2006. július 10.

Gólya, gólya, gilice, GPS-szes a lábad...

Ez állati! A gépéesmagazinra tévedve találtam egy cikket, amiben azt taglalja az író, hogy a www.golya.mme.hu webhelyen fent van egy halom gólyafészek POI-ban. Azaz rögzítik a gólyafészkek fontos pontjait, melyet mellékesen Google-nek a műholdas térképén is meg lehet bámulni. Pl. Tolnán ezer éve ismerek 1 fészket, ami be is van jegyezve, de képet nem leltem róla. Pedig nosztalgiáztam volna egy kicsit.

Tetszik a kezdeményezés! Bár biztos vannak olyanok, akik akép' vélekednek, hogy minden természetes dolgot tüntessünk el az emberi szemek elől, nehogy letapossa vagy lelője a sok állat. A www.turistautak.hu térképész fórumában olvastam egy hasonlóról, mikor valaki kívülálló nagyon zöld megkérte az egyik rajzolót (nem hivatalosan persze), hogy ne rajzolja be azokat az utakat, melyek tiltott helyek, és csak engedélyjel lehet bemenni. A logika egyszerű: ne menjenek be a pl. GPS-szel rendelkező quad-osok széttúrni a terepet.

A globalizáció átka és előnye egyszerre. Brrr... Ha bele gondolok, hogy azért vettem meg a GPS-t, mert egyik éjszaka egy sötétben elnézett út miatt átmentem egy másik megyébe, akkor áldom a GPS-t. Áldom akkor is, mikor 1 évben több helyre megyek el a geocaching mozgalom miatt valóban érdekes helyekre, mint korábban 10 év alatt. Pontosabban felfedezem ugyanazokon a helyeken az érdekes dolgokat, mert fel "kell" fedeznem.

Azonban én sem örülök annak, mikor mondjuk valaki quad-dal, motorral az erdőben roncsolja a terepet, rémíti meg az erőd vadjait. Meg annak sem, mikor rá kell szólnom egy sok gyerekes családanyára a Hármashatárhegyen, hogy ugyanmá', ne tessék a szemetet eldobni. Mert ugye ennek a nőnek egyik gyereke a statisztika alapján GPS bolond lesz, és elmegy a csajával szemetelni az erdőbe a hi-tech és a csaj felavatására. Mert ugye a navi progi kiírja neki legalább telepítéskor, hogy autóvezetés közben az utat nézd. De nem írja ki GC vadászat közben, hogy ne lépj a védett növényre.

Nna, azért jó, hogy van ez a gólya POI, mert nyomon követhető, hogy vannak még madarak, melyek a babát hozzák a csőrükben. Vagy a madár influenzát?

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése