2002. május 5.

APSLive mode

Az SB Live! hangkártya bele ugyanaz majdnem, mint az EMU APS hangkártyáé, mely lényegesen magasabb árkategóriát képvisel. Kisebb cselekkel létrehozható az APSLive.


Hangsúlyozom, hogy az APSLive nem egy kereskedelmi forgalomban lévő, boltban kapható hangkártya! Az APSLive a Creative gyártmányú SB Live! hangkártya, és az EMU gyártmányú EMU APS hangkártya ötvözése. Ez abban áll, hogy az SB Live! hangkártyát az EMU APS hangkártya megfelelő driver-eivel működtetjük.


Kettő darab SB Live! Value-t raktam a gépembe. A PCI slot-ban a másodikba raktam a másodikat, és rögtön fel is rakta a Live Value P'n'P módban magát, de felkiáltójeles lett az első. Ekkor annak a driver-ét lecseréltem az EMU APS v1.1 driver-ekre, és király, láss csodát, megy a kettő. Az egyik EMU APS, a másik SB Live! Value üzemmódban.

Előtte összekötöttem az S/PDIF csatikon egy-egy szálat. Értelem szerűen a Live S/PDIF input tüskéjére az EMUláltnak az S/PDIF0 jelü outputját (köthettem volna az S/PDIF1-t is akár, mindegy elvileg, mert úgy is ki kell majd az EMU APS mixer master potija alatt választani, melyiket használom digi outnak). Bár a kártyán nincsen ott, melyik a kettes láb, csak az 1. van megjelölve (tehát merre megy a számozás), de ki lehet találni, mert asszem a 3. láb üres. Tehát egy megoldás, ha veszel egy SB Live! Value-t 13 600+áfáért. Szerintem kibaszottul megéri a dolog! Amúgy a Cubase VST ASIO támogatáshoz a v1.5 cuccok kellenek. A patch meg arra jó (mert nehezen válaszoltaka kollégák, hát közzé teszem), hogy az v1.5 driver-t alkalmassá teszi arra, hogy működjön Live-val. Mivel alapban csak az v1.1 izzik be rajta. Ne felejtsd el a driver-rel együtt az applikációkat is letölteni!


Szükséges lesz az S/PDIF csatlakozó lábkiosztása is, mely a következő (ez a régi SB Live! Value széria, melyen nincsen S/PDIF mini jack csatlakozó):

01.:S/PDIFO#0 (output 0)
02.:GND
03.:Not Connected
04.:VCC (+5V)
05.:GND
06.:S/PDIF IN (input)
07.:Not Connected
08.:Not Connected
09.:S/PDIFO#1 (output 1)
10.:GND
11.:S/PDIFO#2 (output 0)
12.:S/PDIFO#3 (output 0)

Természetesen az S/PDIF csatlakozók szabványos RCA/coax digitális jel szerinti szabványt képviselik.

Az újabb SB Live! Value széria, melyen rajta van egy mini jack csati, itt van a lábkiosztás:

1 VCC +5V power supply
2 VCC +5V power supply
3 GND Ground
4 AC97CLK 24.5 MHz clock output
5 GND Ground
6 GP_SPDIFIN#2 SPDIF input signal
7 GND Ground
8 GND Ground
9 SPDIFO#3 SPDIF Out signal
10 GPO1 General Purpose Output #1
11 GPO2 General Purpose Output #2
12 GND Ground
13 GPO0 General Purpose Output #0
14 GND Ground
15 GP_SPDIFIN1 SPDIF Input signal
16 GND Ground
17 SPDIFO#0 SPDIF Out signal
18 GND Ground
19 SPDIFO#1 SPDIF Out signal
20 GND Ground
21 GND Ground
22 SPDIFO#2 SPDIF Out signal
23 GPI0 Digital Input (GP Input 0; Reserved)
24 GPI1 Digital Input, (GP Input 1; Reserved)
25 OUTMIDI MIDI Output
26 GND Ground
27 INMIDI MIDI Input
28 GND Ground
29 KEY
30 KEY
31 ADCSDO2 I2S audio data input.
32 GND Ground
33 ADCSDO1 I2S audio data input.
34 GND Ground
35 ADCSDO0 I2S audio data input.
36 GND Ground
37 I2SCLK I2S serial bit clock.
38 GND Ground
39 I2SFS Frame sync.
40 GND Ground

Használni egészséggel!


  • Tehát ha eddig sem világos esetleg

Igen, kell egy másik Live!, ami az AD/DA egyben, és összekötöd a digitális ki/bemeneteket. Nekem így megy.

Az APS driver-rel kinyílik egy világ előtted...:) De most komolyan. Lehetőséged lesz arra, hogy az ASIO wave sávokat külön effektezd realtime (nem dx, CPU számolós, hanem a kártyán lévő DSP) effektekkel, ami állat dolog. Külön effektezheted a MIDI sávokat is. Minderre létre lehet hozni a MIDI és a sima wave sávtól függetlenül 5 db User sávot, melyre beállíthatod, hogy milyen effekt legyen rajta, és hogy melyik MIDI és ASIO sávra vonatkozzon ez. Kijelölhetsz 4 db master aux effektet, mely önmagában még semmit nem csinál, csak akkor, ha az adott MIDI, wave, vagy User sávra kijelölöd, hogy a 4-ből melyik 2-re mekkora arányban menjen ki a hang effektezésre (mint egy nagy keverőn). Aztán ha még ez sem elég, akkor vannak Insert effektek, melyek arra jók, hogy még a hangerő poti után rögtön csak arra a MIDI, wave. vagy User csatornára beraksz egy effektet, mint EQ, vagy compressor pl.

Szóval elég durvás Cubase VST-vel együtt. A VST v3.7 támogatja azt is, hogy .sf2 bankjaidat a Cubase-ből töltsd be, aztán lements egy preset-et, és mikor betöltöd az .arr vagy .all fájlodat, akkor ezt is be lehet hozzá tölteni. Nem automatikus még sajna, de ez is valami. További előny, hogy mivel az APS ASIO támogatott, ezért sokkal kisebb a latency-je (ms-ban megadott késés a hang kiadádától a megszólalásig, ami abból adódik, hogy a wave sávokat fel kell cibálni megszólalásra a vinyóról) VST alatt.

Továbbá ki tudod használni a SoundFont v2.1 adta lehetőségeket. Ugyanis a Live! alapban csak a v2.0 változatot ismeri, így a Modulator Propertie-ket (Vienna bankeditálás során) nem tudod értelmezni, és használni. Ez arra jó, hogy a hangbankok egyes speciális paramétereit nem kell SysEx-el vagy NRPN paraméterekkel buzerálnod, ha a Modulator Properties-ben be van állítva a bankra, hogy pl. CC21,22,23,24 MIDI-controller-ekkel el lehessen érni. De ezt én sem igen használom, csak ha nagyon kell.


  • Az APSLive sajátosságairól, új driver-eiről az eredeti EMU APS-hez kképest itt olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése