2000. március 21.

HardSID MIDI alpha news még

Mint azt pár hete írtam, folyik a beta teszt. Hogyan minek a beta tesztje?

A C=64 számítógépben megismert SID chip-re épülő magyar fejlesztésű HardSID ISA slot-os hangkártyára a szoftveres fejlesztő, Sándor elkészítette a MIDI driver-t. Ezzel alkalmassá válik a kártya analóg szintetizátoros zeneszerzésre.

Sanyi megkért, hogy kussoljak. Persze nem bírom befogni a pofámat, hogy el ne mondjam, a projekt keményen folyik ezerrel. GG kemény MIDI-s tapasztalataival, én meg a hanggagyis zenélés irányából szapulom a driver motor fícsöreit. Egyenlőre nem a User Interface-en (kezelői felületen) van a hangsúly. Nagyon fontos, hogy ha a driver-t megkapja egy zenész, akkor ne kelljen átfejlődnie C=64 regisztereket programozóvá, vagy/és tracker kezelővé. A barátságos kezelhetőség felületéhez a mélyben már jól kell működnie a dolgoknak.

Mivel a SID alapjában véve nem zenész szempontok szerint volt eddig használva, ezért úgymond át kell gyúrni Sanyinak is magát arra, hogy ne vesszen el fícsör, de példának okádék: ne kelljen tudni, most éppen melyik oszcillátor foglalt egy polifonikus hangzás elérésekor. A fejlesztés gyönyör része talán, hogy a driver egyszerre több HardSID kezelését is lehetővé fogja tenni, mely polifónia növekedésként jelentkezik. Tehát akár egy hang képes több kártyát is megszólaltatva generálni egy komplex analóg hangzást.

Persze, mondjátok, itt a virtuál szintik halma, mint a ReBirth, hogy az egyik legkorábbi, de legismertebb keményen használhatót említsem csak. Ezek azonban CPU-t zabálnak, késnek, és néha nem is feltétlen azt művelik, amit szeretnénk. Jók, jók, szeretem én is némelyiket, de elvarázsolt annak a tudata, hogy gépemben egy sajátos hangzással rendelkező analóg kártya ül. Jó példa rá a SIDstation, mely egy külső modulként megtervezett, MIDI kompatibilis eszköz. Azonban csak a SID chip korábbi típusát képes kezelni, és nem is érhető el az összes funkció.

Nna, de majd bővebben, mintákról, kész dalokról akkor, ha kész lesz a MIDI driver.


Az Index elhatározta, hogy segít Sándornak: ha valakinek fölösleges, régi, esetleg akár működésképtelen C=64-es van a birtokában, és attól esetleg fájó szívvel, de megválna, kérjük, jelezze szándékát itt, és cserébe egy Index-pólót és egy Törzsasztal CD-t kap, a gépet pedig eljuttata az Index a Hard Software-hez (ez Sándor cége).

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése