2007. február 13.

Homemade stereo FM transmitter

Néha rájön az emberre, hogy olyan dolgokkal foglalkozzon, mint a kertásás, a C=64 programozás, és az FM transmitter építés. Az utóbbi engem is elkapott, mikor találtam egy sztereó IC-t, ami egy kis körítéssel kis teljesítménnyel az FM sávba küldi zenei felvételeinket. Mondjuk előre leszögezem, hogy csodákat ne várjatok az áramkörtől. Hiszen az adó része eleve nem stabil. Elég csak megnőnie a páratartalomnak, vagy bemelegednie a lakásnak, és máris rámásztunk egy másik frekvenciára. Szóval könnyen elhangolódik a cucc. A dinamika átfogása sem túl nagy, bár ezzel lehet trükközni egy kicsit.

Az egész onnan jött, hogy még szakközépiskolásként a koleszben 2-3 tranzisztoros mono FM adókat építettünk antennás mikrofonnak buliból bulira. A teszt adás eredménye az lett, hogy a kolesz szemközti 10 emeletes épület tetején lévő antenna jobban vette az adásunkat, mint az egyik messzi kereskedelmi rádió műsorát. Sőt, olyan erővel nyomtuk rá a kis 9 Voltos elemmel "tuningolt" áramkör jelét azzal a kis antennával, hogy az egész lakótelep minket volt kénytelen addig hallgatni. A kolesz rádió egyik tagja úgy rohant be feltépve az ajtót, hogy hagyjuk abba az adást, mert leszakadnak a falikutyák a szobákban. Falikutya: a kollégiumi szobákba felszerelt 110V-os hangszóró rendszert hívtuk így, mivel kábé olyan hangjuk volt, mint egy göthös ugató ebnek. Általában mikor nem volt szilencium, valami önjelölt dj műsora szólt rajta, vagy valamelyik kereskedelmi rádió zenés adása. A kérdéses pillanatban éppen tán a Danubius adását vertük halálra Paks atomlakótelep szinten. Az adó egyébként kisebb volt akkor, mint egy 9V-os elem. Csak hát monora sikeredett, akkor még se pénzünk, se lehetőségünk nem volt sztereó adót építeni.

Az alábbi BA1404 IC könnyen beszerezhető pár elektronikai boltból, csak kicsit kell kutatni. A PDF leírásban benne is van egy minta kapcsolás, mely alapja volt az általam több kapcsolás alapján megtervezett áramkörnek. http://www.tranzistoare.ro/datasheets/150/233235_DS.pdf

A legproblémásabbnak tűnő alkatrész a 38kHz-es kvarc volt, de aztán szereztem azt is. Ne kérdezd hol, de az egyik elektronikai boltban volt vagy 50db is nekik, és onnan hozott az egyik ismerősöm útban hazafelé. Az áramkörhöz még egy 9V-os DC szűrt táp is kell. Azért nem javaslom az elemet, mert fontos a munkapont stabilitása miatt a frankó táp. A jó szűrés pedig azért dukál neki, mert különben búg az adásunk majd 50 vagy 100Hz-cel (dióda hídtól függően).

Az áramköri rajzot alább láthatod. Nagyításhoz kattints rá!

Készítettem egy nyáktervet is, melyen egyszerűsítettem azóta a próbapanelen; tehát ez csak egy sacc per kábé. A saját terved kiindulásához pont jó lehet. Már csak azért is, hogy a tervezési hibákat itt megtaláld előre. :) A rutinosak azonnal kiszűrik, hol van felesleges vezeték, vagy rossz átkötés nagyfrekvenciás szempontból. De engem ez mit érdekelt akkor? Hallani akartam a sztereó adást gyorsan, így hát menjen, aztán kész! :) Nagyításhoz kattints az alábbi képre!

A tekerccsel elbíbelődtem egy darabig. Először jól elszórakoztam az áramkörrel, mert azt hittem, rossz a végfok tranyó (tranzisztor), kicsi esetleg a bétája (erősítési tényező), vagy talán gerjed. Gyengén jött az adás. A próbapanelen elég randán nézett ki az egész, nem túl szép egy forrasztani tudó szemével az, amikor a panel részen a vezető részek forrasztások és vezeték darabok egyvelegeiből áll össze. Szóval elakadtam egy kicsit. Olyan szkópom pedig nem volt a közelben, amivel 80-100MHz körül mérhetek.

Aztán kiderült, hogy az OIRT sávban kavargok valahol, és csak a felharmonikusokat fogom a CCIR sávban. Vicces volt az a két nap. :) Amúgy a kvarc mivel később jött csak meg, ezért addig elvoltam a hangolással. Az antenna nem túl hosszú, nem hangoltam különösebben, kb. 40 centisnek hagytam meg.

Na, legközelebb folytatom. Akkor lefényképezem a cuccot, és írok arról is, hogyan állítottam be a tekercset, mekkora a hatókörzete, hogyan adtam meg neki a kellő löketet szoftveresen, hogy ne legyen halkabb az adás, mint a többi sztereó kereskedelmi csatorna adása. Meg arról is ejtek majd pár gondolatot, hogy egyáltalán megéri-e megépíteni.

Bár megígértem, hogy folytatom, nincsen értelme. Pár ezerért lehet venni stabil megoldást, pl. a For-Max-ban.

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése