2011. február 22.

A nulladik Windows Phone 7 frissítés

A Microsoft a beégések elkerülése érdekében egy olyan Windows Phone 7 frissítéssel indít, melyben különösebben semmi érdekes nincsen. Mindössze szeretné lemérni az előzetesen várható terheléseket és megnézni, mennyi készülék lesz brikett. Engem is fogadott ma reggel egy üzenet, ami a Windows Mobile készüléken soha.


Annak idején áhítattal nézegettem a régi PDA-imban azt a menüpontot, mely elvileg arra hivatott, hogy a készülék gyártója azon át juttassa el a legújabb Windows Mobile frissítéseket. Frászt, soha nem jött rajta semmi. A Windows Phone 7 alapjaiban más, elvileg úgy kell majd rajta mennie a ROM cserének is, mint egy iPhone vagy Android modellen. A WP7 készülék egyszer csak jelez, hogy dugjam a cuccot a PC-re, és csatlakoztassam a Zune-hoz, hogy frissíthessen. (Megjegyzem, a HTC féle OTA frissítés azért barátságosabb, hiszen nem kell PC-re dugni. A Samsung képtelen volt az Android szabványt követni, és még a Kies szoftverrel küzd, ami egy kalap izé.)




Az angol nyelvű üzenet meg is érkezett ma reggel, és a PC-re dugva azonnal autostartosan indult is a Zune. Benne fogadott egy menü, hogy akkor van egy frissítésem, akarom-e a mannát vagy sem? Természetesen még a reggeli fogmosás előtt elindítottam, majd kis idő múlva visszatérve csak egy hibaüzenet fogadott. Ismét ráindítottam, ismét letöltés, ismét restart, majd ismét hibaüzenet, azaz nem sikerült a WP7 frissítése. Szerencsére nem halt be a készülék, semmi baja nem lett.




A Zune által visszaadott hibaüzenet kódja: 801812C1, melyre a Google jelenleg 3 oldalt dob ki mindössze, a Bing pedig az ég egy adta világon semmit. Az első Google találat az Xda fórumára visz.

Hajrá Microsoft, sebaj, ez most nem sikerült, majd legközelebb. Egyes, leülhet.

Megvan  a megoldás!
Frissítve: 2011. 02. 22. 23:30

A Twitter adott segítséget a fenti probléma megoldására, amíg a Windows Phone support türelemre intett.

Természetesen az Xda fórumán jelent meg a 801812C1 hibakód ideiglenes javítása:

A lényege annyi, hogy a hibát az okozza, hogy a Windows az USB csatlakozás szerviz módba állítását követően nem ismeri fel rendesen a WP7 készüléket. Pontosabban egy felkiáltójeles Zune-nak látja, és amíg ezen gondolkodik, addig a Zune szoftver 20 másodperc elteltével megunja és eldobja a csatlakozást, a PDA pedig újraindul frissítés nélkül. A Zune így megakad a 6. lépésnél.


Windows XP alatt nekem annyit kellett, tennem, hogy megnyitottam a Device Manager-t, és mikor megjelent a felkiáltójeles Zune eszköz benne, akkor ráindítottam egy kézi driver frissítést, majd megszakítottam, majd újra indítottam, és eközben rájött a Windows, hogy ismerik egymást. A képen már ennek eredményét láthatod, amint a WP7 telefon egy Zune eszközként rá van kapcsolódva  a PC-re.

Ezután tovább ment a folyamat, a Zune az LG-E900 készülékről biztonsági mentést készített, majd telepítette szépen a frissítést, amiben mint említettem, különösebben semmi sincsen, csak próbának szánta a Microsoft.

Próbának szódával elmegy... :)








A kapcsolódási probléma csúnya kis malőr, elkerülhető lett volna. Szerintem ennél nagyobb gondokra számítottak a Microsoft mérnökei. Bár ennek kezelése is elég idegesítő, hiszen a userek nagy része nem küzd meg vele.

Frissítve: 2011-02-23 11:10

Megjelent a hazai support oldalon is magyar nyelven a hivatalos leírás a frissítési probléma kezelésére:

Kapcsolódó oldalak:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése