2002. július 17.

kX ASIO recording

Aki használgatja a kX driver-t, az már találkozott a kX DSP panel kötögetési rejtelmeivel. Az alábbiakban egy páldát adok közre, melyet Dr.Victor küldött el (Studio-L tag), hogy adjuk be a közösbe. Számára az volt a bekötéskor a fontos, hogy a Cubase SX szoftverben fel tudjon venni ASIO csatornákról, és mellesleg beköthesse egyik külső egységét, mint egy keverőn az Aux Send sávra tenné azt, hogy felhasználhasson egy külső effekt processzort. Lássuk hát!


Ő egy eredeti EMU APS kártyát használ Edrive I/O panellel. Ezt is támogatja a kX project, hiszen EMU10k1 DSP van benne. A bekötési rajzot mellékelem, alatta a kis kommentárral, melyhez én is fűzök 1-2 keresetlen szót, mert tényleg nem feltétlen tiszta a kX ASIO kezelése elsőre.


kX_DSP_setup_by_DrV.jpg (107873 bytes)
Katt a képre!

"Szóval addig jutottam, hogy

  • Minden bemenet szeparált ASIO sávra fut be
  • Amit bus2-re küldök VST-ben, az kimegy az egyik (APS Edrive) kimeneten is, meg kimegy a MainOut-ra is.
  • És vissza van kötve, hogy ne csak lehallgasd az ASIO-kat, hanem vissza vannak kötve felvételre is...

DE! Minden route-olás meg ilyenek nélkül, nekem ennél többre nem volt szükségem.

Dr.Victor
drvictor@freeside.elte.hu"


A prolog doboz fülein a kártya fizikai bemenetei jönnek be az EMU10k1 DSP-be. Hogy melyiken hányas, az le van írva a kX Help-ben. Az első pár (in0/1) csatorna belemegy a Stereo Mix egy összekeverés, és az epilog panel asio2/3 bemenetébe a felvétel miatt. Az in6/7 egybe keverődik az előbb említett, csak nevén nem nevezett Stereo Mix dobozon át az in0/1 kimenettel, és belemegy egy másik Stereo Mix dobozba, és másik inX/Y bemenetekkel keverődnek össze, melyek aztán mind kikötnek az epilog doboz out0/1 lábainál, mely a kártya analóg MainOut kimenete. Aztán ha jól megnézed a többi is elmegy az epilog doboz asioX/Y felvételi sávjaihoz. Így hallani is lehet, hogy mi jön be, és egyben fel is vehetőek a VST-ben.

Ha tovább nézzük, látható, hogy a VST ASIO csatornái az FXBus dobozban jelennek meg, mint play csatornák, és ezek közül az FXBus0/1 és FXBus2/3 szintén a hallhatóság miatt elmegy a MainOut kimenetre az epilog első kettő lábához. Azonban az FXBus2/3 még egy másik fizikai bemenettel együtt (in8/9, ami az SB Live! kártyákon a 'Line 2/mic 2 in L/R - LiveDrive' a Help szerint, és ez az eredeti EMU APS Edrive egyik stereo fizikai bemenete) az epilog doboz out4/5 fizikai kártya kimeneten kihúznak ezerrel (jelen esetben digitális kimenet egy külső eszközre).

Arra figyelj, hogy a Stereo Mix dobozokban van Volume potméter is külön a bal és jobb csatornára!

A fenti bekötés esetén a Windows alap hang is szól, ha csak nem állítod el a kX Router ablakban.

Bonyolultnak tűnik, és az is. Azonban ha végigrágod Magad, megértheted, hogyan is működik az egész.

Mindemellett nagyon fontosnak tartom, hogy igenis nyisd ki a kX Help leírásokat, mert nagyon sok mindent nagyon jól leír, és képekkel szemléltet, és mellesleg keresni is lehet benne!

Hajrá! Köszönet Dr.Victor-nak! :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése