2009. november 25.

Feedly + Google Reader = saját magazin



Híreket falok. Hírfalóknak tökéletes segédeszköz egy RSS olvasó. Pontosítok, majdnem tökéletes. Jó pár alkalmazást kipróbáltam. A Google Reader már majdnem jó volt. Már csak azért is, mert belekerült számos közösségi eszközök. A Feedly addon adta meg a koronát a Google Reader webes applikációra, mivel magazint konvertált az RSS-eimből. A poént a végére hagytam!


Feedly a barátságos RSS

A Feedly egy FireFox és mától hivatalosan Google Chrome alá  is készült beépülő kiegészítő, mely a Google Reader RSS olvasót használja parazitaként. Ráépül, szimbiózisban élnek együtt. Mindent használ, amit a Reader tud, sorrendbe állítja a híreket, figyelembe veszi, hogy mi érdekel elsősorban, segít megosztani az érdekes anyagokat (Google Reader Shared Items, Twitter, Facebook, Gmail, stb...), vagy akár beágyazva játssza le a videó tartalmakat. Emellett többféle módon segít a megjelenítésben. Elkészít egy folyamatosan átalakuló magazin oldalt, listába rendez, csak képnézetet ad a fotó centrikus hírfolyamokhoz. Sőt, képeket tesz be oda, ahol nincs a forrásban, csak azért, hogy szebb legyen a frissen kapott hírlap.


Chrome alatt is megy

Az igazi finomság, hogy kiteszi a témával kapcsolatos éppen aktuális twitter bejegyzéseket a hírek mellé, figyelembe veszi a címkéket (tag) és ennek megfelelően ad ajánlásokat, illetve sokkal szebben teszi ki az általunk követett Google Reader rajongók megosztásait, figyelembe véve olvasási szokásainkat (pl. akkor kerülnek fókuszba "mások anyagai", ha már fogytán vannak "saját híreink"). Egyébként mutatja azt is, hogy twitter alatt hányan kattintották le az adott hírt.


A képnézegetők imádni fogják

FireFox esetén az URL sorban megjelenik egy kis "+" jel minden olyan weboldal esetén, mely RSS hírcsatornával rendelkezik. Könnyen hozzáadhatjuk a Feedly segítségével a Google Reader megnyitása nélkül az adott új RSS-t, és nagyon könnyen csoportosíthatjuk, címkézhetjük azt. A Feedly lehetőséget ad arra, hogy az adott címkéhez más-más nézetet rendeljünk hozzá.


Komment támogatás


Látványos a már említett képnézegetés, vagy érdekes RSS-en át követni egy fórumot, vagy egy twitter alert csatornát (pl. RSS segítségével figyeled, hogy egy adott szó felkerül-e a twitter-re). FireFox alatt további plusz a böngésző jobb alsó szélén lévő úszó banner, mely segít megosztani az éppen megtekintett weboldal tartalmát az ismert közösségi hálók felé, vagy segít felvenni az adott oldalt a Feedly-be. A feed olvasásakor használd a jobb egérgombot, még a Google Translate is be van építve, mellyel akár beágyazva lefordíthatod az idegennyelvű szövegeket. Mikor felbontást váltunk, 1024 pixel felett a menük jobb- és baloldalra rendeződnek, egyébként a felső menübe kerül a főbb vezérlők nagy része.


Beágyazott videó tartalom lejátszás

Google Chrome alatt még nem hivatalos a Feedly használata. Egyrészt a Chrome 4.x Dev (fejlesztői) változatát kell telepíteni, és egy csak tesztelőknek javasolják a használatát. Néha érzek kisebb lassulást rajta, és az URL gomb, valamint a jobb szélen a kis úszó banner sincsen meg, de élvezetes használni ott is.


Könnyen áttekinthetőek és rendezhetőek az RSS források

Feedly telepítése FireFox alá
Egyszerűen beírod a böngészősorba, hogy feedly.com, és mint bármilyen addon-t, feltelepíted a FF alá, majd újraindítod. A használatához egyetlen egy Google account (hozzáférés) szükséges, azaz kell egy Gmail cím. Ezzel belépsz, és használod a Feedly-t anélkül, hogy valaha is látnád a Google Reader-t. Természetesen a használatához szükséged lesz arra, hogy hozzáadd kedvenc weboldalaid RSS-eit. A Feedly az URL sor előtti zöld ikonnal indítható.


Feedly telepítése Chrome alá
Szintén a feedly.com weboldal a kiindulási pont. Jelenleg azt javasolják, hogy menj a http://blog.feedly.com/feedly-chrome-access/ weboldalra, és telepítsd az operációs rendszerednek megfelelő fejlesztői Chrome 4.0 Dev verziót (Windows | Mac | Linux 32-bit | Linux 64-bit). Az újraindítása után telepítsd az addon-t innen: http://update.feedly.com/release/feedly.crx, majd kattints az URL sor melletti zöld Feedly ikonra.


Ráadás! - saját hírújság addon nélkül Feedly segítségével

A Feedly nem csak beépülő szoftverként működik (itt egy példaoldal: http://www.mikiane.com). Az "Embed" funkció segítségével beágyazhatjuk egy saját weboldalba RSS csatornáink bármelyikét. Így készíthetünk egy saját weblapot, rajta azokkal a hírekkel, melyek csak minket érdekelnek. Bármilyen böngészőből meghívható a beágyazott saját hírtartalom. Természetesen ebben az esetben az adott kategóriában lévő RSS hírforrásaink publikussá válnak, mely utólag visszavonható bármikor. Így néz ki az, amit 2 perc alatt ágyaztam be a régi weboldalamba: (sancho.hu/tech.htm)



Akár mobil nézetben is átfuthatjuk a kedvenceinket anélkül, hogy szenvednénk a Google Reader mobil változatával. Ráadásul a Twitter kommenteket is látjuk. Arra is alkalmas, hogy másoknak így tálaljuk megosztott és általunk kedvelt híreinket. Hogyan készül el a weblaphoz a "Embed" kód? A jobb felső sarokban az "Embed" gomb akkor jelenik meg, ha lekattintunk a Feedly-ben egy kategóriát, azaz egy címkét. Mindössze iframe-ként kell beszúrnunk egy weblapba a kapott linket. A szolgáltatás első alkalommal lassan készíti el az oldalt, utána már gyorsabb lesz a következő látogatók számára.


Az a pirossal jelölt izé az "Embed" gomb



Mivel ez már tényleg webfejlesztés témakör, javaslom, látogass el az alábbi lépésről-lépésre oldalra, és hajtsd végre az utasításokat: http://blog.feedly.com/widgets/ A kapott oldalon egyszerre jelennek meg az adott kategória elemei, és saját megosztásaink, beágyazva a kommentekkel. Így működik az "Embed":


Összemossa az adott kategóriát a megosztó aktuális kedvenceivel.

A fenti post megírásakor történt meg velem az alábbi számomra kellemes esemény. :o) Várom tehát a skin-ezési lehetőséget. Ámen!


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése