2010. április 26.

Vitorlát bonts! Garmin GPSMAP 78 GPS

A Garmin kihoz egy egész baba hajós GPS modellt, mely a régebbi 76-os szabadidős modellre hasonlít. Még a kezelőszervei is a kijelző felett vannak, akár csak a régi kövületen, de azért a tudás és a design is kapott némi tuningot. Ahogy az a GPSMAP 60-as szériánál megtörtént, itt is lesz pár alváltozat, hogy nehezebb legyen választani. Szóval ez nem egy chartplotter méregdrágaság, hanem elérhető, sőt hordozható hajós GPS.


A Garmin GPSMAP 78 GPS iszonyat vízálló (IPX7 tokozás), iszonyat jól látni a kijelzőjét, és a régi cuccokhoz képest iszonyat nagy a memóriája is. Van benne 3D elektronikus iránytű, akár csak az új Oregon x50 sorozatban. Azaz mindegy milyen irányban tartod, a valós irányt mutatja. Az LCD transzflektív és 65k színű. Ez olyan, mint a régi mobilok kijelzője, azaz tűző napon, háttérfény nélkül is látod és alacsony a fogyasztása. Kezeli a vezeték nélküli átvitelt. Így más komolyabb Garmin cuccokról könnyen áttölthetőek útvonalak, pontok, stb... A gép 20 órát is elmegy két darab AA akkuval. Gyorsan fogja a műholdak jelét, bár ezzel tapasztalataim szerint amúgy sincsen gond egy sík vízfelületen. Nem sík meg nem nagyon van... :) A belső térképmemóriája 1,7 GB-os, de bővíthető microSD-vel. Az egyik típushoz a gyártó adja a Garmin Bluechart g2 tengeri térképet, ezzel is jelezve, hogy ez egy vízre termett darab. További extra a szintén Oregon-oknál is frissen megjelent Garmin Custom Map támogatás (aka KMZ). Azaz akármilyen szkennelt vagy fotózott és kalibrált térképet is megeszik, ezzel rápakolhatunk a gépre műholdfotókat is. Ennek bővítésében segít az éves szinten 30 USD áron elérhető Garmin BirdEye műholdtérkép letöltési lehetősége.



A Garmin GPSMAP 78 GPS főleg azoknak jó, akik nem előre beépített GPS navigációt szeretnének hajón használni nagyobb tavakon, vagy tengerpartok közelében., és 100.000,- Ft környékén vagy alatta szeretnének csak áldozni egy ilyen modellre. Egyébként lehet vele geocachingelni is, és csipogva kezeli az autós térképek útvonaltervezéseit is! Azaz teljesen multifunkciós lesz a széria! :) A készülékek árai 350 és 550 USD között mozognak, melynek a hazai ára plusz áfa lesz várhatóan, ha kellően nagy lesz rá az érdeklődés. Ahogy nézem az opcionális kiegészítőket, fixre is felszerelhető, és külső GPS antenna erősítőt is ajánlanak mellé. Hogy miért nem Garmin Oregon? Hát azért, mert vizes kézzel nehéz az érintőkőernyőt kezelni! Egyébként van aki arra tippel, hogy ez egy vízre rakott Garmin Dakota. :)


A különböző típusok hivatalos adatlapjai
Összehasonlításban a régi GPSMAP 76CSx, az Oregon 400c és a GPSMAP78sc modellek
Így készült a GPSMAP 78 designja
A témába vágó link gyűjteményem

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése