2014. március 15.

Commodore 64 felújítás III.

Az első gép volt a könnyű falat. Ez már mocskosabb, és hibás is. A '80-as években gyártott műszaki eszközök végül is már 30 évesek. Van mi elromoljon bennük. Pláne, ha eleve hibásan tette el az előző gazdája, hogy jó lesz majd donornak. Sok fotó következik!
Nem mondanám, hogy illata lett volna ennek a barna házas, azaz első generációs C64-nek. Fájt a szívem, amikor ránéztem,mert elégé sok karcolást őriz a burkolata.


Nem kell gyakorlott szakembernek lenni, hogy lássuk, ebbe beleborult valami. A fenti képen a LED körüli rácsok mellett vékony rések vannak a levegőzés érdekében. Paráztam is, hogy az egész benyelt valami retket.


Egér rágta, vagy nem tudom, mi gyalázta meg ennyire a joystick portok mellett.


Ha egy gomb ilyen szőrös, akkor ott befolyt valami. Rrrrr... Ennek a szériának sötétbarna gombjai vannak, ez az a klasszikus színvilág, amit elég gyorsan megjegyzett a vevőközönség.


Sajnos, a logó már karcos, de legalább nem pöndörödik, nem hajlik, tart a ragasztás. Az első két szérián még rajta volt a szivárvány is, aztán a lapos, rácsos hátún már elhagyták.


Erről beszélek. Ez bzmg' mi!?! Vágódeszka, mint az iPAD reklámban?


A felnyitáshoz itt is három csavar kellett, még a csavartípus is ugyanaz, és ugyanott van, mint az első szérián. Belül már egy kicsit másképpen néz ki a panel. Szerencsére nyoma sincsen a beömlő reteknek.


A panelt 1984-ben tervezték, de a cardrige csatlakozó árnyékolására ragasztott zöld munkabélyegzőn 1986 van. Azaz ez egy 28 éves számítógép.


Volt mit leporolni. Gondolkodtam, hogy zuhany alá tegyem-e. Megúszta, mert volt türelmem ronggyal elszarozni rajta.


Ez egy 250425-ös panelváltozat; ez a lényeg, ha kapcsolási rajzot keresnék hozzá.


Úgy 25 éve csókoltattam volna a gyártót, ha ki kellett volna szedni a panelt. Ma már több ilyen profilú csavarral kompatibilis csavarhúzóm is van, nem okozott gondot a kiszerelése.


Tessék észrevenni a "comm..." feliratos ragasztószalagot! Nem hajítanám el, ha valaki begurítana egyet az asztalomra. :)

Nna, akkor hová is folyt az a trutyi?


Mint a száraz moha, szép barna, egyenletes, szőnyeg szerű. Ide ömlött a lé nagyja. Kávé vagy szörp, ki tudja. Nem tavaly történt, az biztos. Ezzel még lesz dolgom...


Az alvázon már nincsenek rajta a gumitappancsok. Ezt is pótolnom kell. Jól kisuvikszoltam a házat, mehet száradni.


A panel is szép tiszta lett, az árnyékolólemez is. Persze, azért később kiforrasztottam az egyik lábát, hogy az alatta lévő 6569R3 és 8701 IC-k körül is portalanítsak.


A billentyűk alatt nem volt rugó. Vagy szétszedte már valaki, és kihajigálta, vagy ebben a verzióban még nem volt. Mentek a gombok az ultrahangos mosásba a mosogatószeres áztatás után.


A retket levakartam a klaviatúra fekete házáról, majd mikor mindenki megszáradt, mentek vissza a gombok a helyükre.


Ebben is egy fémmel bevont papír árnyékoló van. Már pöndörödik, de nem vészes, hiszen nem tud kijönni a házból. Van, aki ezt is zuhany alá teszi, majd préseli. Én csak letörölgettem, elég volt az is.


Kék az ég, és zöld a nyák. Mint egy frissen rendezett veteményes. Jól esett ránézni.


Nemsokára ugrik a majom a vízbe!


Még előtte a beígért új gumilábak a helyükre kerülnek. Ilyen átlátszót kapott a C64, ez volt. A feladatát el tudja látni.


"Mit rákentek a századok, Lemossuk a gyalázatot!" - ugyan ma, március 15-én írom a bejegyzést, de a fenti műveletek már korábban zajlottak.


Eddig jó, a LED világít.


Sajnos, jött az első hiba; a gombok nem működtek rendesen. Egyrészt be volt ragadva az egyik SHIFT, másrészt a szóköz sem vette az adást. De a szép kék képernyő jött, szóval nagy dráma nem lehet.


A klaviatúra fekete háza alatti barna panelt lecsavaroztam, és alá néztem. A szemfüles észreveszi, hogy némi páralecsapódás vagy folyadék maradvány van a gumiharangok alatt. Ezeket le kell tisztítani, és menni fog rendben.


A panelt alkoholos vattával áttörölgettem. A gumiharangokat mosogatószeres vízben áztattam, majd mikor öblítést követően kiszáradtak, mehettek vissza a helyükre.


Türelemjáték a visszarakás, mert az asztalra nem lehetett letenni a gombokat. Mind benyomódott, ezek mögött nincsen ellen rugó, hogy kinyomja. Ennek meg az a következménye, hogy a gumiharang kiugrik a helyéről. Így kell félkézzel bénázni, amíg a másik kézzel rá nem teszi az ember a panelt az első 2 csavarral.



Nem csak megjavultak a rossz billentyűk, de nagyon finom, gördülékeny lett a mechanika, jó rajta gépelni. Megéri teljesen szétszedni akkor is, ha minden gomb megy.


Aztán jött a feketeleves! A kazettás egységről nem olvasott be semmit, és a floppy portján táp jött vissza. Ez mind külön hibajelenség, nem egy alkatrész hibája. Az általam fellelt hazai netes fórumok közül jelenleg egyetlen aktívan működő az Index Commodore 64 Gamez topikja. bedobtam a hibajelenséget, és gyorsan jöttek a segítő tippek. A konkrét alkatrészeket is megnevezték, ami rettenetesen nagy segítség volt: a diódák lehetnek zárlatosak, és a HD7406P inverter szállhatott el.


A diódákat egyszerű volt kimérni, egyik lábukat felhajtottam, és rájuk mértem a multiméterem rövidzár/dióda vizsgálójával. Mivel úgy voltam vele, hogy egy nap alatt nem végzek ezzel, ezért kettő zárlatos diófát cseréltem, és megnéztem a változásokat, majd mentem aludni, mivel a helyzet nem javult teljesen.


Ilyen egy zárlatos dióda. Ugyan olyan, mint a nem zárlatos. A különbség annyi, hogy ez a szemétben végzi.


Aztán jött egy másik nap, amikor a harmadik C64-ben megkerestem a 7406-ot, mert a legutóbb fáradtan nem találtam. Ez DM7406N volt, sebaj, az is invertál. Nem mutatok még képet a harmadikról, mert borzalmas! Attól majdnem hánytam, olyan szaga volt. Közben találtam még egy gyanús diódát, ami még nem volt zárlatos, de a nyitófeszültsége nagyobb volt a kelleténél, azt is cseréltem. A cserélt 14 lábas IC-nek meg tettem egy szép kék talpat, tokot, vagy foglalatot, ahogy tetszik, mert nagyon szemét dolog célszerszámok nélkül soklábú IC-t cserélni. Annak idején volt egy családi, lapos, világos házas, rácsos hátú C64-ünk, és abban az egyik nagyon soklábú IC-t kellett volt cserélnem. Ott megtanultam, hogy kell alá a foglalat. :)


Egyébként diódák nélkül is menne a gép, mivel mindössze csak védelmi feladatokat látnak el. Azonban a franc akar tönkre vágni bármit is, így az otthoni készletekből pótoltam a hibásakat.


Most már nem szereltem össze addig, amíg meg nem bizonyosodtam róla, hogy minden, általam tesztelhető port rendben működik-e... éééés IGEN! :) Azóta a világos házas Commodore 64 a szekrényben díszeleg, és ez a szép barna itt van előttem. Végül is ezt, egy ilyet kerestem régóta, és működik! :)

Az ott jobbra fent egy turbókártya, ami a magnós betöltést segíti. Arról is írni fogok, mert annak meg a kapcsolója adta meg magát.

Végül egy kis történelem:
Akik szeretik az ilyen szétszedős, szerelős tartalmakat, ajánlom figyelmükbe nagy kedvencemet: http://www.szetszedtem.hu RSS nincs az oldalon, de rendszeres hírlevél van. Élmény olvasni Géza bejegyzéseit.
Folytatom...

Az előző részek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése