2006. október 30.

A701-es ügynök - Virág úr lecserélte élete első PDA-ját

Annak ellenére, hogy egy jó ideje rendszeresen megfordulnak tesztelésre a kezemben mindenféle kütyük, igen nehezen szántam rá magam, hogy életem első PDA-ját lecseréljem valami másra. Nem vagyok egy kapkodó idegbeteg. A jó öreg HP iPAQ H3970-esemet egy Mitac Mio A701-re boldogítottam át több, mint három év után.

2003 nyarán vettem még, és pont 2003 októberében kerültem ide a fórumra. Szóval szülinap. Ja, október 12-én születtem. :) Éppen ideje volt a váltásnak, mert a HP-nak az oldala már reped be, az SD foglalat bizonytalan terepen kirándulva, és egyes alkalmazások már nem futottak el a Pocket PC 2003-mon. A Leadtek Bluetooth 9537 GPS is szegényke a nagy melegben néha kiakad már, leoldott olykor a BT kapcsolata.

Miért A701? - szisszentek fel páran, akik azért pörögnek a témában. Hát leírom az érveimet, melyek persze sajátok, és nem célszerű azonosulni vele. :)

  • Elegem volt a sok kütyüből (PDA, BT GPS, és két telefon). Nem is a fél kiló vas, hanem a sok-sok töltő, adapter, kutyafüle. Egyik sem volt pl. simán USB-ről tölthető. Nem is tudom, hogy tudtam így élni eddig. :)
  • A Leadtek GPS-em mégis csak SiRF II, és terepen zavaró volt, mikor rám kellett várni, hogy pozíciót fogjon a cucc.
  • Kisebb masina kellett, mint a ma már vicces méretű, korában és még processzor szinten ma is igen kaján HP-m.
  • Most jön az, amin vitázni lehet: nekem kikötés volt, hogy a 2GB-os normál méretű SD kártyám ne kelljen eladni, és venni egy 1GB-os mikro SD-t.
  • A WiFi annyira nem volt szempont, mint inkább a könnyű kezelhetőség, és kézre állás. A HTC modellek nagyon tetszenek, de annyira nem varázsoltak el, hogy ezért WiFi-vel egybeépítettet vegyek most és cserébe mikro SD-t kelljen használnom. Tudom, van SD-s HTC, de abban nincsen GPS. Tehát minden képpen belső GPS-szes masina, mint sem belső WiFi-s masina kellett. Amúgy vettem mellé egy WiFi SD kártyát, és megvan a béke.
  • Nem hiányzott a saját kihúzható, vagy kihajtható, vagy lelógó QWERTY billentyűzet. Ezt azért merem így kijelenteni, mert a HP iPAQ-omhoz széthasználtam egy kvázi notebook billentyűzetet, mely széthajtható és hordozható, dokkolós modell volt (lásd ez ugyanaz). Annyira megszoktam, hogy utána egy HTC kihúzhatós billentyűzet is kényelmetlen volt. Így akkor meg minek? :)
  • A külsőt még egyszer kiemelném! Nagyon fontos számomra, hogy ne egy szürke, ipari kialakítású, fél tégla legyen a zsebemben. Nem, nem szeretnék a PDA-val csajozni, csak nézzen ki tisztességesen. :)

Sokat vívódtam, mire képes voltam dönteni, mi a túró legyen. Sokat dolgozom a géppel, így ismét munkagépet kerestem. Egy biztos, hogy a HTC Artemis, és a HTC Trinity nagyon tetszettek. Az Artemis 5 antennája zseniális! Sőt, annak ellenére, hogy a HTC Universal modellek már nem frissek, a mini noti is elvarázsolt. Nem hiába, egy-egy PDAMánia találkozón is sok van belőlük. :) Az ETEN modelljeiről keveset találtam konkrét tapasztalatot, és így elbizonytalanított, hogy akkor kell-e nekem az ETEN G500+, vagy várjam meg az ETEN X500-at. (Ide kapcsolódik a G500+ elődje, a sima G500-as tesztje az A701-el szemben, lásd az írást.) Az Artemis-hez hasonlóan a beépített FM rádió plusz pontokat szerzett, sokat rádiózom FM sávban. Arról nem is beszélve, hogy ha bejön a TMC, nem kizárt, hogy a beépített FM rádiókat szépen erre is tudják használni majd. Sőt, hát persze. Azonban az ETEN esetében az SD kártya méret, az Artemis esetében dettó ugyanez, és a jack nélküli hangkimenet, valamint az autóban a kátyús utakon nem használható hanyatt-egér kezelőszerve kizárta a sorból önmagát nálam. Bár biztos hasznos lett volna egy ETEN-t megfogdosni rendesen. Tudjátok, "kiskutyázás" ennek a neve a kereskedelemben. Az ügyfél kezébe nyomod a kiskutyát, hogy otthon "próbálják ki", másnap az ügyfél előlép vevővé, és nem viszi vissza, hanem vesz mellé egy kutya házat, meg mit'tomén.

Lehet, hogy éppen ez az oka annak, hogy a már általam anno tesztelt Mio A701 akkora nyomot hagyott bennem, hogy így jártam én is. :) A vásárláskor a vevők nem döntenek logikusan. Kimutatták, kár vitázni ezen. :) Megmagyarázzák maguknak a saját logikájukkal a döntésük okait, de kihagynak mindig egy halom valós érvet, és úgy döntenek. Mindenesetre bármikor bárhol egy A701 került a közelembe, meg kellett fognom a gépet, még ha le is volt ütve az oldala már.

Természetesen túlesett az első megpróbáltatásokon a modell a kezemben. Így ROM frissítés is volt, mindent megnéztem... Jól leizzadtam, met nem akart feléledni a gép. Rájöttem, azért terjedt el erről a gépről, hogy fagy, meg nincsen normális ROM, mert sorra gyártják a nem gyári ROM-okat jó fej srácok, usrekek, és ha egy hozzá nem értő pakolja fel, és nem állítja be, bizony fagyhat. Attól is fagyhat, hogy feltesz olyan programokat is, amik nem okék. Egyetlen ismert baját találom eddig, hogy 2 másodperces kuss van azután, hogy a bejövő hívást felveszi az ember. A sok ROM frissítés meg túl nagy játékteret enged az embereknek. A H3970-esemre volt vagy 3 összesen, aztán pont. Nagy zűröket nem látok a géppel, csak az "azt mondják, fagy". Kik? :-) Az én fehér halálom történetét majd külön leírom. Én voltam a hülye természetesen, nem a ROM bugos.

Biztos vagyok benne, hogy Xanadu, Gusty bloggerek írásait követve én is megosztom tapasztalataimat a gépről, ha Ők már mást is használnak azóta. Had' fogyjanak a bitek a szerveren. Beírod az oldal keresőjébe, hogy A701, és csak cikkből és blogból 30 helyen foglalkozik a lap vele. Az A701-gyel kapcsolatos fórum meg napi szinten pörög. Most már tudom, hogy a fórumozói profilba írt A701.R64.OKI mit jelent. :-)

Mondom, ez az én döntésem. Nem kell megvédened a mundért, hogy miben nincsen igazam. :)

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése