2002. július 15.

kXi project

A minap update-elt a kX Team a legújabb Audigy/Live! szériás ingyenes, zenélésre szánt driver csomagjával a "3521 beta" verzióra. A különlegessége az, hogy innentől kezdve az EMU10kx DSP lelkületű kártyák egyedülálló VST támogatást kapnak. Vagyis a DSP effektek elérhetőek az ASIO csatornákon át is, akárcsak egy natív VST plugin. Így midi vezérelhetőek, befűzhetőek más plugin-ek mögé. Durva, mi? A cikk megírásakor hasonlóval tudtommal csak a Creamware rendelkezik a félprofesszionális Luna és professzionális Pulsar/Scope kártyáin.


A kX project-t nem részletezném, írtam már róla. Pár szóban a VST támogatást feszegetném, mégpedig bemutatva, hogyan látszik pl. a FruityLoops v3.55 verzióban a kXi. Közben persze pár újdonságról is szót ejtenék, mely a többi, már élő funkciót érinti.

  • A kX Manager pár paneljei között megjelent egy új menü kX Automation néven. Ebben az összes kX DSP panelen betöltött EMU10kx effekt látható a bal oldalon. Jobb oldalon az adott effekt paraméterei érhetőek el, és megadható, hogy azt melyik midi csatornán, milyen midi üzenet vezérelje.

2002071.jpg (34757 bytes)

  • Aki belemélyedt már a kX belső világába, rájöhetett, hogy a kX DSP ablakban található téglatestek csatlakozási pontjai nem fixáltak, így a megfelelő Route panelen átköthetőek más hardver csatornához. Az új az, hogy egyetlen kX Router ablak van már csak. Ennek a bal oldalán sorakoznak a szoftverek által látható hangcsatornák, beleértve a sima Wave klienseket, és a SoundFont szintiket, valamint az ASIO sávok mellett a játékoknál élvezhető AC-3 csatornákat is. Ezek a kX DSP panel FXBus ablakán kijövő csatornák.

2002072.jpg (26904 bytes)

  • A kX DSP panelen minden átnevezhető. A betöltött effektek paraméterei 2x kattintással behívhatók. Ezek ugyanazok a paraméterek, melyek a kX Automation panelen be-"midi"-zhetők.
  • Az ASIO kompatibilis programokba VSTi hangszerként tölthető be az effekt panel, mely azt jelenti, hogy midi vezérelhetőek az EMU10kx effektek az Audiy illetve Live! kártyákon.
  • A képen látható, ahogy a FruityLoops v3.55 programban egy midi sáv vezérli egy szinusz fél periódussal a Reverb effekt Level paraméterét a kXi-n keresztül. Az effekt sávokon kiválasztható, hogy az adott effekt sáv melyik ASIO sávon találkozik a kX effektekkel. A képen a 2. effekt sáv a kX Out 8/9-re megy ki. Így ha a kX Router panelen be van álltva, hogy a kX Out 8/9 az FXBus 8/9 kimeneteire menjen rá, és erre a kX DSP panelen bekötöd a Reverb-t effektnek, akkor az bizony ott zengeni fog annak megfelelően, hogy a kX Control midi kimeneten megkapja a midi vezérlést a Reverb Level szintje. Ezt látod az alsó képen, hogy be van állítva a midi kimenet erre.

Fruity3.55kXi3521.png (349152 bytes)

2002071.gif (9597 bytes)

Ez a driver még beta, így ne várd azt, hogy egyből teljes VSTi támogatása lesz. Pl. még bizony külön kell mentegetni a kX beállításait, nem jegyzi meg az anya program. Azt se kifogásold, hogy bonyolult kötögetni, mert tényleg az, még. Ugyanis a fejlesztők nem a VSTi támogatás irányából kezdték fejleszteni, hanem első körben úgymond "felfedezték" az EMU10kx DSP-ket, és a támogatott kártyákat, és így jutottak el később arra a lehetőségre is, hogy miért ne lehetne kXi midi vezérlést produkálni, ha már annyira divat lett ez a módszer.

További infók a www.kxproject.com oldalon.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése