2000. március 21.

Virág PedalSteel

Fater (Virág Ákos) PedalSteel-je lassan finisbe ér. Azaz elkészül saját keze munkájával összeszerelt pedálos SteelGuitar hangszere. Az alábbiakban pár képet mutatok is róla, bizonyára akad érdeklődő.

Az érdekessége a dolognak, hogy a hangszerben lévő mozgó alkatrészek mennyisége és bonyolultsága felér egy írógép mechanikájával. Elég komoly anyagismereti, gépészeti rejtelmek bújnak meg az építés körül. Ennek megfelelően jó egy évbe telt, mire úgy nevezett bétateszt darabok után elkészült az egypontnullás.

Az alkatrészek, darabonként készültek. Gyári csak a húrkészlet, és a csavarokon a menet. A húrgép, a pedálok, térdváltók, a hangoló mechanika mind-mind házi barkács, vagy legalábbis ismerősök segítségével esztergáltatott darabok.

A ház fa része is otthoni csiszolások, festés, lakkozás eredménye. Miközben száradt a rettenetesen sok lakkréteg, természetesen vigyázban állva, lábujjhegyen lehetett csak járkálni, nehogy port fogjon a száradó mű. :)

A bal oldali lábnál még lóg a pickup kapcsolója. Ugyanis a szintén original Virág tervezésű mágneses hangszedő egy dupla tekercses alkotás, melyben a hangkép váltására sorba/párhuzamosan, oda/vissza lehet váltani az előrébb és hátrébb álló tekercseket. Speciális árnyékolás csökkenti le a gerjedés veszélyt teljesen felfoghatatlan szintek alá, zajtalanná téve egyben a pickup-t.

Amint lesz rá idő, és lehetőség, digitalizálok hangszíneket, hogyan is szól vonalból a hangszer különböző pengetési módokban, különböző pickup állásoknál.

Mint már írtam, a pedálsor is saját szerelés. Könnyen jár, mégsem törik, és könnyű anyagból készült. Az egész testre jellemző, hogy nem nehéz (majd leméretem, hehe). A jellemző anyag a fa és az alumínium. Hogy mégis megmenekült a ház a feszítőerőtől, melyet a sok húr fejt ki, az ötletes mechanikai tervezésnek köszönhető.

Hogy mire is jók ezek a pedálok? Mivel a hangszer megszólalása olyasmi, mint egy hagyományos SlideGuitaré, de a húrok úgymond mozgathatóak, ezért ehhez segítő eszközöket találtak ki a gyártók. A pedálok a megfelelő húrt, vagy húrokat engedik, illetve lazítják. El lehet képzelni, milyen erők lépnek fel, ha pl. már két húrt fél hanggal elhangolunk. De mindez nem elég a variálhatósághoz, kitalálták, hogy a térde még szabad a zenésznek, ezért térdváltók is szerepelnek a hangszer hasa alatt. A képen ezek a vastagabban fénylő vasdarabok, ami természetesen nem vas, hanem alu, és behajtható a szállítás idejére.

Hogy minden húr engedése, és megfeszítése azonos erőt vegyen igénybe mind a zenész, mind a mechanika szempontjából, és hogy a húr vissza is térjen az alapállapotba, ha a karról leszáll a zenész, és elég gyorsan tegye mindkét folyamatot, de zajtalanul, és bele is kell férjen mindez egy adott testbe, ezért nem öt perc már csak az átgondolása sem a nem csak mechanikai problémának.

A hangszer pedáljai mivel olykor egyszerre több húrt is kezelnek (olykor előfordul a több fokozatú megfeszítés is), ezért a húrok hangolásán kívül a mechanika hangolása kicsit bonyolultabb, mint egy hagyományos gitárnál az megszokott.

A képen látható kis fehér kiálló pálcikák segítik ezt a tuningolást. A képen látható, hogy itt buknak le a húrok a feszítő karocskákhoz. Fekete doboz rejti a pickup-t.

A húrok behangolása (esetünkben 10, csak kettő most éppen nem volt befűzve) hasonló a hagyományos gitárokéhoz. A kulcsgép annyira nem idegen a rejtett húrgépet használó gitárosoknak. Ez is saját fícsör. A csavar állításával egy kis "L" lapocska nyelve mozdul feszítő vagy lazító irányba. A húrt egy kisebb csavar fogja.

Ezen Apu még szeretne finomítani, mert elég macerás olyan anyagot találni, mely fogja a húrt, de nem csípi még el. Ha ebben van tapasztalatod, írj! (Közben sikerült megfelelő anyagot találnia.)



Persze nem itt kezdődött az egész. Az első két zenére használható konstrukció úgynevezett LapSteel, melyek közül a másodikról is adok képeket. Itt nem mozgathatóak a húrok, csak simán tépi 8 húr a testet. Természetesen csak a húrgép gyári, semmi más.

Ezt a darabot már rendszeresen használja is Apu a bálzenekarával fellépéseik alkalmával. Ilyen számokban szólal meg például, mint a "Jöjj kedvesem" (Fonográf), vagy a "Hawaii-gitár induló" c. számok.


A közeljövőben lesznek további képek, linkek a SteelGuitar és kapcsolódó eszközökről, hang mintákról, beállításokról, dalokról, stb... De mindez Apu lendületétől függően. Magán kiber elérése, melyen elérhető itt van.


Egyébként a közeljövőben, ha már kellően szuper a fenti képeken látható pedálos, akkor készül egy nagyobb, kétnyakú pedálos is, és egy eredeti előerősítő kapcsolás is a Virág Ákos műhelyben.

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése