2010. február 4.

Titánok harca - pár nap és küzdenek az óriás katamaránok

Imádom a vitorlázást! Télen nem tehet mást a hobbista, mint lesi a híreket, hogy a világ másik felén a profik hogyan küzdenek a habokkal. Pár nap, és egymásnak esik két nagy óriás, két hatalmas katamarán Valenciában; az Alinghi 5 és a BMW Oracle. Egyesek szerint a bíróságon dől el, ki nyer, mert veszekednek, kinek honnan van a vitorlája.

Engem ennél jobban érdekel az, amit ezek a vízen művelnek majd.

Alinghi 5 a gyönyörű óriás katamarán

Pár hete a YouTube-ra feltolták az edzésvideókat, amin látható, milyen energiák mozdulnak meg a vízbe alig elmerülő, azonban az Oracle BMW esetén például 57 méter magas vitorlázat esetén. Ráadásul ez utóbbi hajón egy különleges, úgynevezett wingmast vitorla van, ami gyakorlatilag egy repülőgép szárnynak fogható fel. Ami "80%-al nagyobb, mint egy Boeing 747-es szárnya" - írja a vitorlazas.hu magazin.

Oracle BMW Racing a különleges wingmast vitorlázattal

Az Alinghi 5 azonban számomra esztétikailag is bámulatos, gyönyörű képet készítettek róla az edzések alatt a naplementében. Nem osztom az észt, jöjjön 1-2 edzés videó, a részleteket pedig a hazai megmondólapok úgy is szakszerűen taglalják, érdemes olvasni őket, ahogy közeleg a 2010-es 33. Amerika Kupa február 8-i nyitánya.

Alinghi 5 videó
Nézd meg, ahogy megemelkedik lazán ez a monstrum, és ugrálnak ugyan a fedélzeten az emberek, de meg se moccan a hajótest.


Oracle BMW videó
Kiviszik és felteszik a "repülőgépszárnyat" a katamaránra, közben sokat beszélnek. A végén azért ez a hajótest is megdől.


Kapcsolódó hazai oldalak

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése