2008. augusztus 27.

Kezdőoldalak: a Netvibes, jobb mint az iGoogle!

Kinek mi a kezdőoldala? Nekem sokáig az iGoogle volt, sok kollégámnak szakmai elkötelezettségből a Startlap, aki meg nem ért az internethez, éppen az, amit egy aktuális oldal bement erőszakosan.Mostantól azonban egy darabig biztosan Netvibes-mániás leszek!

A böngészők megnyitásakor, ha csak nem köti az embert az erőszakos vállalati poliszi, és nem egy a HR által üzemeltetett intranet fut, valami mindig megnyílik legtöbbünknél. Ez vagy egy egyszerű Google-sor (emiatt vannak, akik azt hiszik, az internet böngésző beviteli sora a Google), vagy akár egy komoly linktár. ELtekintve egy sima, házilag készített html oldaltól vannak tényleg hasznos megoldások.

iGoogle.com

Mióta magyarul egyre többet beszél a Google, az iGoogle egy nagyon praktikus megoldás arra, hogy kipakoljunk magunknak RSS Feed-eket (értsd hírdobozok), aktuális vagy/és előrejelzett időjárást, Gmail vagy egyéb POP3 levelezőértesítő dobozt,netes játékokat, linkgyükteményeket, Picasa és Flickr fotóalbum lapozót, a NASA kedvenc képeit, speciális keresődobozokat (Google képkereső, YouTube, Flickr, stb...), és ki tudja mit. Sajátokat is gyárthatunk, ha jártasak vagyunk a HTML és az XML nyelvekben, melyhez a Google nagy segítséget ad.

A szenzációs az egészben az, hogy bárhol vagyunk, belépünk a Google-be saját loginunkkal, és máris a megszokott asztal fogad minket. Sőt, ugyanezt viszonylag tűrhetően mobilról, akár egy Opera Mini alól is elérhetjük.

A kinézetét is kipofozhatjuk, így nem csak a csúnya fehér lapot látjuk majd. Bár nekem nagyon szépet nem sikerült kihozni belőle, olyan kezdő HTML-oldal érzésem volt tőle. Továbbá nem találtam hozzá igazán jó link-tárt, amit könnyű szerkeszteni. Így akadtam a következőre. Mindenesetre ajánlom azoknak, akiknek legalább egy Google-hozzáférésük már van. :)

Netvibes.com

Elsőre látásra szép, második érzésre lassúnak tűnik. Bár rá lehet lassulni. :) Valamivel nagyobb a processzorigénye, cserébe sokkal könnyebb dobozokat kipakolni, szerkeszteni. Ami nehézkes és csúnya az iGoogle-ben, az egyszerű és szép a Netvibes-ban. Itt már eleve gyárilag készen van a saját linkeket gyűjtő modul, van flash ablak, sőt sima HTML ablak is. A modulok közötti tallózás sokkal könnyebb. Cserébe a Google-doboz nem ismeri a magyar lokációt, így nem elsősorban a hazai netet preferálja a keresésnél sajnos. De ide is lehet fejleszteni házilag. Talán könnyebb a modulmegosztás a nagyvilággal.

Amiért a Netvibes-ot kerestem, az a könyvjelzők doboza. A FireFox linkeket könnyen beimportáltam, feltettem rájuk tag-eket, így könnyen kattinthatóak, szűrhetőek, de sajnos a sorrendjük nem variálható még. A Gmail-nek természetesen itt is van doboza. Itt is lehet sok fület feltenni, és akár komplett weboldalakat, kedvenc fórumokat is kitehetünk külön felsőfülek alá.

Ami pedig kiverte nálam a biztosítékot, az a mobile verzió! Az m.netvibes.com alatt egyszerűsített, AJAX és WEB2.0 mentesen érhetjük el akár egy Java böngészőn át mobilról a link-tárunkat, és szinte mindent. Így egy vacak mobilon át lekattintható a Gmail, látjuk az időjárás előrejelzést, és elérjük kedvenc fórum-linkjeinket is. A Netvibes kötelező a webfejlesztőknek!

Startlap.hu

Folyamatosan fejlődő Best Practice a Startlap kezdőoldala. Nekem keveset nyújt, de ez betudható a hardcore felhasználói igényeimnek. Azonban van pár feature, ami nagyon tetszik. Itt is importálhatunk saját linkeket, sőt akár több száz linkünk elérhető így bárhol, melyek között könnyen kereshetünk. A kezdőlapról beléphetünk egy halom ismert szolgáltatásba, és kiválaszthatjuk, melyek ezek. Így a Hotdogtól kezdve az iWiW-en át a Gmail-ig minden van. A keresés ugyanígy bővített, még a Wikipédia is lehetőség. Sajnos, a dobozokat nem lehet kézzel áthuzogatni.

Annak ellenére, hogy sok rajta a reklám, szerintem gyors a motorja, még a Netvibes is elbújhat mellette, pedig itt is van aztán animáció bucsus csicsamicsa. A hazai készítők elmondták, még van benne tartalék, és szeretnék mégjobban kezdőoldallá tenni. Annak a felhasználói körnek ajánlom a Startlapot, akik kezdők, nem szeretnek programozni, és teljesen magyar tartalomra vágynak. A használatához nem kell regisztráció, de a testreszabásához igen. Ja, és olvashattunk róla, hogy iPhone-kompatibilis. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése