2015. február 28.

Minecraft jelmez készítése

Nagyobbik fiam kijelentette, hogy másodikosként Minecraft figura szeretne lenni az iskolai farsangon. Azonnal igent mondtam, mármint arra, hogy megpróbálom elkészíteni. Azonnal, majd napokon keresztül rágva a fülem elemezte, hogy milyen részei vannak egy Minecraft figurának. Előre leszögeztem, hogy maradjunk a fejnél, aztán a többit meglátjuk. Az egész egy halom Ikeás kartonpapírral kezdődött...

Az alapkoncepció szerint minden kartonból készült, amire pixeles mintákat nyomtattam, majd ragasztottam sima A4-es lapokból kivágva. Nejem az egészet átkente dekupázs ragasztóval. Ennyi, kész is. No persze nem ilyen egyszerű, két hétig majdnem minden nap dolgoztam rajta valamennyit.


A kartont többnyire festéshez használatos szalaggal ragasztottam össze, mivel a mintázat úgy is jobban összefogta. A fej simán csak billegett volna, ezért ki kellett találnom egy koronát belülre, mellyel stabilan áll a fejen a kocka kobak.



Utána vágtam bele a kardba (hú de furán hangzik ez, de tényleg így volt), és jeleztem is, hogy ha ez sikerül, akkor jöhet csak a többi. Szerencsére az említett Ikeás hulladékból megmaradt egy jó vastag töltelékanyag, mely belül üreges, könnyű, és szikével is jól lehetett benne haladni.

Kerestem a neten több pixel art kard verziót is, és egy hibásnál kötöttem ki, melynek a markolata el volt rajzolva. A széles penge miatt tetszett ez meg, mely nem standard, de élőben jobban mutat, mintha az eredetit terveztem volna meg. A pixelek méretét az határozta meg, hogy mekkora a papírhulladék szélessége.


A szélső pixeleket végig szalagoztam, hogy a bevonat majd jobban tartson díszítésnél. Mikor ezzel is megvoltam, jött a kard kézvédő (vagy mineve) része. Előre jelzem, annak a híve vagyok, hogy a kapanyél is elsülhet, így felőlem ezzel kapálni is lehetne, és igazi kardot díszként sem tartanék. :)

Közben nagy fiam nekiállt a kockás füzetbe (a faxt négyzetrácsos, már elnézést!) Minecraft dolgokat rajzolni; segített dolgozni, közben be nem állt a szája. :)

Ekkor már láttam, hogy nagy baj nem lehet, nagyon nem lehet elrontani:

A csákány már eredeti méretek alapján készült, de ugyanazzal a pixel mérettel megoldva.


Közben elfogyott a szegélyléc ragasztó, és újat vettem, ami drágább volt, cserébe szarabb, állandóan feljött. Ne vegyetek drágábbat. Nem éri meg. Most van egy halommal, amit majd nem tudom, mire használok el, mert festéshez sem ideális.

A pixelek tervezése következett. Nem lettek azonosak a jelmezek darabjain, nem is volt célom, hogy mérnöki képességeimet ezen éljem ki, inkább a hatásra figyeltem. A fej esetén egyszerű dolgom volt, mert a Google képkereső bőven kínált a Minecraft face pixel art keresésre találatokat. Az egyiket lekicsinyítettem annyi pixelre, amennyi az arc, majd pixeles nagyítással feltoltam jó nagyra. Excelben akkora kockákat terveztem, mely megfelelt a fejen lévő méret pixelméretének, és ráhúztam a képet hozzá. Az Excel egyben meg is oldotta a nyomtatáshoz a levágásokat. Mert ugye a fejen lévő kocka egyik oldala sem fért rá egy A4-es lapra.


A kardok mintázatát szintén Excel-ben oldottam meg, de egyesével színeztem a cellákat. A színeket színkód alapján leszedtem egy pixel art verzióról. A nyomtatás darabolása kacifántosabb volt, és nehezítette a munkát, hogy a kartont nem sikerült egy milliméter pontossággal vágnom. Meg hát rajta volt a szegélyléc szalag is már, mely eltérő vastagságokat okozott a széleken.



Kenhető ragasztót használtam az A4-es nyomtatott lapokból kivágott minták felragasztásához. Így nem áztak át. Ezután kezdődhetett a dekupázs. Az alábbi képen még látszik, hogy a felületek nem csillognak.

Párom rutinos dekupázs kreátor, így határozott mozdulatokkal gyorsan végzett a munkadarabokkal.

Ezzel párhuzamosan, és lassabban haladtam a fej és kard után a csákány mintázatával.


Beígértem még két fáklyát is. Az egyik firestone, bármi is legyen az. :) Szerencsére volt kábé egy pixel széles papírszemét is, így ezekből készült a két fáklya. Ezeket is bevontam szegélyléc szalaggal.


A fej közben megszáradt, és bár ezen a képen annyira nem látszik, de határozott kontúrt kapott a dekupázs után.

A szemeket csak akkor vágtam ki, mikor felkerült a minta, és nagy fiam segítségével belőttük, hogy hol kell kilátnia. Szerencsére a szeménél volt a megfelelő két nyílás. :)

Készítettem egy tabletet is, melyen a Minecraft eszközök érhetőek el:

A sok cucchoz pillanatok alatt összeraktam egy hátizsákot is, melynek pántja szintén karton. A pántokat nem kentük le, inkább leragasztottam a tartósság és várható nyúzás miatt széles ragasztószalaggal. A pántok végeit bútor-összefogó csavarokkal rögzítettem, hogy tartósabb legyen a kötés, és legyen lehetőség a mozgásra is.

A táska azért is kellett, mert annyi hacukát készítettem, hogy képtelenség vele farsangra elmenni is, nem hogy egyszerre felvenni. A látható részén egy Minecraft kockaelem szerű minta (alsó kép), a nem látható hátán pedig egy Creeper arca látható (felső kép).

A kar és a csákány is megszáradt, masszívra sikerültek. A kard esetén a marok rész gyenge volt eredetileg, de a sok réteges ragasztástól nagyon stabil lett.


Aztán mire minden elkészült, csütörtök este lett, másnap pedig farsang... :)
Lehet választani, melyik képen mi látszik jobban:





Természetesen több alkalommal rászabadultak a lurkók a szettre, és több próba is volt, de ez itt a főpróba:


Mikor párom vitte a két nagyobbikat reggel a suliba, fiam két kezében ott voltak a jelmez darabjai. Nagyobb lányok súgtak össze, hogy aztaaa azt nézd, milyen menő! A suliban a versenyen valami kacsa nyert, és nem került be az első tízbe. A zsűriben fiam elmondása szerint idősebb pedagógusok voltak. Nem tudják, mi az a Minecraft, és érthető volt, hogy hogyan lehet hetedik egy takarítónőnek öltözött srác. :) Andris nem volt sokáig elkeseredve. Már csak azért sem, mert hatodikosok mentek többen oda hozzá, hogy megcsodálják a másodikos fiam jelmezét. Ennél több meg már nem nagyon kell, ha csak az nem, hogy a saját apád olyan menő, hogy ilyen jelmezzel küzdjön két hetet. :)

12 megjegyzés :

  1. Jézusom, 44000 felett a bejegyzés megtekintése! :O

    VálaszTörlés
  2. Szia, Ezzel most megmentetted az életem :) megyek kis négyzeteket vagdosni :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    A fej méreteit lehet tudni?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kedved Készítő!
    Várom a méreteket, amit előre is köszönök!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Készítő!Nagyon szuper lett a jelmez :-)! Fiam is hasonlót szeretne. Segítségül elkérhetem az excel pixel tervezőt? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mesike! Itt eléred a fájlt: https://drive.google.com/file/d/1sPbWgCEe1pGlZT8GcMaOUHl6cuyvcUd1/view?usp=sharing

      Törlés
  6. Idén nálunk is lesz két Minecrafter a farsangon :)

    VálaszTörlés