2014. április 1.

Háttérvilágítás LED tuning Voltcraft IPC-1L akkutöltőhöz

A világ legjobb ceruza akku töltő és regeneráló eszközei közé tartozik a Voltcraft IPC-1L. Azonban a kijelző sötétben és gyenge fény mellett nem látható. Egy kék LED-et építettem a készülékbe, így már mindig látom, mit mér az AA vagy AAA NiCd/NiMH akkumulátorok töltése vagy kisütése közben.



Egy 3 mm-es víztiszta kék színű LED-del oldottam meg a feladatot (L-934PBC-E). A tápegység 3V / 2,8A DC kimenettel bír, míg a LED erről a feszültségről várhatóan maximum 2-3 mA-t vesz csak fel (lásd kis piros nyíl az alábbi grafikonon), így viszonylag bátran szereltem be (pdf).
A fény intenzitása éppen akkora, hogy sötétben már látszódjon, de ne világítsa be a szobát. A próbaüzemről is készült kép a próbapanelen:


Már csak a helyét kellett megkeresnem, és ez volt talán a nehezebb feladat. Végül a tápbemenetről direkt vezettem át a kijelző felső részéhez, mert onnan közelebb van a kijelzett töltöttségi adatokhoz, és az az igazság, hogy ott volt inkább hely.

Így néz ki a  Voltcraft IPC-1L akkumulátor töltő belülről:


Igen, jól értetted az elején, mindössze 3V betáp elegendő az AA akkuk töltéséhez. A megfelelő szinteket ez a pár csipetnyi SMD alkatrész végzi el a fekete festék alatti chippel.


Végül így oldottam meg a LED-nek szükséges 3V elvezetését:


A LED egyszerűen beszorul a kijelzőt védő átlátszó műanyag, kapu alakú sapka és a fekete ház közé:


Lehetett volna szórakozni fény diffúzorral, mely egész hosszában szétkeni a fényt. Nekem ez így már megfelel. Az alábbi felvétel HDR módban készült, szóval nincsen ilyen erős fénye a valóságban:


Lámpafényben valahogy így néz ki:


Az összeszerelésnél arra kellett figyelni, amire az összes ilyen kijelzőt alkalmazó eszköznél; ne kerüljön kosz az érintkezők és a panel közé, és pontosan a helyén legyen, ugyan akkora szorítással, mint előtte. Szerencsére a tervezők pontosan öntették a házat, így nem kellett vele sakkozni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése