2010. május 29.

Garmin Connect és a szakaszok kezelése

A túrák, futások, kerékpározások útvonalainak feldolgozására tökéletesen alkalmas a gyártó Garmin Connect webes szolgáltatása. Böngészőből futtatható, és a GPS készülék USB csatlakozása után könnyen feltölthető az edzés vagy kirándulás útvonala. Jelenleg hiányzik belőle a szakaszolás, ami arra lenne jó, hogy levágjuk a felesleges részt a túra elejéből, mikor még autóval mentünk oda, és az sem lehetséges, hogy két túranapot szétvágjunk. Ha a GPS-en archiváljuk  nyomvonalat, ezzel az egyszerű feltöltés lehetőségét veszítjük el. Van azonban egy megoldás, amivel minden egyszerű marad.

A Garmin Oregon 550 szabadidős GPS-em rendszeresen bekapcsolom, ha túrázni, vagy kerékpározni megyek. A melóba tekeréseket is felveszem, hogy lássam, hogyan alakul  a napi kétszer 10 kilométer napról napra. Beépített feature a nyomvonalkezelés menüben a szakasz mentése, mely nem archiválja a tracklogot, hanem szakaszolja azt. Ezzel hazafelé látom a reggeli csiganyálat a térképen, de este otthon a PC-re feltöltve két külön szakaszként kezeli a Garmin Connect a rögzítéseket.

Az első képen látható, hogy két tracklog fekszik fel egymásra. A szakasz végeztével az Útvonalkezelő menüben a Jelenlegi nyomvonal menüt kell kiválasztani:

Ezt követően azonban nem a Nyomvonal mentése, hanem a Rész mentése menübe kell belépni. Ezután először a szakasz kezdetét kell megadni, majd a végét két egymást követő képernyőn. A szakasz eleje az utolsó sor lesz. Így a Garmin Connect már képes kezelni és felismerni az adott szakaszt külön.

A végén még egy nevet kell neki adni, mely alapállapotban a mentés dátuma nn-HHH-éé óó:pp:mm formátumban. Ez átírható tetszés szerint, ha nagyon ráérünk.

Ha ezután mégis a Nyomvonal mentése menüt választanád, a Garmin Connect nem fogja kapásból felismerni a fájlt, a szakaszt sem értelmezi, és manuálisan kell kiválasztani a .gpx fájlt a \Garmin\GPX\ mappából, ami macerás. Ha azonban jól mentünk szakaszt, akkor a Garmin Connect alatt a Betöltés listából menüt választva egymás alatt megjelennek az amúgy egyetlen .gpx fájlban lévő szakaszok.

Esetünkben négy szakasz látható egy feltöltés alatt. Nem kell megijedni, nem fogja engedni a Garmin Connect, hogy többször ugyanazt feltöltsd, figyelmeztet rá, hogy az adott szakasz már megvan a szerveren, már létezik. Ezt egyébként akkor is leellenőrzi, ha nem automatikusan töltöd fel, hanem manuálisan .gpx fájlból.

A szakasz elemzésekor a bal oszlop alján pedig látható lesz a készülék típusa is, és még csak darabolnunk sem kellett a tracklogot plusz szoftver bevetésével.

Kapcsolódó linkek

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése