2010. július 1.

Megosztás ikonok mérése Google Analytics segítségével

Egy korábbi bejegyzésemben felsorolt saját megosztás ikonok témakört tovább bővítettem. Azaz a script-be belekerültek olyan címék, melyek segítenek az ikonokra kattintást mérni a Google Analytics segítségével. Így idővel el tudjuk dönteni, hogy hol vannak jobb helyen, vagy melyikre nincsen szükség, mert nincsenek használatban.

Az eljárás egyszerű, az ikonra kattintáskor az "onclick" meghív egy javascript-et, mely "elküld" a Googel Analytics mérésünkbe egy címkét, mely a tartalmi elemek közül lekérhető. Így egy kifelé indított kattintást mérünk belső tartalmi elemként, mely nem mutatja meg, hogy valóban megtörtént-e a megosztás, hiszen azt nem tudjuk ezzel vizsgálni.

Lássuk, hogyan is dolgozik. Az alábbi Twitter megosztó ikon html kódban kiemeltem sárgával azt a részt, ami a mérésért felelős.
<a target="_blank" href="http://www.twitter.com/" onclick="javascript:pageTracker._trackPageview('/share/twitter');window.open('http://twitter.com/home?status='+encodeURIComponent(document.title)+' '+encodeURIComponent(location.href));return false;" title="Add a Twitter-hez"><img border="0" width="16" alt="Add a Twitter-hez" src="http://sancho.hu/files/blog/content/shareicons/twitter.png" height="16" /></a>

Ha saját script-et szerkesztesz, figyelj arra, hogy a legelső "onclick" parancs a sárga rész legyen, különben nem kerül végrehajtásra. A Google Analytics-ben a Content menü alatt 1-2 nap elteltével jelennek meg az ikonok használata esetén a mérési eredmények. Ott kérd le a "/share/" kulcsszót, és megjelennek a megosztások.


A statisztikában ez esetben, ennél a soroknál megjelenőoldalon eltöltött idő vagy visszapattanási arány, vagy kilépés számai értelmezhetetlenek. ami számodra érdekes, az az első oszlop, ahol a kattintások számai látszanak. Mint látod, én ezzel mérem az RSS ikonok elérését is, melyek a weblapon vannak. A böngésző url sorban lévő RSS ikon ezzel nem mérhető.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy honnan jöttek a weboldaladra azok a látogatók, akik Facebook gombot használták, akkor szűrd le a "Top Content" alatt a "/share/facebook" statját így:

Ha az érdekel, hogy melyik oldalon nyomták meg a gombot, akkor kérd le a "Landing page"-eket, és ott szűrd le azokat, melyek tartalmazzák a "/share/facebook" szűrőt, így:


Arra figyelj minden lekérdezésnél, hogy kifelé mutató linket belső tartalmi elemként kezelsz, holott valójában az semmi más, mint egy kattintás. Így könnyen belezavarodhatsz a számokba, ha nem veszed figyelembe ezt a fordított logikát.

Ha tetszenek a megosztás ikonjaim, és érdekel a Google Analytics mérőkóddal felruházott változat, kattints ide a script-ért:
A megosztás ikonok közé egyébként felkerült egy új is, kitettem a CitroMail gombját is, melyről több infót itt olvashatsz:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése