2011. február 20.

Windows Phone 7 első tapasztalatok

Bigott Windows Mobile felhasználó voltam. Aztán hiába jött a Windows Phone 7, Az Új Világ, mégis a Google féle Android csábított el. Abba most nem megyek bele, miért nem iPhone, hanem inkább arról szeretnék írni, milyen tapasztalataim vannak a Windows Phone 7 alapú okostelefonnal. Ehhez a Microsoft Magyarország biztosított egy LG-E900 tesztkészüléket.

Ha három pontban kéne összefoglalni a véleményem, az első tapasztalatom:
  • Felhasználóbarát
  • Elkésett
  • Fejlődőképes
Lássuk bővebben, mire gondolok!Felhasználóbarát
A Microsoft kapcsolt, hogy a Pocket PC gyökerekre építkező alapú Windows Mobile 6.5 és az utána következő halvány erőlködés, a 6.5.3 kevés lesz ahhoz, hogy megérje fenntartani a mobil üzletágat. A WP7 tervezőcsapata teljesen újat alkotott. Látszik, hogy nem a konkurens operációs rendszereket tanulmányozták a felhasználói interfész (UI) megtervezésekor. Sőt, nem is az operációs rendszer informatikai magját vették alapul, nem arra építkeztek, hanem valami teljesen újat szerettek volna megvalósítani. Ez lett később a Metro. A tervezők az általuk legjobb mintának, legjobb ötletadónak számító dizájnerek munkáit vették alapul. Azaz fogták a környezetüket, abból kiemelték azt, amit inspirálónak tartanak a megcélzott célcsoport mindennapjaiban. Ezek adták az UI alapját.

Csempék

Így vált lehetségessé, hogy nincsenek ikonok, helyettük csempéket látunk, melyek a metró útjelzőtábláira hasonlítanak. Ráadásul ügyeltek arra, hogy ne valami művi dolgot hozzanak létre, hanem a kép az kép maradjon, a szöveg pedig szöveg maradjon. A kép illusztrál, nem helyettesít semmit. A szöveg magyaráz, és nem csak kiegészít. A konkurenciánál (iPhone és Android) továbbra is az a fejlődés iránya, hogy egyre életszerűbb ikonok alatt mellékesen feliratok mondják meg azt, mit is akar ábrázolni a kép. Minden csillog, villog, egyre nagyobb a DPI. Ezzel szemben a Metro útjelző táblái egyszerűek, a feliratok pedig magazin szerűek. Nem jobb vagy rosszabb, hanem más.

A régi Programok menüből megmaradt

Még nem magyar, erre várni kell!

Nekem alapvetően tetszik. Kellett azért negyed óra, mire sikerült leküzdenem a sokéves berögződésem, amit az ikonos felépítésű felületek használata diktált. Azonban ezután be kellett lássam, hogy ha az öt éves fiam kapásból rájött, hogy a zöld ikon mögött vannak a játékok, és azok hogyan hívhatóak elő, indíthatóak el, hogyan lehet kilépni egy gombbal belőlük és indítani egy másikat, akkor ez sem lehet rosszabb. A WP7 ráadásul a jelenlegi állapotában annyira kötött, hogy elrontani sem lehet különösebben. Az egyik megmaradt Windows Mobile telefonomat még ma sem szívesen adnám oda a srácnak. Az Androidot kisebb felügyelettel néha. Ha néha nálam jár egy iOS alapú Apple termék, akkor ott sem kell félnem, hogy valamit elront.

Átszerkeszthető csempék

Ahol képnek kell lennie, ott van kép...

Ami a felületszervezésben megtetszett még, az a következetesség. Látható, hogy nem az applikáció a lényeg, hanem a felhasználás. A csempéken funkciók vannak elsősorban. Az Xbox múlt jó hatást tett a tervezőkre. a telepített játékok mindegyike megjelenik a már említett zöld, animált ikon alatt. Nem nekünk kell játék mappát szervezni. Bár azért hiányoltam, hogy alapban nem volt telepítve az Xbox Live Extras, amivel beállítható az animált avatar. Hamar rájöttem, hogyan bővíthető a csempetár, hogyan rendezhető át, vagy hogyan érhető el az összes többi app vagy a beállítások. Nem tudom, hogy a jövőben hogyan oldja majd meg a Microsoft azt a problémát, hogy ha ötven appot telepítek, akkor azokat hogyan látom majd át sok ujjgörgetés nélkül. Az is fáj, hogy egy készüléket belakva egy másikra átmászva, ami ugyan olyan típusú, mindent újra kellett telepítenem, nem kérdezett rá, hogy akkor a régebbi Windows Live ID alatt feltett appokat nem szeretném-e itt is használni.

A játékok egy helyen

Az Xbox bekötve

A hibaüzenetek végre letisztultabbak. Bár a Microsoft nem tudott mindentől megszabadulni. Lásd például a biztonságosra konfigurált Exchange Outlook csatlakozást, mely továbbra is egy hülye számsort ad ki egy az átlag felhasználó által nehezen értelmezhető üzenettel, hogy keressünk rendszergazdát. A rendszergazdáknak sem sikerült megoldani ugyanazt a hibát, amit itt ugyanazzal a hibaüzenettel. Állítólag egy szertifikétet kéne PC-re (!) letölteni, majd e-mailben (!) elküldeni a készülékre. Nnna, ezt nem sikerült, miközben ugyanezen a vállalati hálózaton az iPhone és Android készülékek azonnal (!) csatlakoznak az Exchange szerverhez, míg a Windows Mobile 6.1, a 6.5 és 6.5.3, no meg a Windows Phone 7 képtelen rendszergazdát meghazudtoló tudás segítség nélkül. Rétegprobléma... :) A lényeg, vannak még MS hibaüzenetek, amivel nehéz mit kezdeni.

Erről nem tudnak leszokni! :)

A magazinszerű kinézet, menürendszer megszokható. Egy idő után már majdnem zavart, hogy nem látok, csak szöveget. Azonban rájöttem, hogy a tesztelt szoftverek fejlesztői a bénák. Nem használja ki mindegyik ugyanazt a fajta gondolkodásmódot, amit például a Marketplace menüben tapasztalok. Vagyis, hogy a szövegek alatt menütől függően képek jelennek meg illusztráció képpen. Ezt nagyon izgalmasnak tartom, nagyon látványos és szórakoztató. Persze, nem könnyű feladat, hiszen olyan képeket kell betennie a fejlesztőnek, ami egyrészt nem ütközik jogdíjproblémákba, másrészt olvasható marad a rajta mozgó felirat. A Marketplace-be ért azért rossz élmény, mikor az OMG nevű játék rettenetesen ronda és csicsás háttere fogadott az applications menü háttereként. Ezen a fehér betűk nehezen olvashatóak. Szóval az ötlet jó, de még finomítani kell, a fejlesztőknek meg tanulniuk kell. Szerintem idővel a people menü is átalakul, mert a nagy nevek alatt a szürke kis üzenetszöveg nehezen olvasható, elnyomják a címek és a frissítési időköz szövegek, no meg a nagy szürke buborék, ami a hozzászólások számát mutatja.

Szokni kell de szép, és jó az irány. Egy kis finomítás elkél!

Szebb a szemnek, mint a Pocket PC.

Üres, mert az Outlook szinkron az Exchange felé nem sikerült.

A felhasználói élmény a homokórában is fejlődött. Ha valami tölt, akkor nem áll meg a világ. Így nem bénul le a gép tőle, ha egy Facebook üzenet frissítést várunk a people menüben. Sőt, még csak nem is a képbe lóg be egy homokóra, hanem a képernyő tetején mennek ezalatt a pontok addig, míg a háttérművelet tart. Alapvetően a multitask sem hiányzik, ha nem geek user módjára használom az okostelefont. Hiszen a zene megy a háttérben, amíg közben netezek. Apropó, netezek. Már bejelentette a Microsoft, hogy jön az Internet Explorer 9 a WP7 gépekre. Tuti nem kapkodják el, mert a következő nagy frissítés csúszik a Nokiával történő együttműködés gyors kiaknázása kapcsán (azaz bekerülhetnek a frissítésbe Nokia-specifikus újdonságok). Továbbá a flash-sel is küzdenek a fejlesztők, azaz még az sem tiszta, hogy az IE9 végre megkapja az Adobe Flash támogatást, vagy egyelőre leküzdhetetlen problémákkal találták magukat szemben a Microsoft és az Adobe fejlesztőmérnökei. Szerencsére addig azért alap szinten el lehet netezgetni, nagyobb az élmény, mint Windows Mobile alatt volt. De ez a beépített böngésző még nem az az élmény, amit a körülötte lévő Metro kezelőfelület már nyújtani képes. Így nem minden mobil weboldalt ismer fel, nem minden tartalom képes megjelenni rajta, ami más mobilböngészőkön simán megjelenik, és a formázásokkal is vannak problémák.

Miért nem ismerte fel, hogy van mobil Bing?

Semmi felesleges menü

Kifejezetten tetszik, hogy ha valami nincsen előtelepítve, arra nem hibaüzenet jön fel, hanem felajánlja  a megfelelő app telepítését. Ilyen a YouTube videók támogatásának elérése vagy a már említett Xbox extrák elérését támogató szoftver.

A POP3/IMAP simán megy

A képek alapban nem jönnek, ha nem akarjuk

Ilyen volt januárban egy iWiW értesítő (azóta átformázták).

Elkésett
Amikor megjelent a Zune, és sikerült egy első darabot a kezemben tartanom, az volt a véleményem, hogy a Microsoft azonnal kaszálhatna, ha egy fapados dialer-t tesz bele. De nem tett, és közben jött az iPhone majd az Android. Egyszerűen ledarálták azt a piacot, amit azt hitt a Microsoft, hogy ural. A MS mindössze annyit látott az egészből, hogy van ez a vállalati szegmens, amiben jó, és van ez a Windows Mobile rendszere, ami mindenre megoldást ad, a többiek meg vegyenek játékkonzolt. A felhasználói igények régen mások voltak már, csak senki nem elégítette ki azokat. Az Android megjelenése idején is még csak azzal foglalkoztak, hogy kéne valamit csinálni a Pocket IE-vel, hogy jobb legyen a netezés WinMo alatt. A Windows Mobilt 6.5 és 6.5.3 kívülről már látható volt, hogy zsákutca. Még én is láttam, aki meggyőződéses WinMo felhasználó volt.

Ha felhúzod a tetejéig a menüket, a sorok összenyomódnak
(lásd a négyzetek téglatestek lesznek). Jópofa finomság!

Hogy nehogy konkurenciamásolás legyen,
felfelé kell húzni a képernyőzárat,

A Windows Phone 7 alapjait a Zune-nal egy időben kellett volna lerakni, és a WinMo-val párhuzamosan eljutni arra a szintre, amivel lett volna esély egy 10% feletti piaci részesedést elérni az okostelefon szegmensben. A Nokiával most kötött megállapodás mindazon túl, hogy vélhetően elsősorban stratégiai mintsem műszaki döntésen alapúló, ésszerű és kényszerű egyszerre. A korábban legtöbb WinMo modellt értékesítő HTC erősen Android alapú lett, a Microsoft pedig nem tud telefont gyártani. A Nokia elbénázta a túlságosan is a fejlesztésen spóroló menedzsmentjével a kitörést, és látható volt, hogy a saját operációs rendszerük sem megoldás a Symbian kiváltására, mely felett elrohant az idő. A Nokia piaci részesedésének lendülete és a WP7 egyszerűsége és használhatósága adhat esélyt arra, hogy az iPhone és Android által uralt növekedésből megkaparintsanak valamit. A MS ugyanis komoly hardverszállító nélkül képtelen lesz a jelenlegi stratégiával és üzleti modellel a mobil szegmensben túlélni. A Nokia képes lehet segíteni a navigáció, a nyelvi változatok gyorsabb honosítása és egy nagyobb ügyfélkör elérésében.

Nálam elkéstek, de az biztos, hogy ha valaki most akar WP7 alapú telefont venni, mert neki tetszik és bejött, akkor nem mondom, hogy ne tegye vagy hogy mást vegyen.

Fejlődőképes
Már említettem pár dolgot, szerintem miért előremutató vagy használható a WP7. Azt is említettem, hogy késésben vannak. De látszik az is, hogy a teljesen újragondolt és nagyon tudatosan létrehozott új alapok nem egy egyszeri demónak készültek. Komoly az átjárás a Microsoft meglévő azon rendszerei felé, amit az átlag felhasználó használ. Az Xbox sikere jó alapot ad arra, hogy egy népszerű mobilkonzolt terjesszen el a MS. Nem, nem voltam Microsoft előadáson, nem olvastam vagy néztem meg MS reklámanyagokat. Egyszerűen ezt látom bele a WP7-be. Mondom mindezt annak ellenére, hogy maradok Android user.

Már nem a Windows Live a legfontosabb, hanem az emberek elérése.
Nem a programok, hanem a funkció került az előtérbe.

Biztos vagyok benne, hogy még fogok írni a WP7-ről, valamint bővebben az LG-E900 képességeiről, hiszen most csak az op.rendszerrel foglalkoztam. Meg hát sok mindenről még említést sem tettem, lásd milyen appok még csak meg sem jelenhetnek a WP7 alá jelenleg, vagy milyen lehetőségeket ad a SkyDrive. Az biztos, hogy a saját tapasztalataim után újra jobban figyelem a MS mobil híreket (az Androis és iPhone hírek mellett), mert van miért odafigyelni rájuk.

A három jellegzetes gomb, ami minden WP7 modellre rákerül.

Ajánlott olvasmány:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése