2002. május 5.

APSLive FAQ

APSLive és a gyakori kérdések

Az SB Live! hangkártya bele ugyanaz majdnem, mint az EMU APS hangkártyáé, mely lényegesen magasabb árkategóriát képvisel. Kisebb cselekkel létrehozható az APSLive.

Hangsúlyozom, hogy az APSLive nem egy kereskedelmi forgalomban lévő, boltban kapható hangkártya! Az APSLive a Creative gyártmányú SB Live! hangkártya, és az EMU gyártmányú EMU APS hangkártya ötvözése. Ez abban áll, hogy az SB Live! hangkártyát az EMU APS hangkártya megfelelő driver-eivel működtetjük.


 • Milyen erős gép kell hozzá?

Ugyanaz elég elvileg, mint az SB Live! esetében. Az EMU APS-hez 200 MHz CPU, 64MB RAM az ajánlott a jobb kihasználtsághoz.

 • Hány effektet lehet használni valós időben?

Az összes effekt képes valós időben egyszerre futni. Ezt az EMU10K1 produkál DSP effektekkel.

 • Használhatóak saját effektek?

A közeljövőben tervezi a gyártó, hogy egyéb DSP effektek letöltésére is alkalmassá teszi a hangkártyát. Remélhetőleg ez is fog működni az APSLive-on is, lévén a Creative-ra támaszkodik többnyire az E-MU is.

 • Hány bites a DSP algoritmus?

A DSP algoritmus felbontása 32 bites. Ennek köszönhető az igen jó minőségű hangzás.

 • A bemenetek és kimenetek keverhetőek felvételre?

Minden további nélkül, hiszen full-duplex a hangkártya, és az összes hangcsatorna paramétere állítható, mely nem igényel CPU elfoglaltságot.

 • Mekkora a kártya teljes kihasználtsága esetén a CPU igénybevétel?

Amennyiben mind a 64 hangcsatorna üzemel, és mind a 16 effekt beállítás működik, akkor is mindössze 10%-ot foglal a CPU teljesítményéből.

 • Alapban milyen szoftverek támogatják az APSLive-t?

Az alap szoftvereket, melyek az E-MU működéshez szükségesek: E-Control panel/mixer, a SoundFont Bank Manager, és a SoundFont Librarian. További termékek a Vienna, Creative Labs� SoundFont editor/creation program, Cakewalk Express Gold 6.0 (automatic SoundFont loading),a Sound Forge XP 4.0, a Sonic Foundry audio editing program (full version), a Cubasis AV for APS, a WaveLab v1.6, melyek kifejezetten képesek kihasználni a hangkártya működését.

 • A hangkártya kompatibilis egyéb MIDI/audio szekvenszerekkel?

A szabványos Windows környezetekben a Cakewalk, Steinberg, E-Magic, Samplitude, és egyéb alkalmazásokkal megfelelően biztosítja ezt a működést.

 • Hány wave sávot képes egyszerre kezelni felvétel/lejátszás esetén?

Gyakorlatilag ezt leginkább a teljes rendszer sebesség határoz meg (CPU, vincseszter elérés sebességei). De egy jobb rendszer akár 20 wave egyidejű kezelését is lehetővé teszi, mely még mindig nem a hangkártya határa.

 • Az APSLive is ASIO támogatott?

Az E-MU APS v1.5 driver már támogatja az ASIO-t, melyet a Steinberg féle Cubase VST audio sávok kezelésére fejlesztett ki saját eszközként. Így nem csak 2 track-et, hanem 8 (2+6) stereo track egyidejű kezelését teszi lehetővé egyidejűleg.

 • Támogatott a Windows 98 rendszeren is?

Természetesen igen, akár Windows 95 alatt. Bár tapasztalatok alapján a legjobb a Windows 98 SE változat.

 • Támogatott a Windows NT és Macintosh rendszereken is?

A driver még fejlesztés alatt áll.

 • Az APSLive támogatott DirectSound-dal?

Az E-MU APS driver v1.5 már támogatja a DirectSound (DirecX driver) teljes használatát.

 • Milyen bankkezeléssel működik az APSLive?

Az SB Live!-nál megszokott SoundFont (.sf2) v2.0-nál a fejlettebb v2.1 támogatottság működik, melyet az E-MU fejlesztett ki a Creative termékekre.

 • Az E-MU EOS hangkészlet szabvány használható az APSLive-nél?

Erre elvileg létezik egy SoundFont konverter.

 • Milyen és hány ki/bemenete van az APSLive-nek?

Analóg be/kimenetei nincsenek (kivéve 1 analóg ki ezzel a patch-csel), lévén az SB Live! ADC/DAC áramköreit nem képes kezelni az EMU APS driver. Azonban az SB Live!-nál megszokott digitális be/kimenetek működnek. Vagyis az S/PDIF digitális bemenet, a CD digitális bemenet, valamint az S/PDIF digitális kimenet egyidejűleg használható, szabályozható, effektezhető.

 • Milyen típusúak a digitális hangcsatornák?

A digitális portok a hangkártyán található tüskékről szedhetőek le soros vezetékkel (mint a coax/RCA konnektoros szabvány esetében). A skálázhatóság az SB Live! szabvány szerinti, tehát tudja a 48kHz mintavételezést is. Javasolt a coax/optikai jelátalakítás a jelillesztés, és a minőségromlás miatt, amennyiben a gépen kívülre visszük a digitális jelet.


2000-05-12

 • A gyengébbek kedvéjért:

Mostanában sok levelet kaptam, és úgy tűnik, nem egyértelmű még mindig, amiket itt leírtam. Tehát:


 • Ha veszek egy Live!-ot, és felrakom az APS driver-eket, akkor az az egy analóg csati mit jelent? Ha nincs keverőm, meg semmim se, csak egy pár ócska (aktív) hangfalam, akkor az az egy csati az jó nekem?

Nem biztos. Tehát az a lényeg, hogy jelenleg ha a "7&8 analog output"-t kiválasztja az ember az APS mixer-en, akkor megjelenik az APSLive egyik analóg kimenetén a master hang. Azonban a mixer setting-t elmentve ezzel a beállítással megsérül a setting file. Az új driver már lehet, hogy kiküszöböli ezt, mire Te olvasod. itt. ezt. most. már. hát... Ezért olyannal kell elmenteni, ami nem szól amúgy, azaz mindig manuálisan kell beállítani az adott settings-re az analóg output-ot, pl. Windows induláskor is. Ez azért van, mert valszeg nem tudták rendesen megjavítani SB-ra a mixer szoftvert.

Ha nincsen erősítőd, csak passzív hangfalad, azt semmi képen ne kösd egy hangkártyára, bármi legyen is az. Aktív hangfalra kötheted persze.

Az a lényeg, hogy ha kényelmesen akarod használni, tehát szükséged van az APSLive analóg bemenetére is, és nem akarsz szórakozni az analóg kimenet állítgatásával, akkor kell egy másik kártya, vagy egy külső AD/DA áramkör, mely képes az APS digitális ki/bemeneteivel kommunikálni (S/PDIF), és akkor az lesz az analóg ki/bemenete az APSLive-nek. Nekem még egy Live! van mellette. Tehát 2db SB live! Value OEM-mel oldottam meg, és egy külső A/D-vel.

Ez azért jó nekem, mert közvetlenül az APS-sel is tudok fogadni Line In-en, miközben a sima SB Live! kimenetén szól az APSLive, így jó a mixer settings mentésem is. Azért nem használom azt, hogy az SB Live!-on jön be az analóg hang, és megy az APS-be, majd vissza az APSLive hangja az SB Live!-ba, akkor összegerjed. S hangsúlyozom, hogy az APSLive analóg kimenete bár él, ha kiválasztom a mixer-en a "7&8" kimeneteket, azonban elrontja a mixer settings mentést a mixer, ha ezzel mentem el, én nekem meg nincsen türelmem arra, hogy "none"-nal mentsem el, majd mindig visszaállítgassam "7&8"-ra, ha hallani akarok bármit is.

Ja! És nem jó a GUS PnP másik hangkártyának, mert annak nincsen S/PDIF bemenete. Tehát hangsúlyozom, hogy olyan D/A konverter, vagy D/A konverterrel rendelkező hangkártya kell a gondtalan működéshez, mely képes a digitális kimenetet analóggá alakítani.


 • Az APSLive sajátosságairól, új driver-eiről az eredeti EMU APS-hez képest itt olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése