2008. január 17.

TomTom térképvásárlás és a HTC Kaiser

Nem volt egyszerű, meg kell jegyezzem. Amennyire könnyű a szoftvert kezelni, annyira elbonyolították a regisztrációt és a vásárlást a termékhez. Ha az megvan, ismét jól megy minden, de nem kapkod azért a TomTom, hogy hazánkból könnyen lehessen térképet vásárolni egy PDA-hoz kapott promó termékükhöz.

Egy várossal elvoltam eddig

A HTC Kaiser-hez jár egy egy városos TomTom Navigator 6 szoftver. A letöltött Budapest mellé szerettem volna egy kicsit bővebb térképet venni, és megörültem, hogy január 31-ig ismét fut a gyártó térképvásárlási akciója, melyben fél áron juthatunk hozzá az adott csomaghoz. Lássuk, hogyan ment mindez!

Regisztráltam magam egy email címmel a gyártó oldalán (www.tomtom.com), de ehhez első körben ki kellett jelölnöm, milyen országból is nézem őket. Mivel hazánk nincsen rajta, és angol nyelven szerettem volna tovább olvasni őket, ezért a hozzánk közel lévő német nyelvű osztrák verzió helyett United Kingdom-t választottam a felső lenyíló menüben. Korábban már regisztráltam magam valami miatt egy másik email címemen, de úgy voltam vele, induljunk tiszta lappal. Sikerült a készüléken futó terméket is beregisztrálni rá, gond nélkül láttam mindenhonnan azt, hogy aktív a szoftver.


Akció indul!

Ezek után végigkattintgattam az akcióra felszólító oldalt, és a listából kiválasztottam a Kelet-Európa (EEU) csomagot, mivel full EU és csak Magyarország nem volt benne. A WEU (Nyugat-Európa) jelenleg pedig nem érdekelt. A TomTom termékeknél egyébként a „Navigator 6"-t kell kijelölni, mint PDA-n futó terméket. Az említett térképet pedig „Eastern Europe"-nak hívja.

United_Kingdom.png

Nem értem, mi a bánat akadályozza meg őket abban, hogy Hungary is benne legyen?

Ez a műveletsor szépen átvitt egy áruházba, ahol kérte a TomTom Account-omat. Ekkor kezdődött az igazi horror. Ugyanis mivel United Kingdom-ba jelöltem ki magam, nem fogad el ám akármilyen címkitöltést a weboldal! Egy kamu angol irányítószámot kell megadni. Az ország sem lehet hazánk.

A regisztrált email címemről nem tudtam belépni. Új regisztrációként azt nem fogadta el. Gondoltam, megadok egy újat (van belőle), de ez sem volt jó. Kész, feladtam.

Később újra nekiestem, és előszedtem azt a régi email címem, ami már feledésbe is merült, hogy regisztrálva van a gyártó oldalán. Ezzel készítettem egy új webáruházi account-t, és ez beengedett.

Még azon azért átküzdöttem magam, hogy ehhez az említett régi email címemhez is beütöttem a termék kódját, mely kinyerhető a TomTom szoftverből (főablak jobb szélén a műholdvételt jelző lépcsősorra katt, majd a jobb alsó sarokban lévő 6.032 verziószámra katt, és a fehérrel írt www.tomtom.com link feletti kódot kell felvinni a gyártónál a weboldalon az email címhez).

A kiválasztható tíz féle elektronikus fizetési forma közül a máskor és máshol jó Visa Electron nem működött, és a Maestro kártyát sem tudtam végre kihasználni. A MasterCard végre jó volt. Meg is jött az SMS a terhelésről, email-ek érkeztek arról, hogy valamit vettem, és már vártam, hogy jön egy „Download Now!" vagy valami ilyesmi, de nem.


Nincsen Download, csak megtekintés

Visszamentem hát a www.tomtom.com oldalra, és kerestem a nyomait az email-ben megadott linken, hogy vettem egy EEU térképet. Nincsen olyan, máshol megszokott fül, hogy „Download". Felejtsd el! Sőt, a „Support" menü alatt is inkább csak kérdésekre adott válaszok vannak. A „My Plus Services" fül alatt a „My Maps" oldalon leltem meg örömömre a nyomát annak, hogy megvan a gyártónál is a nyoma a térképnek. Itt a „How to install maps..." link mögött azonban ismét semmit nem leltem, mely megszokott bármilyen más termék esetén. Ugyanis egy sietős kezdő user nem fog rájönni, hogy nem nagy „Download" ikont kell keresnie. A www.tomtom.com/home oldalra kell átmenni, ahol a lap közepén lévő jobb, világoszöldebb bannerre kell kattintani, és letölteni a TomTom Home szoftver régebbi(!!!) verzióját.


Ennyi van a weboldalon...

Azzal szívattam tovább magam, hogy egy korábban nálunk járt TomTom GPS-hez felrakott újabb TomTom Home-hoz szerettem volna csatlakoztatni a gépet, de nem ment. Az 1.5 verzió már jól ment, de előtte leszedtem a 2-est. Azért attól dobtam egy hátast, hogy telepítés közben megkérdezi, USA-ban vagy Kanadában vagyok-e most éppen? Miután felkerült a Home szoftver, és rádugtam a HTC Kaiser-t ActiveSync-t át a PC-re, szépen mindenki felismert mindenkit. A vásárláshoz használt email címmel beléptem, és letöltöttem a kábé 100MB-os EEU térképet, ami ezután feltelepíthető a PDA-ra. Azonban ha nincsen hely, és egy új microSD-t teszünk a gépbe, a Home azt hiszi, ez már egy másik aktivációs kódhoz tartozó TomTom. Ez kiküszöbölhető azzal, ha az SD kártya gyökeréből átmásoljuk a másik SD-re a „ttnavigator.bif" nevű fájlt. Ezt követően a bal alsó sarokban lévő kis mobil féle ikonra klikk, esetleg újra belépés, majd az új térkép telepíthető. Ezt követően a TomTom szoftverben még térképet kell váltanunk. Azonban ez sokkal könnyebb folyamat már. Hiszen a TomTom könnyen kezelhető!


A jobb oldali világoszöld mögött van a korábbi, nekünk jó TomTom Home telepítő!

A jelenlegi EEU térkép sajnos nem túl friss. Balatonnál még nincsen végig autópálya, az M6 nem visz át az M8-assal Dunaújvárosnál a folyón, de legalább van, és nem csak Budapest. Akcióban ez a Kelet-Európa térkép szerintem megér egy ingyen kapott TomTom Navigator 6-hoz 10.000 forintot. De az biztos, hogy innen hazánkból talán még hitelt is könnyebb felvenni, mint egypontnullás user-ként TomTom térképet vásárolni elsőre.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése