2007. november 17.

Mio A701 install lista - avagy mit használok a gépen?

Szerk. 2023.01.22: A bejegyzésben sérült oldalakra mutató linkek voltak, amit a Google szabályzata tiltott, így minden nem működő linket eltávolítottam.

Egyszer megfogadtam, hogy szépen összegyűjtöm egy halomba azokat a programokat, melyeket a PDA-ra szoktam telepíteni. Mivel a HP gépem régen volt újrahúzva, ezért nem foglalkoztam ezzel a kérdéskörrel. Azonban az A701-esemmel amíg bejáratás volt, azalatt a pár nap alatt szépen összejött egy könyvtárra való CAB fájl, ami kényelmesen elfér az 2GB-os SD kártyámon. Készítettem ebből most egy listát, mit és miért használok?
Figyelem! Az alábbi szoftverek "R65.3" Windows Mobile 5.0-ás gyári ROM-mal lettek tesztelve!
  • Javítva 2007.11.17 (lásd: Metrix helyett BatteryStatus-pligin, ScreenOff helyett S2U2, fring, stb...)
  • Javítva 2006.12.04 (lásd: Szilamer miolock Screenoff helyett)
  • Javítva 2006.11.26 (lásd: iGo bejegyzés, és Screenoff kiegészítés)
  • Javítva 2006.11.03 (lásd: vBar helyett InClose)

Nem minden program CAB telepítője érhető el a gyártó oldaláról. Az első telepítés után azonban általában ebben a könyvtárban ott szokott lenni valahol: "C:Program FilesMicrosoft ActiveSync" és innen kimásolható az SD-re, és onnan futtatva telepíthető később újra. A lenti fájlokat minek Install-ban hordozni, ha amúgy is el lehet menteni egy backup-t mondjuk az Spb Backup-pal? Mert mondjuk egy új ROM-t tesztelünk, vagy éppen most teszünk fel egy új ROM-t, vagy mert nincsen fizetős backup programunk.

Úgy gondolom, nem írok le semmi újat, maximum másként foglalom össze a sok hasznosságot. Lássuk!

Total Commander CE Ingyenes!

Innen kezdődik minden. Ez a működés Alfája és Omegája. TC nélkül nem lehet semminek nekiállni PDA-n! :) Van olyan OKI ROM az A701-hez, melyben alapban benne van a TC. Azonban én gyári ROM-t használok. Az SD-n ott van a CAB telepítője a magyar nyelvi kiterjesztés CAB-jával együtt, így gyorsan feltehetem a masinára. A programot mindig a piros gomb alatti gombbal indítom, kivéve ha eleve ceruzázom.

cLaunch Ingyenes!

Nem értem az embereket, miért hajtanak olyan programok után, melyek fizetősek, miközben azok teljesértékű változata elérhető ingyenesen is. Ilyen ez a cLaunch, mely szépen beépül a képernyőre, és lehet vele nagy ikonokat készíteni a kis képernyőre. Én két sorban használom őket 32x32 pixelesre nagyítva. Így nagyon szép a rajzolatuk, hiszen pont a 2x-esére nőnek csak meg. Ezzel összesen 14 ikon van kint. A HP-n ott volt vagy 3 fülre való ikonom, persze néhol duplikációval. Így elfért lapozással 3x 2x 7 ikon a Today-re, gyorsan elérhetően, és nem kellett belépnem a Start menü Programs menüjének menüjébe. :)

Metrix Ingyenes!

Eddig szerintem a legjobb Today plugin, ami egy (vagy akár több) sorba kiteszi egyszerre szépen és jól az akku töltöttséget, a memóriák állapotát, és az SD kapacitását. Mindezt ingyen. A képernyő fényerő állítója nem megy Mio-n, de pont a helyére befér az SD kapacitás vonalkája.

BatteryStatus-Plugin Ingyenes!

A Metrix helyett tettem fel, mert kevesebb helyet foglal, és jobban tetszik a működése is. Ez is egy akkumulátor kapacitás, és egyéb hasznos adatokat jelző szoftverecske. Az oldal elején lévő jobb oldali kép tetején az ikonok felett ez van kint.

DirMap Ingyenes!

Nagyon hasznos arra, hogy vizuálisan gyorsan felfedjük, hol bujnak meg a nagy fájlok a PDA-n bárhol. Nem is értem, hogy nem lehet ilyet alapban Windows-ba építeni? (Van ilyen: a Find parancs Type-hoz a "Larger than 64kB"-ot kell beállítani, és megtalálja az összeset. a szerk.) Tökre felhasználó barát featúra.

Oxios Memory Ingyenes!

A két kis programocska arra jó, hogy felszabadítsuk a beragadt memóriaterületeket a PDA-n. A két programocska más-más memóriát takarít. Nem részletezem, hasznos, pont.

SIPChange Ingyenes!

Tökéletesen alkalmas arra, hogy végre beállítsam a Keyboard pötyögős billentyű helyett az eKeyboard-t! Vééégre! Miért is? Hát ugye képzled csak el, be kell gyorsan írnod a telóba egy adatot, egy szót, egy számot. Azonban hiába van kint ikonban a Word, ha a billentyűzet ami a bevitelt segítené, az a fehér kis mini izé. Ezt átváltani mozgás közben igen nehéz az eKeyboard-re. Ha alapban az ugrik azonban fel, akkor minden király. Ezt fixálja ez a progi.

GB-SOFT Tweak Ingyenes!

Gusty már írt róla. Benne van az OKI ROM-ban, a gyáriban nincsen. A GPRS kapcsolat használaton kívüli megszakításának beállításár alkalmas. Kiteszi még kérésre a Cancel gombot is a GPRS kapcsolat popup ablakjára, valamint pár hasznos dolgot segít beállítani, ami hiányzik a Mio Windows Mobile-jából. XDA-ra fejlesztették, de itt is tökéletes.

CheckNotifications Ingyenes!

Azért használom ezt, mert bizony a Windows Mobile 5 sem mentes még attól, hogy ne lenne duplán beragadt Outlook Event a gépben. Ez lassítja a működést, az ActiveSync indulást, és egyébként is. Szóval alap. Kell. Néha futtatom kézzel, a CheckNotifications-t, de a Notification Clear Fix-t nem használom. A HP gépen muszáj volt, mert ott több dupla keletkezett valami miatt. A telepítést követően a futtatás előtt az Options menü beállításait ki kell pipálni, különben csak nézegetni jó a CheckNotifications. :)

Task Manager Ingyenes!

Az OKI ROM-ban benne van, alapban azonban nincsen. Hasznos alkalmazás registry editálásra, a futó programok megtekintésére, egyéb rendszerműveletek elvégzésére. Csak merész WM5 szakértőknek javaslom a használatát!

vBar Ingyenes!

Kicsi, és kifejlett X gomb a PDA-ra. Ez aztn lezárja rendesen a programokat, nem hagyja a háttérben futni őket. Aki nem értené, minek ez: a PDA-kon futó Windows Mobile sajnos nem zárja le az OK megnyomására a programokat, hanem azok tovább foglalják a memóriát. Ez lassítja a gépet, lebénítja a bejövő telefonhívásokat, stb... Erre jó a vBar is, hogy ezt megoldja. Ezt azért ments le mellé, és tedd be a beállítás menüjében a menü háttérnek, hogy ne legyen kék: vBarMioA701.bmp. Ezt kifejezetten a Mio eredeti kinézetéhez vágtam le.

InClose Ingyenes!

A vBar néha megfogta a gép sebességét, és ezért feltettem a jó öreg InClose-t. Ezt használtam korábban is a régi HP gépemen. Mindig kikapcsolom benne a skin-ezés átvételét, mert lassabban nyílik meg a menü. Továbbá vannak plusz menüi, amik segíthetik a jobb használhatóságot. Pl. Screen Off menü. Ja, és hozzárendeltem a jobb alsó gombhoz az InClose alkalmazást, aminek megnyomására olyan, mintha egy Task menü nyílna meg, mert az is valójában. Ezzel könnyen váthatok alkalmazást is futás közben. Az is beállítható benne, hogy ah a cerkát pl. balra húzom a jobb felső sarokból, akkor mit műveljen a progi. Nekem ez jön be igazán, nem a vBar mégsem.

VisualGPSce Ingyenes!

Nem biztos, hogy szükséged lesz rá. A gyári ROM-okkal az A701-en nem mindig és nem mindegyik program látja meg elsőre a GPS COM2 hardver, vagy COM4 szoftver portját. Így látszólag nem megy a GPS. Azonban a VisualGPSce-t ha beállítod COM2-re 57600 baud-ra, akkor ezentúl minden program rendesen képes kezelni a GPS-t. Érdekes, utoljára ilyet egy Asus gépen tapasztaltam, melybe CF GPS-t dugtunk. El is felejtettem ezt a megoldást, és egy angol fórumban találtam rá a megoldásra, ami ugyanez. :)

XnView Pocket Ingyenes!

A beépített képnézegetővel sosem voltam kibékülve sem a Pocket PC, sem a Windows Mobile vonalon. Az asztali PC-nek megfelelően az XnView PDA-kra is elérhető. Nagyon csípem, mert sokat tud, képeket szabdalhatok, nézhetem, kezelhetem, konvertálhatom, stb...

Capture Screen Utility Ingyenes!

Néha nem árt lementeni a képernyő tartalmát. Ebben segít ez. Beállítható, hogy hová és mikor menti el indítás után a BMP fájlt. Nagggyon hasznos program tesztelőknek. :)

PocketWeather 0.98.01 Ingyenes Beta

Sajnos, mostanában nekem nem ment a szoftver, ezért letöröltem, és nem használom.

Időjárás előrejelző Today plugin. Sok hazai város benne van, így abszolult praktikus. Szép a garfikája, és kellemesen paraméterezhető igényeink szerint. Eddig nekem ez jött be a legjobban. Figyelem! Csak a 0.98.01 verzió ingyenes! A Release verzióját az SBSH árulja. Úgyhogy ezért emeltem ki a verzió számot.

ScreenOff Ingyenes!

Szeretem gombbal lezárni a PDA-t, és nem a képernyőről taperolva megtenni azt. Ennek főleg akkor van előnye, ha sietsz valahová, és a másiknak max. arra van ideje, hogy bezárd az autót, de a kütyüid nem érdekli. Az A701 sajnos nem rendelkezik "Soft Off" gombbal. Hiszen telefon. A Device Lock funkció hozzárendelhető pl. a fotós gombra (készülék jobb alsó széle), azonban ekkor még bekapcsolva marad a képernyő. Mivel a készülék beállítható a Power menü Advanced fülén automatikusan lokkolhatóra, ezért elég lenne egy képernyő lekapcsoló funkció is. Erre jó a ScreenOff, amit a fotó gombhoz rendeltem hozzá Mivel a Start menü, Settings menüjéből meghívható Power beállítás Advanced fülén az "Auto lock when..." menüt bepipálom, ezért a készülék ugyanúgy viselkedik a ScreenOff-ra, mintha Device Lock-t hívnék. Cserébe a képernyő is kialszik. Szóval ezért van ez telepítve nekem. 2006.11.26 Sajnos, nema legjobb ez a program, és még nincsen jobb. A probléma az, hogy a piros és zöld gombok aktívak maradnak. Így a képernyő a zsebben felvillan, és az Unlock így a zsebben kikapcoslódhat. Sőt, van olyan is, hogy a nem tökéletes gyári Lock funkció nem mindig fogja le a képernyőt. Keresem a legjobb megoldást...

Szilamer miolock Ingyenes!

Már nem használom a szoftvert, mert ROM verzió függő. Helyette az S2U2 van fent már.

A ScreenOff helyett egy még jobb lock/unlock funkció A701-es gépekhez. Egyik fórumtársunk, Szilamer fejlesztette ki kérésemre, melyet nagyon köszönök Neki! :)

S2U2 Ingyenes!

A jelenlegi képernyőzár megoldásom. Eddig ez a legjobb. Az iPhone képernyőzárra hasonlító PDA szoftver. A Slide2Unlock tovább fejleszett változata. A beállításai finomhangolhatóak. Bejövő hívás esetén kiteszi a hívó fél képét kis vagy nagy képre. A dátumot, és üzenetek számát is megjeleníti, akár csak a mobil szolgáltató nevét, a BT és WLAN állapotot is.

TCPMP Ingyenes!

Alap. Mindent lejátszik, főleg ha a plugin-jai is telepítve vannak. Így AVI, ac3 anyagok, és még a streaming is jöhet. A plugin-eket a gyártó oldalán éred el. Figyelem! Ezt közben megvették, és árulják pénzért is! Nekünk nem az kell, hanem az eredeti!

WiFiFoFum Ingyenes!

Nagyon hasznos WiFi radar, mely a GPS koordinátáit is feljegyzi a mérési helyeknek. A lista elmenthető XML-be. Nna, ennek nem találtam meg most a CAB fájt, csak az ActiveSync-es telepítőt. Pedig biztos megvan. :) Szóval, az A701-hez vettem egy WLAN kártyát, és teljesen jól megy a cucc vele. Hogy miért nem olyan PDA-t vettem, amiben benne van a WiFi és a GPS is a telefonnal együtt? Hát ezért. :)

fring Ingyenes!

Egyszerre képes kezelni a Skype, MSN, és egyéb programok account-jait, és nem is emészt nagy erőforrást. Igaz, az A701 nem alkalmas VoIP-ra, de a chat simán megy. A szoftvert SMS-ben kapott linkkel tölthetjük le.

uBook Használható a demó

Óriási fájlok olvasására alkalmas könyvolvasó. Például ilyen fájl lehet a www.geocaching.hu összes ládaleírása vagy POI leírása egyetlen html fájlban, ami eléri az 5MB-t is. Az uBook demó módban néha feldom egy feliratot, de úgy is használható. Lassabb PDA-kon is jól megy.

NaviSys Aeromap VR3 Fizetős

Ennek is van CAB telepítője, mégpedig aeromap_arm300.CAB néven. Elvileg még ez sem kell, hiszen he elmented a registry bejegyzését a programnak, akkor elég azt visszaállítani, ha az SD-re van amúgy is telepítve. Ha az nincsen, akkor én azt szoktam csinálni, hogy az SD-re eredetileg korábban telepített Aeromap könyvtárat átnevezem ideiglenesen. Telepítem a CAB-t. Törlöm a telepített új AM könyvtárat, és visszanevezem a régit. Ezután simán megy tovább az Aeromap. Azért is érdemesebb a CAB-bal szórakozni, mert a v2.73d verzióban már van Today Screen, ami jól jöhet a használathoz. Ja, a gyári széria számot vidd magadal txt fájlban, mert telepítést követően GPRS kapcsolattal azt aktiválnod kell. Természetesen, ha a térképek, a VR3 objektumok, és korábbi tracklog-ok, saját POI-k nincsenek az SD-n, akkor azok nem lesznek ezután sem, mert a CAB azokat nem tartalmazza.

GIS Russa Ingyenes!

Ingyenes navigációs szoftver geocaching és túra feladatokra, mely kezeli az ingyenes turistautak.hu térképeit. Az orosz fejlesztő ingyenessé tette, és sok hazai írás található hozzá.

iGo My Way Fizetős

SD-ről futó, jelenleg a leglefedettebb hazai térképpel, és legbővebb funkcióval bíró navi program. Különösebb telepítést nem igényelt, bedugom aztán már megy is.

.NET Compact Framework v2.0 CAB Ingyenes!

Ez meg mi a hóhér? Egyes programok futása igényli a .NET Compact Framework 2.0 jelenlétét. Ha azt írná ki a gép, hogy nincsen megfelelő .NET CF telepítve, akkor ez jól jön, hogy az SD-n van.

Végszó

Biztos vagyok benne, hogy valami kimaradt. :) Mindenesetre ki kell emeljem, hogy az Excel-t nagyon használom benne, és nagyon megörültem annak, hogy végre a Windows Mobile az képes Excel táblázatokból szép görbéket is rajzolni! Király! :)

  • http://www.pdamania.hu/forum/forum1.php3?topic=12344


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése