2013. július 1.

FL Studio + Ubuntu Linux?

A hétvégén nézegettem az Ubuntu alatt Wine segítségével telepített és futtatott FL Studio működését. Hát nem gondoltam volna, hogy használható. Itt az ideje átgondolnom a teljes átállást Windows-ról Linuxra. Fél éve még rohadt ideges voltam ettől, ha szóba került. Azóta a Google Reader megszűnése kapcsán kiváltott sokk arra sarkalt, hogy saját házam táján oldjam meg azt, amit csak tudok. Így a Raspberry Pi mini szerveren nagyon sokat tanultam Linux fronton, és az ASUS Eee PC 901-emen is már Lubuntu fut jó ideje megelégedéssel. Sokat kellett tanulnom, és sokat kell még. De térjünk vissza a címre...

Szóval az asztali gépen még Windows fut, mert azt gondoltam eddig, hogy vannak olyan alkalmazások, melyek csak ezen az OS-en képesek elfutni. Vannak olyan programok, melyeknek nincsen Linux változata (még), vagy nincsen megfelelője arra az OS-re. Arra azonban nem gondoltam, hogy a néha nem igen használható Wine, mely Windows alkalmazások Linux környezetben történő futtatását teszi lehetővé, egyre stabilabb megoldást tud adni. Így például míg az Eee PC-mre vicc volt felvasalni egy Microsoft Office-t, addig, Lubuntu alatt Wine segítségével meglepően energiatakarékosan fut az irodai programcsomag Excel és Word része. Sajnos, a Picasa nem annyira van rendben ezen a téren, megállt 3.9-nél a használhatósága, és még vagy nem kerek a beállítás nálam, vagy nem is alkalmas Wine használatra.

Itt egy videó arról, mi is az az FL Studio 11. Alapvetően egy DAW, hiszen mindent meg lehet vele oldani, amit egy Cubase, egy Logic vagy egy Vegas tud. Mindent. Ez már régen nem a régi nevén megismert Fruity Loops, hanem egy komoly PC-s stúdió utómunka-környezet, mellyel önmagad producere lehetsz.


Azonban a YouTube-on elnézegetve a kedvenc, még 2008-ban megvásárolt, és azóta ingyen frissített zeneíró programomat, azt látom, hogy az FL Studio 9 és 10-es verzióját is sokan feltolták Ubuntu alá a Wine segítségével, és az új 11-es sem lesz nehezebb. A témának sok topikja van a neten, és még a hivatalos fórumban is van FL Studio + Ubuntu topik. (A hazai topik eléggé elhagyatott, ott még az Ubuntu Studio változatát tavaly bezárólag emlegetik csak.) A WineHQ is követi a verziókat.

Itt ne a zenét nézd, hanem azt, hogy Ubuntu az OS, amin gyalul az FLS:


Itt felugrik 1-2 hibaüzenet, de alapvetően nem befolyásolja a működést:


Ez egy hosszúra nyújtott, de egyszerű step-by-step telepítési útmutató:


Nem a nyáron fogok nekiállni vele szórakozni, de azt hiszem, 2013 lesz az az év, amikor száműzöm a Windowst az otthonomból. Egy időre legalábbis. Vascsere nélkül.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése