2007. július 16.

Forróság a fórumban is - életvezetési jótanácsok mániásoknak

Ahogy beköszönt egy időváltozás, vagy éppen telihold van, a fórumban rendszerint megjelenik a szokásostól eltérő hangulat. Összekapnak emberek egymással teljesen lényegtelen dolgokon, általánosítanak, agresszívek lesznek, és káromkodnak. Persze, nem mindenki, de mindig van pár ember, akit elkap a hév. A moderátorainknak ilyenkor mindig több a dolguk. Itt a hőség, érdemes odafigyelni arra, hogy mit írunk be egymásnak a topikok feletti kékes dobozkába. Úgy is megbánjuk pár nap elteltével.

Mit tegyünk?

Akik olyan helyen dolgoznak, vagy ülnek a számítógép elé fórumozni, ahol nincsen légkondicionálás, és még csak nem is egy vastag falú parasztház mélyén csücsülünk, akkor érdemes megfogadni a rádióban és tévében hallottakat. Miszerint vegyünk magunkhoz sok folyadékot, látogassunk hűvös helyeket, és ne üljünk lehetőség szerint egyhelyben túl sokat a gép előtt egyhuzamban. Érdemes a kávéfogyasztást is mérsékelni, és inkább szénsavmentes ásványvízre váltani.

Fokozottan figyeljünk ezekre a dolgokra, ha a számítógép fűti a környezetünket. Még egy notebook is jelentős mennyiségű hőt termel. A számítógép tápegységére írt teljesítmény fele minimum eldisszipál, azaz fűti a környezetét. Ha egy 400W-os tápegységünk van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minimum 200W-os fűtőtestünk van. Fogtunk már meg 100W-os izzót? Nna, kicsit jobban fűt a gépünk.

Az alkoholos hűtés (értsd sör) részben jó csak. A nagy melegben az alkohol erősen üt, emiatt a fórumban nem biztos, hogy olyan gondolatok kerülnek bepötyögésre, amit vállalnánk.

Egyéb praktikák

A lakást vagy hűtetlen irodát még a délelőtt folyamán sötétítsük el. Az ablakokat csukjuk be, mikor már kezd kint melegebb lenni a levegő, mint a szobában. Mivel különösebben nem fúj a szél az elkövetkezendő napokban, a huzatra ne számítsunk. Akkor is érdemes az ablakok becsukását és az elsötétítést megtenni, ha csak este érünk haza. Hiszen az elsötétített lakás kevésbé melegszik. Ha eddig nem tettük volna fel a sötétítő függönyt, hiszen a közte és az ablaküveg közötti levegő is hőszigetelő, és megfogja a felforrósodott ablaküvegről sugárzó meleg levegőt.

Amennyiben lehetséges, minden áramforrást kapcsoljunk el. Egyrészt nemzetgazdasági szinten jót teszünk azzal, ha nem terheljük meg feleslegesen az ilyenkor amúgy is megterhelt hálózatot (ha mindenki lekapcsolná a feleslegesen standby üzemmódban működő videóját és hasonló cuccokat, akkor országos szinten 10% fogyasztás megtakarítást produkálnánk). Másrészt nem fűtjük a lakást az üresen járó tápegységekkel.

Érdemes beszerezni klíma nélküli lakásokba, irodákba egy ventilátort. A meleglevegő kavarásán túl valamelyest hűti is a környezetet, hiszen ha nem melegedett fel a lakás minden fala, a mozgó levegő valamelyest képes leadni a hőt hűvösebb környezetének. Persze, a ventilátort direktbe ne irányítsuk magunkra, mert huzatot kapunk. Azonban egy távolabb elhelyezett már képes olyan levegőmozgást eredményezni, mely kellemesen hűti a testünkből párolgó izzadság segítségével szervezetünket. Ezért is fontos a fokozott folyadékfogyasztás hőségben.

A lényeg, ügyeljünk arra, hogy ne kapjuk fel feleslegesen a hőségben a vizet! Mindenkinek jó fórumozást kívánok!

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése