2013. február 24.

Ubuntu Desktop 12 tapasztalat Asus Eee PC 901-en (nem Linuxos szemmel)


Nem értek a Linuxhoz. Ezt azért jelzem újra, mert ez se nem hátrány, se nem előny, hanem körülmény. Tehát ne tessék oltani, de erről később... ;)
Keresem azt az OS-t a 901-re, amivel még gyors marad a vas, és megy a Chrome, a flash, esetleg a Picasa, és a Google Music webes változata kerreg, nem néma, hanem szól rendesen.

Update: a bejegyzés megírása óta Lubuntu fut a gépen...

Megjegyzés: A Google+ köreimből páran jól értenek ezekhez a rendszerekhez, így szívtam a tudást belőlük, már amennyit képes vagyok befogadni annak tükrében, hogy továbbra is rühellem, ha valami Terminállal kezdődik. 2013-ben ne kezdődjön már egy sima problémamegoldás Terminállal! :)

Próbáltam pár Linux verziót,mint gyári Xandros Eee PC változat, Ubuntu Eee 8.04.1 (http://goo.gl/upn9v) ami később jogi okok miatt az EasyPeasy (http://www.geteasypeasy.com) nevet kapta, Fedora 18 (http://fedoraproject.org), és most éppen az Ubuntu 12.10 Desktop (http://ubuntu.hu).
A Xandros alapvetően elég lett volna, de az Eee PC változat túl régi volt, nem lehetett rá se Chromet, se flasht telepíteni. Az Ubuntu Eee nem kezelte jól a wifit, veszekedett a routeremmel, régi build volt, bár jó lehetett volna. A Fedora 18 sebessége eszméletlen jó volt, azonban a 18-asban telepítés kezelési hibák vannak, amitől a víz levert.

Az újabb Ubuntu felé tereltek a srácok, és most az van a vason. A sebessége nem tetszik, akadozik nagyon. Bár felment rá minden, megy Chrome is, nem csak a Chromium. Nem vagyok mégsem kibékülve vele.

Az Ubuntu és a Fedora volt a két befutó. De egyiken sem ment még hibátlanul a Google Music, mindegyiken sercegett Chrome alatt, és Chromiumban meg sem szólalt, miközben minden más flash alapú lejátszás ment máshol.

Zavar még a Fedorához képest nem csak a lassúsága, de az is, hogy alapállapotban nem áll - nekem - kézre. Pl. a bal menüt el kell rejteni és le kell kicsinyíteni az ikonokat, lévén az Eee PC 901 nem rendelkezik nagy képernyőfelbontással. Továbbá alapállapotban nem húzhatok csak úgy ki ikonokat a képernyőre, mindent a bal indítósávba kell tennem. Bármilyen más módszer csak macera. A telepített appok el vannak dugva, nincs egy gyors(!) programok menü. A Fedora ebben nagyon odaver, iszonyatosan gyorsak ezek a funkciói és jobban kézre áll. A nyitón elhelyezett szöveges gyors kereső menüről ne is beszéljünk, ami az Ubuntun nagyon lassú a gépemen.

A Fedora fel sem pörgette a CPU ventilátort rendesen, míg az Ubuntu használata közben üresjáratban is dolgozott tisztességgel. Ezt a Live változat és a belakott változat is ugyanúgy művelte.

Szándékosan nem megyek abba bele, hogy mi van, ha ezt vagy azt telepítek, és azzal egyszerűbb, mert pontosan az volt a tesztem célja, hogy nulla Linux tudással mire jutok egy régi netbookon.

Az Ubuntu barátságos és viszonylag könnyen kezelhető telepítéseket nézve (főleg az alkalmazásáruháza miatt). A Fedora sokkal gyorsabb, és lehet, hogy éppen ezért a 18-as helyett visszalépve meg fogom nézni a 17-est, ami kevésbé bug-os a 18-as review-kat olvasva. Lehet, hogy az lesz a végső megoldás.
Függetlenül az Ubuntutól:

Összességében elmondhatom, hogy rossz nézni, ahogy 2013-ban a Linux platform még mindig elvárja és megköveteli egy átlag felhasználótól a Terminál használatát. Az új OS-eket a hülye is tudja használni, de a régiek között is vannak olyanok, melyek átalakultak felhasználóbaráttá. A Linux disztribúciók inkább csak szépek lettek, de nem lettek lényegesen használhatóbbak, mint 10 éve. A telepítésük egyszerűbb és kényelmesebb lett, de a belakásuk macerás.

Most majd jön az osztás, hogy "de nem így van, mert". Azoktól fog jönni, akik Linuxul értenek, és álmukban is Terminállal kezelik a rendszert. Ők úgy sem fogják megérteni, mi a bajom. :)

A véleményem az, hogy a Terminált akkor kelljen használni, ha a szokásos módtól eltérően akarom használni a rendszert, nem pedig akkor, ha csak el akarom kezdeni használni. Ne kelljen tudnom, mi az, hogy root, vagy azt, hogy mount, stb...

Mindettől függetlenül meg fogom nézni a F17-t, mert szép és jó ez az U12.10, de lassú az öreg vasamon, és nem annyira csábító, mint a F18 kezelése volt. :)

Ja, és még egy dolog, ami zavar ezekben a rendszerekben: Nincsen homokóra. Emiatt volt olyan app, amit 6x indítottam el. Nem jelzi semmi, hogy "Köszi, vettem az adást, de még el kell végeznem egy rakás háttérműveletet ahhoz, hogy lásd annak elkezdését, hogy valami történni fog." :o) Nekem senki ne mondja, hogy nem kell visszajelzés arról, hogy háttérmunka miatt halott egy ablak... ;)

Mindettől függetlenül a Linux egy marha jó találmány! ;D

Update (2013.02.25): Lubuntu 12.10 http://lubuntu.net Durvás! Táltos, Windows szerű, miközben belaktam gyorsan a Live módot, közben fut a telepítés a háttérben az SSD-re, zene szól a NAS-mról az általam egyszerűen telepített Chrome-ban flash lejátszóval. Jah, és ezt gépelem közben. :)

Update (2013.02.27): Továbbra sem akarom megismerni a Terminált jobban. Horror. 2013-ban inkább kattintgatok párral többet egy app telepítéséhez, mint hogy elgépeljek majd elrontsak egy Terminál akciót. Egy rendszergazda tanulja meg, akinek naponta ötször kell húsz appot telepítenie. Én max kipróbálok egy alkalmazást, de ehhez ne kelljen ctrl+alt+t gombot nyomnom. ;)

A hétvégén nekiestem 10 év után újra a Linux disztróknak. Mindent támogat a teszt hardveren mindegyik Linux. Azonban bármilyen kérdésemre a válasz a Terminál volt. Többet láttam ez alatt a pár nap alatt az ablakot, mint öt év alatt a DOS ablakot, vagy mint összesen az Android megismerése óta.

Az írás jó, de nem lett barátrom a Terminál. :D

Ami nagyon tetszik a Linux változatokban, hogy a Live DVD/UDB lemezekkel kipróbálható a rendszer, és miközben a telepítés zajlik, addig is lehet vele szórakozni. Ez fantasztikus. Nem is értem, miért nincsen ilyen a Windowsokhoz?

A bejegyzést eredetileg Google+ alatt írtam.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése