2006. július 6.

Gyengénlátók navigációs rendszere jó lehet bárkinek?

A Kossuth Rádiót hallgattam az autóban ülve ma, és egy érdekes riport volt a mesterséges intelligenciáról. A sok téma között arról is szó volt, hogy hogyan segítheti egy helymeghatározó rendszer és egy vele egybe épített beszélőgép a gyengén látókat.

A mesterséges intelligencia fejlesztése az utóbbi években inkább elment a kis problémamegoldásba. Korábban az volt a jellemző, hogy ez a tudományág a tökéletes gépet akarta megalkotni. Most inkább terveznek, fejlesztenek fület vagy beszéd felismerést külön-külön. Így vált lehetővé, hogy hazánkban is már foglalkoznak gyengén látóknak kifejlesztett olyan navigációs eszközzel, melynek működése a következő.

A gyengén látó kap egy fejhallgatót, és egy kütyüt. A cucc érzékeli a környéken elhelyezett mini rádióadók jeleit, és bemondja, hogy most itt és itt jár. Például "Úgy 50 métere jobbra előre egy OTP bank automatát találsz...". Gondolom, azért nem GPS-szel oldották meg, mert a lakóházak között nem igazán hatékony, meg amúgy is mozgás közben akár 50m feletti is lehet pontatlanság. Valaki jól megfinanszírozza majd nekik, akkor buszra, metróra, épületre, mindenre lehet ilyen kis rádióadót tenni.

Mellesleg megjegyzem, ezt bárki tudná használni. Pl. megy a mamika az utcában, és bemondja neki a kütyü, hogy "Csirke farhát akció a kisboltban. Megéri a járókerettel oda menni!"

Az említett rádióműsor műsorvezetője amúgy nem túl magas szinten próbálta megközelíteni a témát. Így a meghívott vendég elég laikus szinten magyaráz. A berohangáló telefonos kisasszonyok sem voltak nagyon a toppon a bejövő kérdésekkel. Na mindegy. Azért élveztem. Ezért szeretjük a Kossuth rádiót!

A műsort itt lehet meghallgatni Real Media formátumban a rádió hivatalos és kötelező ORTT archívumából.

Amúgy részben ide tartozó téma, hogy mikor itt volt George Bush, és lezárták fél Budapestet, akkor a mentősök útkizárásos GPS-szes navigációs rendszert használtak. Ha valaki tudja, hogy mi volt ez, írja már be ide a fórumba, mert biztos nem csak engem érdekel. :) Nem emlékszem, melyik rádióban hallottam. Infó Rádió?

Ui.: Látom, többen bedőltek a Tesco gazdaságos GPS navigáció c. blog bejegyzésemnek. :)

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése