2008. november 19.

Sony Ericsson Xperia X1 (HTC Venus)

Nekem QWERTY billentyűs PDA telefon kell! :) Ezért van HTC Kaiser (TyTN II) masinám most is. Nagyon vártam az Xperia X1 megjelenését. Élőben dőlnek el a dolgok, mikor kézbe veheti az ember. Megtörtént. Elárulom: nem ez az a gép, amiért megérné váltanom a Kaiserről a Venusra. Tisztán ergonómiai döntés volt.

Ilyen ezüst színű volt a kezemben

A Sony Ericsson modelljei jellegzetesek. Ezen is felismerhetőek a gyártó jegyei. Bár elvileg ez egy HTC Touch Pro, mégsem az. Tele van izgalmas hullámokkal, ezüstös a ház, amolyan gagyi feketék a gombok, kicsit kemény minden. A QWERTY kisebb sokkal, mint ami megszokott a Windows Mobile masinákon, de megszokható. A billentyűk elrendezése is egész ügyes, gyorsabban lehet vele ékezetesen írni, mint a többi kitolhatós géppel. De... és most jön, ami fáj!
  • Túl kicsi a masina! Ez már sima mobil méret, de éppen ez a baj!
  • A nagyon nagy felbontású, 800x480 pixeles kijelző annyira mini lett, hogy a jónak tartott szememmel sem látni a legkisebb betűket.
  • Ráadásul pereme van a képernyőnek, ami ugyan nem nagy, de van.
  • A fekete irányítógomb közepe érintőpad is egyben, amit nehéz megszokni, így néha elmásznak a feladatok arra, amerre eltapiztuk.
  • A nagyon látványos grafikus 3D-s Xperia felület egy kaka! Komolyan! Arra jó, hogy megmutassuk a havernak, aztán lekapcsoljuk. A 3D-s menük sima fix jpeg képek, amiket gyorsan mozgat a gép, de mikor átvált a valódi képre, eltelik néha 3 sec is egy belakott (nem széttelepített, csak használt) gépen. Igaz, adnak hozzá egy fullos Spb licencet. De akkor minek ez az izé? Akkor inkább HTC TouchFlo 3D!
  • A telefon tetején van 3,5 mm Jack-aljzat a fülesnek! Szuper! Komolyan! De miért dugom be reflexből a PDA cerkát? Mert annak lyuka nem látszik? Igen! Lenne inkább lent az egyik, és akkor nem keverném össze. Még jó, hogy nem szexről beszélünk!
  • A képernyő könnyen koszolódik, nehéz jól letörölni. Cserébe azért nagyon jól veszi, ha ujjal böksz oda valahová.
  • A lencse előtti hátlapon lévő műanyag plexi itt is opálos, mint a Kaiseren, bár nem annyira. Azonban a fényképezés minőségének rovására megy.
Hogy jót is írjak róla, mert megérdemli azért:
  • Ha most keresnék QWERTY masinát, ez komolyan elgondolkodtatna, hogy megvegyem. Azonban nagyon drága a 200 000 forint körüli ár érte.
  • A belső nagyon gyors, minden repeszt rajta! Példa: kinyitod a billentyűzetet, és még át sem ért a mechanika, már megfordul az Opera Mobile képe! Brutális, ilyet nem láttam még!
  • A Garmin Mobile XT navigációs szoftver káprázatosan mutat rajta. Álló módban (auto zoom) látod az egész kerületet, nem úgy, mint az iGO 8-on.
  • Állítólag többet bír az akku, mint 1 nap. Nem tudtam tesztelni a rövid idő alatt érthető okokból. De ez már jó jel! A HTC Touch HD esetén, ami szintén 800x480 pixeles, ezt még nem sikerült megoldania a gyártónak, a SE úgy néz ki, kiverte belőlük.
  • Ugyan csodát nem tettek a Windows Mobile rendszerrel, de kihozták belőle a legtöbbet sebességet tekintve.
Szóval, hiába írtam anno, hogy megvárom az X1-t, nem késztet arra az amúgy nagyon jó modell, hogy levessem a képernyő-driver miatt néha nagyon lassú Kaisert. De azért eltesztelgetném egy fél évig... :) Kár!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése