2010. május 12.

Garmin műholdkép letöltés GPS-re a BaseCamp segítségével

Az Oregon, Colorado és Dakota GPS-ekre az alábi módon lehet a BaseCamp szoftver segítségével ingyen vagy előfizetés keretein belül BirdsEye műholdképet letölteni. Ezek a GPS-ek ugyanis képesek arra, hogy az alaptérképnek használt vektoros térkép alá betegyék a szkennelt Garmin Custom Map (KMZ) vagy BirdsEye térképeket. A végén egy animációt is megosztok, melyben autós üzemmódban látható a túrázásra kitalált funkció.

BaseCamp térképkezelő szoftver,
rajta BirdsEye műholdképek letöltés közben.

Az említett három szabadidős GPS-t a Garmin felkészítette arra, hogy a BirdsEye Satellitte Imagery műholdfotóit könnyen rátölthessék a felhasználók a készülékükre. Ebben a BaseCamp térképkezelő szoftverük van segítségünkre. Demó módban a BirdsEye csak limitált képfelbontással és térképmérettel engedélyez az USB csatlakozón át a gép memóriájába rátöltést. Míg a jelenlegi 29,99 amerikai dollárt egy évre kifizető felhasználók kvázi bármekkora szeletet rátolhatnak a vasra, melynek csak a szabad memória nagysága szab határt.

Ebben a menüben keresd a letöltés megkezdését,
de előtte dugd rá a GPS-t a számítógépre!

A Garmin Oregon 550 GPS-em ellenőrzi először.

Nem baj, ha tudjuk, mennyi hely van még a gépen.


Nem evidens, de a felugró ablak mögött utólag kell elvégezni
a területkijelölést a letöltéskor.

Ezért kár volt egy plusz lépést beiktatni,
az elején rákérdezhetett volna egy másik ablakon.

A rátöltéshez mindenképpen kell egy számítógép, ugyanis első lépésként a világtérképen ki kell jelölnünk azt a területet, amit lokálisan el szeretnénk tárolni. A Garmin szerverei igen lassúak, így egy megyényi területtel egy darabig elküzdhetünk. Sőt, a szolgáltatás beindulásakor előfordult velem, hogy többször is rá kellet indítani egy-egy nagyobb falatra, mert a szerver egyszerűen megszakította a letöltés folyamatát. Az elején el kell döntenünk, milyen minőségben szedjük le az anyagokat. Mivel hazánk műholdkép felbontása messze nem olyan jó, mint USÁban, sőt néhol igen csak szegényes a Garmin által használt vélhetően Navteq műholdképeken, ezért érdemes pár tesztet végrehajtani kisebb szelettel, hogy feleslegesen ne etessük túl a GPS-t gyenge minőségű de nagy képekkel.

Hogy tényleg mindent letöltött-e, nem derül ki ezekből az adatokból.
Egy biztos, befejezte a letöltést. A méretből saccolható, hogy oké-e.

A kinagyított képen látható, hogyan találkoznak különböző
térképszeletek a révnél.

A BaseCamp szoftver legújabb változata megengedi, hogy a Garmin MapSource térképkezelő alá telepített térképeinket lássuk alatta, így akár a NaviGuide, vagy Turistautak térképeket is használhatjuk alapnak arra, hogy kijelöljük a kívánt területet. Azonban az igazi a TopoGuide, mely alatt 3D nézetbe kapcsolva megelevenedik a táj, és segít dönteni abban a 3D DEM adatokkal, hogy esetleg mely adatok lehetnek látványban izgalmasak, ha azt műholdképpel támogatjuk meg majd a GPS-en. Egyszerre több műholdkép szelet is rátölthető a GPS-re, de nem kapcsolgathatóak, egyben kezeli a Garmin, vagy bekapcsoljuk az összeset, vagy kikapcsoljuk egyszerre mindet.

A műholdszeletet így kell a GPS-re küldeni.

Sajnos, a BaseCamp szoftver rettenetesen belassul, ha túl sokat akarunk tőle. A műholdkép letöltést a már említett lassúcska Garmin szerverek mellett az is nehezíti, hogy megkezdéskor rá kell dugnunk licensz kulcsnak a Garmin GPS-ünket. Ugyanis ezzel azonosítja be, hogy előfizetők vagyunk, vagy csak demózgatunk. Utána lehúzható a készülék a PC-ről, így egy egész estés letöltésnél nem kell ott melegednie a vasnak. Utólag is rátölthetjük a BirdsEye térképet a Garmin-unkra. A gyártó a saját formátumát használja, így azzal más gépen nem nagyon tudunk mit kezdeni. Azonban optimalizált a méret, így a térképrajzolást nem fogja lassítani. A Garmin szándékosan, jóakaratból kicsit kifehéríti a GPS-re rátöltött műholdképeket, ami szerintem nem jó ötlet. Ezen még nem sikerült javítani. A szándékuk az lehetett, hogy ne zavarja meg a térképet a háttérben lévő műholdkép.

Vízitúra a Dunasziget környékén?
Hát persze, hogy kell a műholdkép!
(A TopoGuide térképfelbontása közepesre állítva.)

A térkép elég részletes, de az igazi a műholdképpel
megtámogatott felület lenne a GPS-en.
(A TopoGuide térképfelbontása nagyobbra állítva.)

Látszanak a különböző minőségű műholdképek találkozásai.
A BaseCamp is képes az együttes megjelenítésre.
A fenti Dunasziget részlet ezen a képen már kinagyítva látható.

A BaseCamp szoftver néha levágja magát minimalizált mérete, és ilyenkor nem sikerül felhoznom. Ezen segít, ha a taskbar-on lent jobb egérgombot nyomva kérem az ablak maximalizálását. A gépet kevésbé lassítja be a szoftver, ha a térképrészletességet a fent látható módon lejjebb veszem. Ekkor azonban nehezebben határozható meg és jelölhető ki az esetlegesen turisztikailag érdekes térképszelet.

A feltöltött képek minősége hazánk tekintetében elsősorban attól függ, hogy milyen adatai vannak a Garmin-nak rólunk. A BirdsEye szolgáltatást akkor vedd meg, ha nem sokallod a harminc dollárt egy évre, és ha az általad letöltendő terület minősége megfelelő számodra. Pár képernyő egyik kirándulásunkból:



Most jöjjön két videó, az egyik gyári, és a feltöltésről szól, a másikat én készítettem és a térképet mutatja használat közben.

http://www.youtube.com/watch?v=N73rxjD80iw
Angol videó a BirdsEye térkép használatáról

Az alábbi animációt úgy készítettem, hogy vezetés közben nyomkodtam a képernyőmentés gombot. Így nem olyan folyamatos a képmozgás, mint a valóságban. Azonban a lényeg látható, hogy mutat az autós térképen a műholdkép, mely nem csak a túrázás közben, de egy ismeretlen településen furikázva is sokat segíthet.


Mielőtt még valaki megkérdezi, jelenleg más Garmin GPS nem támogatott, csak a Garmin Oregon, Colorado és Dakota modellek! A teljes lista itt tekinthető meg:
Legközelebb egy teljesen ingyenes és sokfajta műholdképet rátölteni segítő szoftver mutatok be. Persze, annak is megvannak a szépséghibái, de addig is lehet játszani a BirdsEye térképpel és BaseCamp-pel! :)
[update: 2012.01.30] Időközben nem írtam meg a folytatást, mert megírta a Garmin:


További linkek a témában:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése