2010. augusztus 21.

NBH Editor (Atools) - HTC Kaiser Android Kernel finomhangolás [UPDATE]

Van pár beállítás, amit az Android rendszert futtató Linux Kernelen szükséges elvégezni, azonban hexa editorral ez igen macerás. Ezt könnyíti meg az NBH Editor (Atools), mely számos paraméter módosítására ad lehetőséget. A Kernelben turkálás expert feladat, az egyszerű grafikus felület nem feltétlenül jelenti azt, hogy jót teszel a géppel, ha ezzel a szoftverrel beleturkálsz a lelkivilágába! :)

Update: A szoftver első változatai NBH Editor, a későbbiek Atools névre hallgattak. Aki 2010 májusa vagy azután megjelent kernelt használna, az NBH editor helyett használja az Atools appot! Az Atools jóval többet tud már, van benne NBH Editor, Boot Script Generator és Key Mapper is.



Az alábbi paraméterek módosítását segíti az NBH Editor jelenlegi v3.6.3 (illetve a már megjelent v3.6.4) változata:
  • Készüléktípus kiválasztása (akkor van értelme módosítani, ha kijön egy új Kernel egy adott gépre, de a többire még nem fordították át, és szeretnél kísérletezni vele).
  • Képernyőfelbontás módosítása (gyakorlatilag a QVGA kijelzőn a DPI felbontás változik ennek módosításával). Ha tudod, miért módosítod, csak akkor módosítsd!
  • Az Android változat (1.6, 2.1, 2.2) adható meg vele, bár szerintem ez is azoknak jó, akik mernek kísérletezi mondjuk azzal, hogy milyen a Froyo Kernel az Eclair alatt.
  • Panel típus, mely szintén olyan paraméter, melyhez nem érdemes hozzányúlni.
  • A billentyűzet típusa az, amihez a Kaiser tulajoknak érdemes hozzányúlni. Ugyanis a legtöbb Kernel a Tilt modellhez készült, ahol egyes gombok fel vannak cserélve. Ezzel a beállítással normál gyári HTC kiosztásra állítható át a QWERTY.
  • Az akkumulátor kapacitás értékéhez akkor kell hozzányúlni, ha felmerül a gyanú, hogy a gyáritól eltérő beállítással készült el a Kernel, vagy ha mondjuk nem 1350mAh, hanem 2800mAh kapacitásút használsz a gépedhez.*
  • A PPP kapcsolat boot alatti felállása is megakadályozható, ha valakinek erre van érkezése. Elvileg teljesen letiltja a mobilnet automatikus csatlakozás képességét, ha az ppp.nostart = 1. Bővebben erre.
  • Overlock-olható a CPU is, ha vagy olyan bátor.
  • Átállítható a memória kiosztás, ha tudod, mit csinálsz.
Ahol azt írtam, hogy "Hagyd így!", ott azt az állapotot hagyd, amit az NBH megnyitásakor látsz. Tehát ne Na fenti mintakép alapján vedd a beállításokat, hiszen az sok mindentől függ, hogy melyik géphez mi a jó setup. Értelemszerűen azt állítsd be, ami a gépedhez kell. Néha megszívtam már, mert az adott NBH megnyitásakor hagytam pl. Eclair beállításban, és közben Froyo beállítás lett volna a helyes. Figyelj erre!

* - Jelen pillanatban az akkumulátor kezelése nem tökéletes a kernelekben. A fejlesztők rájöttek, hogy ~1,48 szorzót kell alkalmazni ahhoz, hogy a kernelben lévő kapacitásérték megfelelő legyen. Neked már ide 1350mAh esetén 1350mAh-t kell megadnod, azonban a kernelbe 2000 érték kerül beírásra, mert ebből "hiszi" azt a gép majd, hogy 1350mAh akku van alatta. Ettől függetlenül lehet gond az akku kezeléssel. Javasolt flash-elés után az első 15%-ra merüléses lehalás után teljesen feltölteni az akkut 100%-ra (azért hal le a gép, mert nem jelzi/érzékeli, hogy az akku valójában 15%-on van). Innentől kezdve elvileg már kevesebb gond lesz a kijelzett kapacitás és a valós telepérték közötti eltéréssel. Ha nagyobb akkura váltasz, kernelt kell cserélned. Ha ugyanolyan akkut cserélsz, lehetséges az első teljes töltés előtt 15% kapacitás elérésekor lekapcsolás anélkül, hogy tudnál róla, hogy ennyin tart az akku.

A "Save NBH" gombbal egyből mentheted SD-re az NBH-t, hogy a ROM-ba feltold a módosított változatot. Felrakása után ellenőrizd a Linux boot menüben, hogy a NAND/SD beállítások a helyükön vannak-e. Ha igen, de mégsem boot-ol be a gép, és szerinted jó az NBH beállítás, akkor telepítsd újra az Install menüvel az androidinstall.tar fájlt úgy, hogy nem kéred a Data törlését. Ezzel újratelepíted az Androidot az új Kernelre, de a "régi" Data anyagaiddal "feltelepítve" használhatod tovább.

A szoftvert én arra használom, hogy beállítsam a HTC Kaiser-hez jó normál billentyűzetet, és a 2800mAh kapacitású akkumulátort. Mást nem bűvöltem még át vele.

Az NBH Editor aktuális utolsó változata innen tölthető le többféle platformra is. Kicsomagolod és fut, nem kell telepíteni.
Az Atools innen tölthető le. Futtatásához Python szükséges, így oldották meg a platformfüggetlenséget.
Teljesebb és általános leírás az Android boot opcióiról erre található:
A legfrissebb Linux Kernelek az Android változatok futtatásához innen tölthetőek le HTC Kaiser, Polaris és a Vogue modellekhez:
További részletek a HTC Kaiser Android telepítéséről az alábbi bejegyzésemben olvashatóak:
Olvass, utána kérdezz! :-)

--- A bejegyzés módosítás dátuma: 2010. 08. 21. ---
--- Az eredeti bejegyzés dátuma: 2010. 08. 08. ---

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése