2011. július 7.

Google Maps Navigation 5.7 brut - Android navigáció offline térképpel, automatikus útvonaltervezéssel és magyar hanggal

Ez a Google Maps az alábbiakban különbözik a Google Android Market alatt található változattól:
 • Alkalmas az automatikus útvonaltervezésre Magyarországon is. Nem csak megtervezi az utat, hanem perspektivikus nézetben képes a klasszikus autós navigálásra.
 • Az SVOX beszélő motorral és a magyar nyelvű női hanggal navigál, felolvassa az utcaneveket is (magyar TTS).

Ezt a két fenti dolgot nem képes kezelni a Magyarországi felhasználók esetében a hivatalosan elérhető Google Maps változat. Azonban az Xda-Developers fejlesztőinek köszönhetően a "brut" változat minden országban, ahol tervezésre alkalmas térképet biztosít a Google, a Navigation funkció is elérhetővé válik. Korábban írtam már az 5.6 kapcsán a telepítés menetéről, most megismétlem.


Offline üzemmód

A Google Maps 5.7 igazi újdonsága is benne van, ami az offline térképtámogatás. Ehhez nem kell a "brut" változat, ehhez jó a Market alatt lévő is. Ez a változat már alkalmas arra, hogy egy adott méretű terület térképszelvényét előre letöltsük a készülékre, így a helyszínen nem kell mobil internet kapcsolatot létesíteni ahhoz, hogy megmutassa hol vagyunk. Úgy néz ki, hogy az offline navigációra még nem képes, hiszen az útvonaltervet nem az Android, hanem a Google szerverei végzik. Így offline üzemmódban csak a térkép érhető el. Amihez továbbra is internet elérés szükséges és nem offline-osítható: műholdas képek, útvonaltervezés, forgalmi információk, ismerősök helyzete.


Tehát az offline üzemmód lényege az, hogy ha olyan helyre utazol, ahol nincsen adatátviteli lehetőség, nincsen semmilyen internet, ott a "Térképrészlet letöltése" funkcióval előzetesen letöltött utakat elérheted.

Az offline funkció aktiválása:
 • Google Térkép app > Menü gomb > Egyebek menü > Google Labs menü > Térképrészlet letöltése menü "pipa be".
Egy térképszelvény letöltése:
 • Nyomva tartod a térképen az ujjad, míg elő nem ugrik egy címadat.
 • A címadat jobb oldalán lévő ">" nyílra ráböksz.
 • A megnyíló adatlapon a legalsó "Térképrészlet letöltése" menüt választod.
 • Ekkor 16 km-es körzetben letölti a telefon a szükséges rétegeket (csak térkép, műhold nem). A letöltés sebessége az internet elérésed sebességétől függ. Érdemes nem a mobil internetet nyúzni ezzel.
A letöltött terület (körzet) 16 km x16 km nagyságú, azaz 256 km^2. A térképen megjelenik egy fekete kerettel jelölve az a terület, mely alkalmas az offline megtekintésre. Ha például Budapest - Siófok viszonylatban gondolkodsz, megúszhatod 5-6 négyzettel. Budapest belefér egy négyzetbe. Úgy vettem észre, hogy az offline adatok törlésre kerülnek, ha ki/bekapcsolom a Labs menüben a funkciót.

Ismétlem, az offline üzemmód nem alkalmas autós navigálásra, ahhoz továbbra is kell a netes elérés, mert az útvonalterveket a Google tervezi meg, nem az Android. Elképzelhető azonban, hogy csökken az adatletöltés mennyisége azáltal, hogy egyszer leszedted a szükséges térképeket, és menet közben csak a forgalmi adatok és az útvonaltervezés adatai mozognak a Google szerverei és az Android készüléked között.

Ismétlem, az offline üzemmód elérhető a sima Market változatban, ahhoz nem kell a "brut" verzió!

A "brut" változat telepítése

A jelenlegi leírás a Google Maps "brut" 5.7 változatának telepítését taglalja egy fajta módon. Az 5.6 változatról itt írtam. A 4.x változat esetén a beépített Google Maps meghagyása mellett tudtunk telepíteni "brut" változatot, addig az 5.x változatnál már felül kell írni a rendszerben gyárilag lévőt. Így ez csak root-olt készüléken lehetséges végrehajtani, nem root-oltra nem tudok megoldást.

Több féle módszer is létezik, én a kényelmest írom le, amihez nem kell "adb shell", sem ROM újraégetés, sem kutyafüle. Azonban javasolt minden előtt egy teljes rendszermentést készítened, és a felelősséget magadra vállalnod, hogy ha a készüléked elrontod, azért Te legyél a felelős kizárólagosan! :] Ja és mindenképpen szükséged lesz a Titanium Backup alkalmazásra is.

 • Töltsd le a http://forum.mobilism.org/viewtopic.php?f=399&t=214160 oldalról a "maps5.7.0-ownhere-resign.apk" nevű fájlt. Fontos, hogy a nevében legyen benne a "resign"!
 • A Titanium Backup Pro alkalmazásban a "Backup/Visszaállítás" fül alatt keresd meg a Google féle "Maps" vagy "Térkép" névre hallgató piros alkalmazást. Segít ebbe a "Szűrők" funkció.
 • Ha megvan, akkor tartsd rajta nyomva az ujjad, és válaszd a "Konvertálás felhasználói alkalmazásra" gombot. Ezzel átkerül a rendszerből a programok közé, így felülírhatóvá válik.
 • Keresd meg a Google féle "Street View" vagy "Utcakép"névre hallgató piros alkalmazást. Segít ebbe a "Szűrők" funkció.
 • Ha megvan, akkor tartsd rajta nyomva az ujjad, és válaszd a "Konvertálás felhasználói alkalmazásra" gombot. Ezzel átkerül a rendszerből a programok közé, így felülírhatóvá válik.
 • Telepítsd a letöltött .apk alkalmazást az okostelefonon, de ne indítsd még el! Tilos! :)
 • Lépj be a Google Market alkalmazásba, keresd meg a "Street View" azaz "Utcakép" nevű alkalmazást, vagy kattints ide az eléréséhez, majd telepítsd: https://market.android.com/details?id=com.google.android.street Ne indítsd még el, tilos! :)
 • Indítsd el a "Google Maps" azaz "Térkép" alkalmazást (aminek térkép az ikonja).
 • Ha fontos a "Latitude", de bejelentkezési hibát ad, akkor figyeld a notification bar-t, és ha megjelenik egy szürke háromszög, benne egy felkiáltójellel, akkor azt kattintsd le, majd fogadd el a Google account-odat. Lehet, hogy a maps idegességében többször is feldobja ezt az üzenetet. Fogadd el mindet, majd elfogynak... Ez azért van, mert a térkép frissült, de nem szabályosan, és az előző belépéshez tartozó ellenőrző kulcs nem stimmel, így a korábbi felhasználói adataid sem stimmelnek. Ezt írja felül az újbóli autentikáció. Innentől már a "Latitude" is működni fog.
 • Már indítható a navigáció is, használd egészséggel! :]
Akinek már telepítve volt az 5.6 "brut", elegendő csak a Market kapcsolódást megszüntetni és a Street View-t leszedni, mivel a Google Maps 5.6"brut" felülírható uninstall nélkül.

Aki az 5.6-tal próbálkozna akármiért, itt a leírásom:
Aki ki szeretné próbálni a régebbi 4.6.x különtelepítőset, az látogasson el az Xda kapcsolódó topikjába:
A fent leírtakról, azaz a Google Maps 5.7 Navigation minden országra működő változatát, és angol nyelvű okosításokat, segédleteket, egy más fajta telepítési leírást, mind-mind itt találod meg:
Magyar nyelven akkor beszél, ha az SVOX + a fizetős magyar női hang telepítve van. Erről itt ír az angol leírás:
Erről az SVOX-ról már én is írtam korábban, mikor még nem lehetett (fizetős) alkalmazásokat venni hazánkból:
FIGYELEM! Az alkalmazás használatához általam javasolt SVOX Classic jelenleg nem kompatibilis az Android ICS 4 rendszerekkel (4.0.1 és 4.1.1 alatt sem működik). Ne vásárold meg az alkalmazás magyar nyelvi fájlját. Android 2.3.6 alatt még teljesen jó.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése