2013. április 19.

Google+ kommentelhetsz a blogomban

A blogom jó pár éve már a Google-féle Blogger.com (Blogspot) motor hajtja. Tegnap megjelent hivatalosan is a Google+ komment motor azoknak, akik ugyancsak ennek segítségével weblapoznak. Az átállás egyszerű, az eredmény bizonyos szempontból lesz akinek jobb lesz, de vannak macerák.



Rögtön kezdem a végén; aki más motorral blogol, annak itt egy a világhálón talán elsőként megjelent hack, hogy hogyan lehet ezt alkalmazni más kódra is (forrás: +[Dev] Folyam.info+Balazs Nadasdi):
A hivatalos bejelentés itt található meg angol nyelven:
A Blogspot eredetileg egy nagyon béna komment motort használ. Ezt sokszor hackeltem már én is, lecseréltem Facebook Commentre, volt már Disqus is. A gyári motorral macerás hozzászólni regisztráltan. Emiatt alacsony volt az aktivitás. A Disqus folyamatosan változik, mely nem mindig van összhangban a Blospottal. Bár az utóbbi időben probléma mentesen ment, a régebbi bénázások miatt próbálkoztam mással is. A Facebook hullámot meglovagolva látszólag nőzz az aktivitás a blogomon, de valójában csak az olyan népszerű témákban, mint az Angry Birds, a csúcs mégis ez volt:


Mivel klasszikus tech blogot írok, olyan közönségnek szánom gondolataimat, akik nem csak értik, hanem ezen témák iránt fogékonyak. A Google+on pontosan ilyen a közönség, legalábbis erősen ilyen emberek vannak köreimben, vagy vagyok ilyen emberek köreiben. Evidens volt hát, hogy keresem a megoldást. Megjelentek mindenféle hack-ek (1,2,3,4), de egyik sem tetszett, mert minden új poszt esetén az első kommentet kézzel létre kellett hozni.

A lényeg

A Google+ komment több mint egy sima hozzászólást segítő dobozka. Egyrészt behúzza a régi Blogspot kommenteket, másrészt a bejegyzéshez kapcsolódó g+ kommunikációt is mellékeli. A felhasználók ráadásul autentikáltak, hiszen valós Google profillal rendelkeznek. Ráadásul a látogatók elől rejtve maradnak a szűk körnek megosztott kommentek.


A Google+ komment a Blogger.com felületén az alábbi "Google+" menüből aktiválható:

A lap közepén megjelenik egy bepipálandó sor:
A "Bejegyzések és megjegyzések" beállításainál még nem árt ellenőrizni, hogy aktív-e a "Megjegyzések helye" engedélyezése vagy sem:
Arra persze figyelni kell, hogy minden bejegyzésnél engedélyezve legyen a hozzászólás lehetősége:

Innentől még a régebbi Google+ kommentek is látszani fognak. Arra azért figyelni kell, hogy domain változás és URl módosítás után a G+ kommentek elvesznek!

A feketeleves

A macera ott kezdődött, hogy az általam többször módosított sablon kód nem engedte a Google+ kommentek megjelenítését, és a Disqus is kikapcsolt. Egy tesztblogon a sablon kódját átfésülve megtaláltam a hiányzó részeket, ezeket sikeresen javítottam.

Látom ám, hogy megjelennek a kommentek, de a régiek is. Azok, amiket a Disqus 2012-ben elrontott. Ugyanis a régi Disqus motoros hozzászólások mind a nevemben jelennek meg a Google+motorral is. Ezeket mind törölnöm kell. Azaz ezek elvesztek. A 2012 közepétől azonban már nem látszanak a Disqus kommentek, azokat a motor gyártójától tudom letölteni az itteni régiekkel, feltételezem hogy a valódi nevekkel címkézve. Azaz vár rám egy szörnyű migrációs feladat, ha érdekelnek a régi kommentek:
  1. A Disqus kikapcsolása után le kell tölteni a fejlesztőtől a régi hozzászólásokat.
  2. Törölni kell a Blogspot alól az összes régi hozzászólást.
  3. Gyártani kell egy script-et, ami az archívból intelligensen megjelenítve mutatja a régi kommenteket.
További szívás volt még, hogy vagy 30 bejegyzésnél ki volt kapcsolva az "Olvasói megjegyzések" opció, mert a Disqus nem igényelte ezt (valami miatt így tettem be a kódját anno a sablonba). Ezeket a bejegyzéseket egyesével kellett megnyitni szerkesztésre, és átállítani. Ami meg az RSS-ben frissíti a bejegyzés publikálási dátumát (így aki ez alapján, és nem a "kézi" dátum alapján nézi a bejegyzéseimet, most vélhetően anyázik az RSS olvasójában. Bocs. :)

A Disqus motort nem sikerült melléé visszakapcsolni, de nem is nagyon küzdök már vele.

Van még egy ki szívás, amivel mindenki fog találkozni. A szerkesztőben a bejegyzések listájánál a háttérben dolgozva húzza be a hozzászólások számát, ami azért macera. Igaz, hogy realtime adat, de felpörög tőle egy netbook processzora rendesen.

Viszont végre Google+ a komment motor! :) Jah, hogy csak Google accounttal lehet hozzászólni? Eeegen. Ez ilyen. Így érsz el. Ennyi. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése