölcsőben van egy hangszóró is, mely stabilabb Bluetooth kihangosítást biztosít.

Finom a térképrajzolat

TMC esemény Pilisvörösvár felé

A csomag majdnem teljes tartalma

Ez az első olyan BT kihangosítós GPS a kezeim között, ami nem hogy gond nélkül szinkronizál egy Windows Mobile vagy Android okostelefont, de még a korábbi(!) híváslistát is átszippantja. A hangerő egyébként külön állítható telefonra és rendszerhangra, ez hasznos. Ez a modell nem tud mp3-t lejátszani, és FM-adó sincsen benne, a képnézegetés az egyetlen multimédiás képesség, ami nem GPS-re jellemző, de benne maradt a telefon kihangosító szerepen kívül. Az akku egyébként beállításoktól függően max 4 órát bír.

A GPS csatlakozófelülete, mögötte az aktív autós adapter

Igényes, finoman kidolgozott ház

A hátlap nem fényes, hogy ne látszódjon rajta a kopás

A navigáció vele egyszerű, a főképernyőn a szokásos "Hova?" és "Térkép" ikonok fogadnak. Ami extra a szokásos alap funkciókon túl, az a többszintű intelligencia. Egyrészt kezeli a hazánkban is fogható RDS-TMC-adást (lásd tmc.lap.hu), másrészt tanul a vezetési szokásainkból, harmadrészt microUSB kábelen PC-re kötve, online letöltés után képes mások sebességadataiból is tanulni. A második fogott meg igazán, hiszen vannak általam kedvelt nagyvárosi kerülőutak. Egy hét után azon kaptam magam, hogy a Nüvi 3760 arra tervez hazafelé, amerre járni szoktam. Vannak még egyéb beépített érdekességek, melyek már a varázslás kategóriába tartoznak, én ezeket tartottam fontosnak. :)

 
Elvarázsolt a kijelző

Idézek a hazai oldalról, mert ennél jobban nem lehet leírni:
A trafficTrends funkcióval a nüvi 3760T automatikusan megtanulja a nappali forgalmat, így fejleszti az útvonaltervezést, valamint az adott napi forgalmi adatok alapján jobban képes megbecsülni a várható érkezési időpontot is. Minden alkalommal, ahogy a készülékét a myGarmin oldalhoz csatlakoztatja, a rendszer díjmentesen frissíti a szolgáltatás adatait.
A myTrends funkció segítségével a sűrűn látogatott, "Kedvencek"-be mentett célok esetén a nüvi megpróbálja kitalálni az érkezés helyét anélkül, hogy meg kellene neki azt mondani. Megmutatja az érkezés idejét, a szükséges forgalmi információkat. Így akár a munkába menet vagy hazafelé indulva a napi útvonalat a nüvi 3760T segítségével biztosabban, gyorsabban teheti meg.
Garmin Nüvi 3760T vs Nüvi 205 - fotókon a fejlődés











Az adatbázis befrissítését nem tudtam tesztelni, mert gondolom, már bereggelték a vasat (szerintem a Mobilport volt :-)). Ugyancsak nem próbáltam ki a cityXplorer tartalmakat, mely azoknak lehet érdekes, akik sokat utaznak a világ nagyvárosaiban. A gép egyébként már nem kapott NaviGuide Magyarország térképet, hanem a Navteq alapú  City Navigator NT Európa térkép van "csak" hozzá. Az a helyzet, hogy a Navteq nagyon szépen feljött a területünkön, bár még vannak kisebb hiányosságai, szerintem jól használható. Akinek nem elég, vehet hozzá NG-t. A belső SSD memória 3,5 GB körül van, és microSD-t fogad még a gép. Magyar nyelven még mindig nem megy a TTS (kimondja az utca nevét is, de magyar nyelven ez még nem elérhető). A 3D épületeket és a 3D hegyeket egyáltalán nem hiányoltam, bár van olyan Garmin modell, akinek az kellene (lásd Nüvi 3790T modell, amiben van beszédfelismerés is). A térképrajzolat szerintem nagyon szép, finom és egyszerű. (Akinek nem kell a BT, annak ott a Nüvi 3750 modell)

Ennél több menü nem kell

 

 
A TMC eseményeket kezelő menük

Madártávlat a Velencei-tó mellett az autópályán

 

 
Vezetés közben is könnyen elérhető információk

Téves sebességjelzés, hiszen még nem a 60-as szakaszon vagyok.

 

 
A körforgalmak, lehajtók jelzése jobb, mint a korábbi modelleken.

Éjszakai üzemmód

Természetesen ez a modell is tud többpontos útvonaltervezést, az útvonalpontok hosszabb út esetén kezelhetőek, fellelhető hozzá egy csomó ingyenes térkép (a kompatibilitási gondokért nem a Garmin a felelős!), elég jól lefedettséggel bír a nagyvilágban fizetős térkép tekintetében a gyártó, van benne EcoRoute a gazdaságos gázpedál kezelésért. Egy időben szívesen játszottam ezzel, hasznos alkalmazás, és ezen a vason már többet tud, legalábbis a felhasználói interfésze tele van csicsával. Az olyan "nélkülözhetetlen" appok is rajta vannak a vason, mint a világóra, a számológép, az ébresztő, és a mértékegységváltó. Már egy firmware frissítés is megjelent a géphez (lásd 2.50 változat). Ez a WebUpdater-rel könnyen(!) frissíthető.

Aktív a telefon ikonja

A Bluetooth kihangosító funkciói

 
Simán csatlakoztatva egy Android modell, bár neki pont nem kéne ilyen. :)

 

Külön állítható a navigáció és a telefon hangereje

 

Telefon ikon, TMC esemény, sebességkorlát kijezése

Ami nem volt a korábbi modellekben, de ebbe már belekerült, a sokat hiányolt sebességkorlát kijelzése. Állítólag idővel hangjelzést i fog adni, és menet közben majd fel tudunk venni később korlátozó eseményeket. Addig is a néma visszajelzés piros karikás sebességkorláttal már hiánypótló a más navikal szemben. Ugyancsak újdonság a térkép színséma, mely vélhetően szintén a konkurenseknél megtalálható "kifogás" igény kezelésére került bele a szoftverbe.

 
Függőleges világkép különböző térképrészletességgel

A Garmin Nüvi 3760T és a tesói is kívánatos modellek. Egyszerűen jó megfogni. Nem sok negatívumot tudok felsorolni. Ha nagyon kötekedni szeretne valaki, akkor adok pár tippet. A "Mentés / Hely beállítása" popup menü elég furán néz ki, eddig nem alkalmazott dizájnelemekkel oldották meg, nem egyértelmű a kezelése, mi a menü és mi a menü neve. A BT kihangosító kiakasztható, ha extrém dolgokat várunk el tőle, de nem fagy le, max nem vált át kéktótra. Nem adnak a géphez bőrtokot, lehet félteni a vasat. Az árba beleférhetett volna valami tatyó. A Navteq térképadatok olykor pontatlanok, lásd a fenti, korai, téves 60km/h korlát jelzése a még 130km/h szakaszon. A fényerő nem csökken magától, csak a háttérszín vált nyugodtabbra sötétben. A bekapcsoló gomb érzéketlen kicsit. Mibe kössek még bele? :) Ennél többet az tudna mesélni, aki hetek óta ezt a gépet nyúzza szét. Egy biztos, Budapesten belül jól navigált, a TMC jelezte, hogy ne menjek fel a Margit-hídra, elvitt Zalaegerszegre szépen autópályán, visszafelé köztes célpontnak Budakeszit megadva szépen elkerülte a belvárost, és megjegyezte a munkába járós útvonalam. Eközben nem volt vele semmi bajom. Mindezt úgy, hogy a tesztgép dobozában már a TMC antenna már nem volt benne (a töltő adapter enélkül is veszi az RDS-TMC adást).

 
Térkép böngészése közben / Az útvonaltervezés módja beállítható

Forgalmi statisztika

Az biztos, hogy engem nehéz rábeszélni egy nem-Garmin GPS-re. Ez az új széria jó irány, új utakat talált magának a gyártó. A Nüvi 205-t lecserélném erre, csak az tart vissza, hogy jelenleg 5x többe kerül ez az új modell a régi kifutó modellhez képest. :) Azoknak ajánlom a Garmin Nüvi 3760T-t, akik igényesen kinéző, sokat tudó, de könnyen kezelhető, telefonkihangosítós, EU térképes modell után kutatnak. Akinek sokba kerül, keressen rá gyorsan a most még kapható, kifutó, akciós Nüvi 205-re! ;) Nnna, az az olcsó! :)

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése