2013. május 1.

Óriási bővítés - 12000mAh ASUS Eee PC 901 akku

Nagy levegőt vettem, és bővítettem egy nagyot az Asus Eee PC 901 netbookomon; vettem hozzá egy 12000mAh kapacitású akkumulátort. A gyári egy 6000mAh-s, így ennek dupláznia kell. A régi akku úgy 3-4 órát bírt, ez jelenleg 9-10 órákat jelez. Azaz a gyári akkum kezdett már öregedni. Igen, igen!!!44!!! négy!!! 4! Akár 9-10 órát bír ezzel az új akkuval a netbook.


Azt tapasztaltam, hogy akármilyen operációs rendszer is van, standard ugyanannyit bír az akku. Persze, vannak eltérések, és ezt a legjobban a ventilátor hangjából szoktam leszűrni. Jelenleg a legcsendesebb rendszer, amit használni is lehet a vason, ami gyors, és ami nem akad, és nem zajos, azaz keveset fogyaszt, az a Lubuntu, mely egy Ubuntu Linux disztribúció.

A DX.com kínálatában akadtam 54.40 USD áron (ingyenes kiszállítással) erre a nagy akkura:
Nem kis befektetés, azonban mivel gyakran használom a gépet, és így van értelme akkuról használni, és amúgy is jól bírja a masinám, ezért nem sajnáltam tőle a tápot. Korábban is költöttem már rá, kicseréltem a lassú 16GB SSD-t egy ugyan olyan sebességűre, mint a mini 4GB SSD. Továbbá 2GB RAM-t kapott az 1GB helyett. (Ugyanitt egy lassú 16GB SSD és 1GB Eee PC 901-be való RAM eladó... :-])


Tartottam tőle, hogy majd lesz vagy 7 óra kapacitás, de a bekapcsoláskor a 9-10 óra kijelzés feldobott. A használat függvényében ez változhat, de ez eddig is így volt. Pár képet készítettem az ~540 grammos óriásról, mely azért megnöveli a könnyű kis netbook súlyát rendesen. De valamit valamiért. A billentyűzet is megemelkedik. Azt vettem észre, hogy így könnyebb gépelni is, jobban kézre állnak a picinyke billentyűk.


Hogy mi az a kis matrica 12000-rel? :) Nem szedtem le. Gondolom, nem szórakoztak a gyárban a többféle szita gyártásával, és így oldják meg az egyébként után gyártott akkuk feliratozását. Engem nem zavar.


Láthatóak a különbségek az alábbi fotón a gyári és a bővített kapacitás között:



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése