2009. szeptember 17.

Új Top-Map Magyarország térképfrissítés iGO és Garmin GPS-ekhez

Pár nap eltéréssel megjelent mindkét gyártó hazai térképfrissítése. A Nav N Go iGO My Way szoftverekhez a Naviextras Toolbox segít frissíteni 2009/Q2 térképekre. A Garmin GPS-ekhez pedig a Mapsource vagy a kézzel rámásolós SD-s változat, a NaviGuide Magyarország v5.3 béta térkép tölthető le.


Garmin NaviGuide Magyarország v5.3 béta térképfrissítés
A most megjelent frissítés továbbra is ingyenes a 3.1 változattól felfelé. A 5.3 még béta, azaz ne telepítsd, ha zavarnak az esetlegesen bennmaradt kisebb hibák.

Lényeges újdonságok a NaviGuide Magyarország térképben:
  • A Margit-híd lezárása miatti forgalmi változások beépítésre kerültek a térképbe, így a TMC nélküli készülékek sem terveznek át a hídon.
  • A sávinformációk (lane info) már Nyíregyházán, Szegeden és Székesfehárváron is elérhetők.
  • Bonyolult, többsávos útkereszteződésekhez közeledve a GPS készülék képernyőjén megjelenik egy egyszerű ábra, mely segíti a helyes besorolást. Ez a funkció jelenleg a Nüvi 1350, 1370, 1390, 1490, 7x5, 8x5 és a Zumo 660 készülékeken használható.
Az alábbi oldalról letölthető az SD-re másolós változat és a MapSource telepítős térképfrissítés is:
Időközben megjelent a végleges változat:
A térképi tartalomban történt változások teljes listája itt olvasható:


Nav N Go iGO My Way 2009/Q2 térképfrissítés
Európa és Észak-Amerika térképek frissíthetőek. Ebből ami általában ingyenes lehet, az a Kelet-Európa Top-Map csomagja, benne Magyarország is, de ez is géptől függ, hogy kinek free és kinek kell fizetni. Egy biztos, most két országgal bővül a letöltés, a kelet-európai Top-Map térképeket tartalmazó frissítésben mostantól Albánia és Macedónia főúthálózata is szerepel, a csomag árváltozása nélkül.


Nekem egy iGO 8.0 microSD kártyám van, és ehhez ezt tudom éppen frissíteni (kattints a nagyításhoz):


A Nav N Go igen csak szűkszavú a részletekről, cserébe sok a marketing anyag a megjelenésről. Sebaj, a Naviextras fórumban lehet kérdezni, kinek miért nem megy a TMC benne, mert ilyenről is olvastam már, de közben javították:
Az egyetlen changelog itt jelent meg a fórumban:
Ami a lényeges változásokat illeti a Magyarország tekintetében (2009/Q1-hez képest):
  • Közel 250km-el bővült az úthálózat.
  • 750 új érdekes pont kapott helyet a 2009.Q2-es POI adatbázisban.
  • 7200 apróbb javítás történt, amit a Top-Map hibabejelentőjén keresztül kerültek bejelentésre.
  • Lényegesebb változtatás még például, hogy a Margit híd le van zárva, azon keresztül nem tervez jelenleg a szoftver autóval, illetve Szegeden is megjelentek a sávinformációk.
Megjegyzés
Jelenleg az iGO és a Garmin Magyarország térképei azonosak. Legalábbis azon iGO alapú modellek, melyek a Top-Map térképeit használják, és azon Garmin GPS-ek, melyekhez NaviGuide Magyarország térkép van használatban, ugyanazt tudják. Az iGO esetén azonban a Kelet-Európa térképcsomag egy része szintén Top-Map, mely azért van, mert az iGO fejlesztője a Nav N Go megvette a térképgyártót azzal a céllal, hogy a kisebb de jó minőségű kelet-európai térképgyártók digitális térképeiből egy komplett csomagot állíthasson össze, konkurensként a Tele Atlas és a Navteq régiós térképeire. A Garmin pedig ebből mindössze a Magyarország csomagot licenceli de úgy, hogy a felhasználói ingyen frissíthessék. Az iGO felhasználók akkor tudnak ingyen frissíteni, ha az adott PNA vagy PDA modellhez az jár.

Kapcsolódó linkek

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése