2006. november 28.

Autós rádiós magnó életének meghosszabbítása

Meghosszabbítottam gépjárművemben lévő autós rádiós magnó élettartamát egy kis kiegészítéssel. Végül is mindegyik eszköz létezett már egy jó ideje, azonban együtt ezek a tárgyak még nem működtek. Régóta sajnáltam beújítani egy mp3 lejátszásra is alkalmas autós rádiót. Ennek az volt az oka, hogy CD-st már nem szívesen vettem volna, mert pár év, és nincsen CD. A kazettát sajnáltam volna kitenni, mert van 300 kazi a szekrényben.

Erről lesz szó...

Megjelentek az SD kártyás CD verziók is, azonban a nagyáruházakban összehasonlítva a noname gyártmányokat egy márkás, mondjuk kicsivel többe kerülő Sony autós CD rádió hangjával úgy döntöttem, nem kell az nekem. Ráadásul kazetta adapterem már azóta van, hogy PDA-zom. Egy hátránya van azonban a PDA-s mp3 hallgatásnak: mikor bemondja full hangerőn navigáció közben MohaBá vagy Sancho, hogy mi merre hány méter. A gyerek felébred, az biztos. Azonban a fiókba hevert egy SD kártyánál is olcsóbb Perception Digital PD-205 mini mp3 lejátszóm.

Perception Digital PD-205 technikai adatai:

SD kártyát kell beletenni, és az egy kijelzővel, és két gombbal az mp3 és wma zenéket számcím kiírással gond nélkül lejátssza. Tud EQ beállításokat, több féle ismétlési módot, könyvtár kezelést, és még dalszöveg kiírást is, amit még nem teszteltem, de vicces lehet ekkora kijelzővel. A méretei elég viccesek: 53mm x 53mm x 16mm, 29 gramm (SD nélkül). Van hozzá egy nem szabványos mini USB csatlakozás is, melyen át SD kártyaolvasóként látszik a cucc USB1.1-en. Egy (!!!) darab vékony ceruza (AAA) elemmel akár 12 órát elmegy folyamatosan. A fejhallgatóra oldalaként 10-10mW-t nyom. Ez nem tűnik soknak, azonban a jó impedancia illesztés miatt hihetetlen hangos a szokásos 32Ohm-os walkman fülesekkel. Ismert formátumok: CBR MP3 (8-320kbps), VBR MP3 (32-192kbps), WMA (32-192kbps), DRM WMA9 (10-es nem). Elvileg 2GB-os a max. SD olvasási képessége, azonban valahol már 4GB-t is írtak. Kártyaérzékeny elvileg, nekem nem volt vele gondom. Amúgy itt egy cikk róla sok képpel.


A kép jelentősen nagyított, a valóságban alig öt centis a cucc.

Még kisöcsémnek vettem egyet valamikor, és pótba a fiókba egy másikat, hátha elromlik az első héten a ketyeréje, és könnyebb cserélnem, ha postán feladom neki ezt, mint hogy szívjunk itt a garanciával. A cucc most is 6.000,- Ft bruttó körül van mindössze. Tesó azóta is zúzza az övét, és semmi gondja nem volt. Ja, három szempont döntött a vásárlásnál: Tesóm kijelentette, hogy neki hangos kell, és kicsi. Én meg sajnáltam volna rá huszonezreket kiadni korábbi mp3 lejátszós tapasztalataim alapján.

Perception Digital PD-205 alap kiépítésben mindenre képes, csak nem jegyzi meg a beállításait és az utolsó számot. Emiatt nem is szórakoztam eddig vele. Valahogy a kezembe került a kütyü, és utána néztem, kijött-e már firmware frissítés. A gyártó oldalán sajnos régebbi van azonban, mint ami nekem már eleve rajta van. Az Infopatika közvetlenül belinkelhetetlen PD-205 oldalán (Durva, mert a Google sem adja ki, pedig ha bemész az almenü menüjébe, akkor ott a cucc. Nem értem, hogy lehet ennyire de ennyire kereshetetlen oldalt készítenie egy mp3 áruháznak?) azonban van magyar és angol menüs frissítés is.

A frissítés tudja már a beállítás megjegyzést, és az utolsó szám újrakezdését ki/bekapcsolás után. Így jól megjegyzi a véletlenszerű lejátszást is, ezzel tökéletesen alkalmassá téve magát az mp3 zenecenter szerepének sikeres betöltéséhez. Így szépen betettem az autóba egy "mp3 kompatibilis" kazetta adapterrel, és mocskos jól szólva teszi a dolgát. Mivel elég kicsike, ezért pont beletehető a Brando általános mobil teló tartóba beszorítva egy nyomással. Beletettem egy 1GB-os SD kártyát. Még nincsen tele zenével. :-)

Az igazi az lenne, ha lenne Aux In a rádiós magnómon (külső audio jelforrás bemeneti lehetősége). Azonban nincsen. Próbáltam már készíteni rá, azonban nagyon érzékeny a nem erre a célra gyártott cumó arra, hogy mi megy bele. Szóval kéne bele egy illesztő fokozat. Azonban ennek legyártásával nem szeretnék foglalkozni. Így marad a kazettás adapter. Jobb lenne egy FM transmitter, azonban HIF engedély kell hozzá, és emiatt nem foglalkoznak vele a hazai hivatalos forgalmazók. Sajnos. Nna, túlélem. Így is megvagyok ezzel most elégedve. Had' szóljon! :)

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése