2006. december 11.

Mio A701 stylus service tooltip! - Javítsd meg a PDA cerkád!

Javítsd meg a Mio A701 elromlott cerkáját! Szétcsúszott? Megvan még a is bronzbetét pár? Nem tört el, csak kilazult a bele? Akkor most figyelj! Egyszerűen megjavíthatod az elromlott teleszkópos tollad. Olyan lesz, mint új korában!


Az alsó javított, olyan mint új korában; ugyan olyan keményen fogja a teleszkóp.

Faternak panaszkodtam a hétvégén, hogy "Áhh ez meg szétesett". A PDA cerka fele benne maradt az A701-ben. "Mutasd!" - mondta. Az a helyzet, hogy már összerakott pár dolgot életében (lásd pl. a Virag Pedal Steel hangszerét). Így hagytam, hogy kézbe vegye a dolgokat. Beugrott neki, hogy az egész olyan, mint a régi teleszkópos rádió antennák, melyek hajlamosak voltak a szétesésre. Azokat rádió-tv műszerészként ugyanígy javította meg, ahogy szemem láttára a Mio A701 cerkáját.

Az alábbi képeken megismételtem a műveleteket kis kísérőszöveggel.


Alapállapotban csak eddig csúszik ki, azonban hajlamos a szétlazulásra. Ennek az az oka, hogy a toll vékony, és könnyen szétfeszíti a belső rúd a külső rudat, mikor kihúzzuk a gépből.


Mikor szétesik, a külső és belső rudak mellett kiesik két darab bronzbetét, mely a rugó szerepét tölti be. Mikor szétfeszül a vastagabb rúd vége, akkor ezek a betétek nem állnak meg a lekerekített széleknél.

Első szerviz lépés: Fektessük fel a bronzbetéteket az éleikre, és nyomkodjuk meg egy egész kicsit. Éppen csak annyira nyomjuk meg, hogy szétfeszüljön valamennyire. Ha túl szétfeszítjük, nem tudjuk majd visszanyomni a vékony rúddal együtt a vastagabba. Mivel a pontozott vége van befelé, ezért elegendő csak a nem pontozott felét lenyomni a közepéig.


Második szerviz lépés: Ha már nagyon meg van gyötörve a vastagabbik rúd befelé álló pereme, fogjunk egy 50 Ft-ost, és gördítsük el rajta. Arra figyeljünk, hogy túl erősen ne nyomjuk meg, éppen csak annyira, hogy a perem kicsit beljebb legyen ismét. Tartsuk 45°-os szögben a rudat az 50 Ft-oshoz képest. A képen kicsit hegyesebb a szög, ez helytelen tartás. Abban az esetben nem kell végrehajtani ezt a műveletet, ha a fenti művelet után nem fog szétesni az összerakott cerka.


Ha mindkettőt kicsit szétfeszítettük, helyezzük rá a pontozott végükkel a bronzbetéteket a belső vékonyabbik rúdra. Ezután ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk el, ne ejtsük le.


Fogjuk meg a vastagabbik rudat is, és nyomjuk finoman a vékony rudat a bronzbetétekkel együtt bele. Elvileg kis erő hatására könnyen belesiklik. Ezután azt tapasztaljuk, hogy a belső rúd keményebben siklik a külső vastagabbikon. Akinek még van olyan cerkája, ami nem használt, az tapasztalni fogja, hogy ugyan olyan feszes a két toll. Akinek ekkor is szétesik, ismételje meg a fenti két lépés mindegyikét.

A fenti műveletsor elvileg minden PDA cerkával megismételhető, melyekben bronzbetét oldja meg a teleszkóp rugók szerepét.

További jó PDA-zást kívánok!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése