2014. november 1.

Pebble okosóra - első tapasztalatok

Bejön, kell, marad. Tudni kell, hogy több mint egy évtizede nincsen karórám. Előtte is sokszor nem a karomon volt a vekker, hanem a táskámon, az övemen, mert zavart. Úgy egy hónapja hordok szilikon karpereceket, hogy szoktassam magam a gondolathoz, hátha úgy is szembe jön velem egy olcsóbb de kellős okosóra. Erre Sanci barátom meghirdette licitre a Pebble óráját, amire lecsaptam, és vittem. Ilyen a vonzás törvénye.
Egy egy szép fekete, úgynevezett Pebble JET BLACK, műanyag darab, eredeti szilikon szíjjal. Teljesen karcmentes, enni lehetne róla, olyan állapotban kaptam meg. A gazdája nagyon vigyázott rá, miután egyet már előtte kinyírt. :) Rájött, hogy inkább egy tracklogger sportórára van szüksége.

Hogy milyen a Pebble? Nagyon ritkán zavar csak, hogy a karomon van, gyorsan megszoktam a használatát és a viselését is. Iszonyatosan jó, hogy akár egy hétig (nettó 4 napig) is bírja egy töltéssel. Mióta kézhez kaptam, első töltéssel hordom. A telefonnal párosítás könnyen ment, egyből vágtam, mit kell tenni. Amíg Sancival beszélgettünk, már megindultak az értesítések a karomra Bluetooth porton, mely nem zavarta meg a headset-em működését. A Pebble Android alkalmazásban van egy app store, mely nagyon egyszerűvé teszi az okosóra frissítését, és az alkalmazás csereberét is.

Az Android telefon Google Play Services azonban sajnos többet eszik. A Wear Services része az SGS3-t jobban megdolgoztatja. Akkor jön ki nagyon ez, amikor az alap értesítéseken túl egyéb értesítéseket is támogató segédalkalmazásokat telepítek és használok az Android és a Pebble között. Bár ha belegondolok, elégé zavaró is volt, mikor folyamatosan jöttek a G+ értesítések, vagy ha köhögött egyet a Tasker vagy az IFTTT, esetleg a Pushbullet alkalmazás, máris bizsergett karomon a francos. Nem lehet véletlen, hogy a Gmail és a Hangouts gyárilag támogatott az értesítés tükrözésben a Pebble felé, addig a G+ és egyéb alkalmazások csak 3rd party app segítségével tehetik ezt meg.

Az alábbi bekezdés már nem aktuális, de a benne lévő app linkek miatt nem törlöm.
Egyelőre le is álltam azzal, hogy mindenről értesítsen az okostelefon, elég az alapszintű. Amit majd meg szeretnék oldani, az az Exchnage levelezés értesítéseinek Pebblésítése. Sajnos, jelenleg egyetlen Android alkalmazást ismerek, mely könnyen és jól kezeli az Exchange levelezésben az almappákba érkezési szabállyal automatikusan átmozgatott új levelek érzékelését, ez pedig a Moxier. Se az Android alap e-mail kliense, se a Samsung e-mail alkalmazása nem kezeli ezt, vagy nem jól kezeli. A napokban kiszivárgott Gmail 5.0 és Exchange 6.5 páros sem. Így három lehetőség van: 1.) lemondok erről, 2.) megvárom a Gmail Exchnage esetleges almappa push kezelését, 3.) mégis csak erre az egy feladatra bevetek egy Pebble-kompatibilis értesítés továbbító alkalmazást. Ez utóbbi esetén a fizetős Tasker Pebble plugin lenne a legjobb megoldás (ez sem ingyenes, alkalmazáson belüli vásárlásos), mely minimalizálná az android telefonon a felesleges plusz memóriakezelést, illetve úgy szabom testre, ahogy nekem jólesik.
Szóval azért nem aktuális a fenti bekezdés, mert a Pebble Android béta programra jelentkezés után befrissülő alkalmazás már bizony képes minden értesítést elküldeni az okosórára. A Pebble Android Beta Channel itt érhető el. Valamint jelentkezni itt lehet rá.

Jelenleg a nyitóképen látható YWeather nevű felületet használom. Jól látható, és az időjárás is rajta van, ráadásul a magyar nyelvet is támogatja. A Misfit appot is telepítettem, mely azt figyeli, mennyit lépek és alszok egy nap, bár konkrét célom nincsen vele. :) Az RPi-Monitor is jó lenne, de nálam nem beállítható a szerverem url-je, amire már kiadott a kedvemért egy javítást az orosz fejlesztő, de továbbra is bug-os. Alapban indítható vele a telefonon zene, de erre eddig még nem volt szükségem. Tetszik, hogy a Gmail levelezésbe bele lehet olvasni, az értesítések tartalma sima szövegként megjelenik, miközben a telefon a zsebemben marad. Jó ez a cucc így, ahogy van.

Amit még most kiemelnék, az a kijelző nagyon jó láthatósága. A Pebble okosórában e-ink Sharp féle e-paper kijelző van, mely csak akkor fogyaszt, amikor frissül a megjelenített tartalom. Régi de okos technológia, amit az ebook olvasók is alkalmaznak az alacsony fogyasztás és a szemnek kellemes, jó olvashatóság érdekében. Ráadásul erősebb fényben jobban látszik rajta a kontrasztos és enyhén pixeles tartalom. Sötétben pedig egy csuklórándítással felvillan pár másodpercre a háttérvilágítás, és hozzá sem kell érni a gombokhoz. Két rándításra egyébként az YWeather megmutatja a napfelkeltét és napnyugtát, és a min/max hőmérsékleteket is, a Hold-fázist, és a szél erősségét.

Azt gondolom, egy okosórának egyelőre ennyit kell tudnia. Minden más plusz feature vagy funkció elrontja az óra jelleget, és jelentősen, exponenciálisan csökkenti az üzemidőt. Egy mechanikus órát pár naponta fel kell húzni. Az elemes órák sokáig bírják, de azok csak órák. Na jó, van a csipogós hét zenélős kvarcóra, beépített számológéppel. Azon azonban nincsen értesítés a levelekről, amibe bele is tekinthetünk. Ami meg már színes kijelzős, érintős, teljes Android platformot futtatós, az már nem más, mint egy PDA kicsiben. Az óra maradjon óra. Okos órát kerestem, és a Pebble az; okosóra.

Ha Te is használsz Pebble okosórát, oszd meg velem és G+ követőimmel a tapasztalataidat, az appok neveit, érdekel! :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése