2007. november 16.

Botrány a HTC Kaiser körül - petíció a tetű videó ellen

A HTC Kaiser sebességére van, aki panaszkodik, és van aki nem. Érdekes módon az Spb Benchmark indexsze egész jóra hozza ki. Azonban ha lefuttatunk egy TCPMP Benchmark-t, akkor siralmas eredményeket kapunk. Kinek van igaza? Amíg az Spb a teljes gépre hoz ki egy összesített eredmény indexet úgy, hogy különféle feladatokat végeztet el a masinával, addig a TCPMP nem tesz mást, mint megpróbálja lejátszani az adott videó anyagot tiszta erőből. Nna, itt bukott meg a mutatvány, vagy legalábbis a Qualcomm processzor, vagy annak meghajtó szoftvere.

Minden szép és jó, csak a videó tetű.
...vagyis csiga.

A HTC-seket gyűjtő angol nyelvű xda-dev. fórumban is feltűnt az a petíció (köszi Menneisyys a linket!), melyben a HTC-t cseszegetik HTC Kaiser tulajdonosok, hogy tessék kijavítani ezt a baklövést, vagy kiadni az SDK-t, aztán majd megírják a srácok a ROM-t rendesen. :) Miután lefuttattam a TCPMP 0.72RC1 verzióval egy a képernyőnél nagyobb képernyő-felbontású DivX (Xvid) film részletet a HTC Kaiser-en és a Mio A701-en is, én is leadtam "No 901." sorszámmal a szavazatomat a petíció mellett. Miért? Beszéljenek magukért a számok! :)

Patience fórumhölgy juttatta el hozzám az alábbi 16MB-os movie trailer-t, melyet megosztok másokkal is, hátha tesztelni támad kedvük. Nyugi, nem illegális film, hanem csupán egy reklám az egyik népszerű sorozat egyik évadjáról. A következőket tettem mindkét PDA-n a teszt teljességéhez.

  • Kikapcsoltam a wireless eléréseket (GSM, WLAN, ...), hogy véletlenül se zavarja meg a mérést semmi kommunikáció.
  • Leállítottam a feleslegesen háttérben futó alkalmazásokat, csak 1-2 today alkalmazás maradt.
  • Telepítettem (korábban) a TCPMP 0.72RC1 ingyenes videó lejátszót az összes plugin-jával.
  • Letöltöttem a teszt.avi fájlt, és rámásoltam egy microSD kártyára.
  • Beletettem a HTC Kaiser-be a kártyát (Mio A701 esetén egy microSD-miniSD-SD adapterrel).
  • A TCPMP-t alapbeállításokkal használtam, nem volt elállítgatva.
  • Az "Opciók - Videó - Raw FrameBuffer" menüt kiválasztottam (de elvégeztem a tesztet "DirectDraw" és "GDI" üzemmódokban is később).
  • Kiválasztottam a "teszt.avi" fájlt a "Fájl - Fájl megnyitása..." menüvel.
  • A "Fájl - Benchmark" menüt elindítottam a mérést, és megvártam a végeredményt, ami elmenthető a videó lefutása után.

Ha a futás közben magasabb az emberek hangja, mint kéne, akkor az azt jelenti, hogy 100% feletti lesz a mérés eredménye, vagyis kellően gyors ahhoz a gép, hogy a "teszt.avi" nem QVGA szabványra konvertált 624x352 pixeles DivX (Xvid) videóját (videó 149kbps@23fps, audio 121kbps@48kHz) akadás mentesen le tudja játszani. Persze, közben ingadozhat ez az érték, így előfordulhat, hogy belassul a géped. A Kaiser esetén 70% körüli értéket kaptam mindegyik mérésnél, míg a Mio esetén 100% felett volt az összes eredmény. Vagyis egy több évvel ezelőtti hardver és szoftver technológia, mely mellesleg a Mio esetén köztudottan elég bus-os, és lassulásokat tud önmagának okozni, leveri a Kaiser-t videó lejátszásban, mint a lakatot.

Mindezt tetézi az alábbi orosz mérési eredmény (forrás: mobile-review.com), melyben a TCPMP fizetős verziójával mértek le egy kiadás előtti Eten Gloofish X600-t, egy szintén kiadás előtt álló HTC Touch Cruise (Polaris), és egy HTC TyTN II (Kaiser) készüléket. A durva az, hogy ugyanaz a CPU a másik HTC gépen gyorsabb, mint az elődjében. Az meg kiakasztó a filmkedvelőknek, hogy 320x240 felbontás feletti videók esetén a Qualcomm processzoros gépek 100% alatt teljesítenek.

Bár én nagyon ritkán nézek filmeket a gépen, és akkor is max lekonvertálom reflexből régi helyspórolós szokás szerint 320x240-re, de azért szolidaritást vállaltam azokkal, akik szerint tehetne valamit a HTC annak érdekében, hogy a HTC gépekben használt Qualcomm lapkakészlet egyetlen előnye ne csak a 64MB feletti RAM méret használatának lehetősége legyen (ellentétben 1-2 gyártó chipkészletével), hanem az is, hogy valóban ki tudjuk használni azokat a multimédiás képességeket, mint amiket regéltek róla a mondókákban.

Ha Te is így gondolod, akkor írd alá neveddel és email címeddel a petíciót! :)

Mindemellett a gépemet nem adom el, ragaszkodom hozzá, mert az általam használt alkalmazásokban nem veszem észre ezt a hiányosságot. ;-) A problémás területek jelenleg, ahol lassulás észlelhető: 320x240 feletti videó anyagok lejátszása, nagy képek nézegetése, fényképező/kamera használata.

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése