2010. július 13.

Chromium OS futattása Eee PC-n (képek)

Kipróbálható, USB-ről és SSD-ről is indítható a Google operációs rendszere, a Chromium OS. Még elég fapados, tele van hiányosságokkal, azonban ahhoz bőven sokat tud, hogy láthassuk, milyen irányba mozog a keresőóriás. Ha röviden kellene megfogalmazni, akkor annyi a lényege, hogy a Chromium OS mindent tud, amire egy átlag netezőnek szüksége lehet, és mindezt úgy teszi, hogy az egész gép egyetlen böngészőből és a Google webes szolgáltatásiból álljon. Én egy ASUS Eee PC 901 netbookon indítottam el.

Még nem jöttem rá, hogyan készíthetek saját képernyőmentést, így a többi saját kép mind fotó.

A telepítése egyszerű volt, mindössze egy .img fájlt kellett kiírni egy USB meghajtóra úgy, mintha CD-t írnánk. Ezután csak a BIOS-ban kellett átállítanom, hogy az elsődleges boot eszköz a külső USB meghajtó legyen. Az indulás, betöltődés nagyon gyors. Mivel a Chromium OS még igen szegényes hardvertámogatással bír, ezért garantáltan csak Ethernet kapcsolattal fut. Azaz a boot-olás után akkor tudod használni, ha van egy UTP kábelen át elérhető internet elérésed, és egy Google account-od.


Ezek megadása után egy Chrome-ra hasonlító böngésző indul el, melynek bal és jobb felső sarkaiban van 1-2 olyan menü, ami az asztali gépeken futó változatban nincsen. A bal menü egy halom ikont hoz elő, melyek mindegyike valamilyen online szolgáltatás. A jobb felső sarokban pedig pár beállítási lehetőséget érhetünk el. Az általam kipróbált változat még nem ismeri a magyar helyesírás ellenőrzést. Ha elvesznénk a "sok" menüben, F8 hatására előjön egy gyorsbillentyű magyarázó képernyő. A CTRL+ALT+T megnyomására előjön a terminal.

Hirdetés az op.rendszerben

Nnna, most már hihető, hogy tényleg kipróbáltam? :)

chromeos.hexxeh.net oldalon eléred a telepítéshez szükséges fájlokat. Én most csak az USB-s változat használatát írom le. Keress elő egy legalább(!!!) 2 GB kapacitású USB meghajtót. A tartalmát teljesen felülírja majd a telepítés, így mentsd le róla, ami még kellhet. Az aktuális .img fájlt, mely magát a telepített operációs rendszert tartalmazza, innen töltöttem le:
Csomagold ki a fájlt, és figyelj, mert nagyobb mint 1 GB lesz a mérete. A letölthető fájl ennél kisebb, hogy könnyen lejöjjön, így ne lepődj meg a 327 MB méreten. A kiíráshoz a Windows Image Writer letöltése és kicsomagolása szükséges még. A lépések tényleg egyszerűek, lásd a magyar használati útmutatót. A WIW használata egyszerű, nem részletezem, max annyi, hogy az .img és az USB meghajtó kiválasztása után Write gombot nyomtam, és vártam. Ha kész, ne próbáld meg nézegetni Windows alatt, ugyanis nem látsz semmit az USB kártyád tartalmából. Van rajta egy kb. 250 MB-os első partíció, majd egy 1,8 GB körüli partíció, és particionálás nélkül még a maradék hely abban az esetben, ha nagyobb a kártya, mint 2 GB.

Szaggat a lassított felvétel is

Van vezeték nélküli kapcsolat, de nekem nem működik

Az Eee PC 901-esen az alábbi beállítást hajtottam végre ahhoz, hogy USB-ről is figyelje a boot partíciókat a netbook. A gép indulásakor F2-t nyomtam, majd a BIOS-ba lépve megkerestem a Boot menüt. Ott a második, Hard Drive Boot menüben első helyre mozgattam +/- gombokkal az USB drive menüt. Utána F10-zel elmentettem a beállításokat és kiléptem. A már előtte bedugott USB meghajtóról elindult a Chromium OS, és kérte a Google account-omat. Figyelem magyar billentyűzetkiosztás nincsen! A "Z/Y" gombok fel vannak cserélve, és a "0" nem az "Esc" mellett, hanem az "Ö" gombon van!

US billentyűzettámogatás, slussz

Szinkronizáljuk az asztali könyvjelzőkkel

Tetszik, hogy beszinkronizálhatom az asztali gépen használt Chrome könyvjelzőket ide. Az időzóna beállítása után átállt az idő +2 órával, azonban azt nem tudtam javítani. A Gmail-be nem enged belépni valamiért, nem találja a weboldalt, de a Google Olvasó simán futott. A YouTube lejátszás fut természetesen, kicsit szaggat, a 720p anyagokra pedig rendesen leakadt a gép. Nem tudom, hogy az SSD használata ezen gyorsít-e? Nem hiszem, ez inkább grafikus meghajtó hiánya lehet még. De egy biztos, amit cache-elni kell, annak jobb, ha nem a lassú USB meghajtót, vagy a lassú írási sebességű 16 GB SSD-t, hanem a 4 GB SSD-t terheli, ezért akinek nincsen mit vesztenie, telepítse fel oda a Chromium OS-t. Nekem a WIFi nem volt bekapcsolható se gombról, se  a jobb felső menüből. De ahogy olvasgatom, máshol sem sikerült. Akit érdekel esetleg az SSD-re telepítés menete, elolvashatja angol nyelven az alábbi oldalon:
A Chromium OS USB futtatós változatának oldala tehát még egyszer:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése