2012. augusztus 17.

SVOX Classic problémák és megoldások Android ICS alatt

A Google Android 4.0 operációs rendszer megjelenésével az egyetlen jól beszélő magyar TTS motor látszólag megszűnt működni. Azonban az SVOX Classic beszélő motor Mariska hangja mégiscsak szóra bírhatóvá vált. Lássuk a problémákat és a megoldásokat!

Android alatt az alap operációs rendszer nem beszéli még a magyar nyelvet, a beépített Google szövegfelolvasó által használt Pico TTS (Text To Speech) motorhoz még nem létezik hazai támogatás. Azonban jó ideje elérhető a fizetős Mariska hang, mely az ingyenes SVOX Classic TTS segítségével egész tagoltan beszél. Az Android 2.3.6 változatig gondmentesen használtam, minden alkalmazás elérte, meghívta, szépen karattyolt a Samsung Galaxy S készülékem. Erről írtam is korábban egy bejegyzést:
Lássuk a gondokat és a megoldásokat az Android 4.0 és 4.1 rendszer esetében.

Hiba: Nem telepíthető az SVOX

Aztán mikor megjelentek az első Android 4.0.1 változatok, kezdődtek a problémák, az SVOX-t néha telepíteni sem lehetett. A fejlesztő 2011. december 12. napon még kiadott egy ICS frissítést, ezzel már felment a készülékre az app.

FONTOS! Továbbra is a telepítés sorrendje a következő:
  • Mivel még nincsen nyelv alá telepítve, ezért letöltöd innen Mariska hangját:
    https://play.google.com/store/search?q=svox+mariska&c=apps
  • Ha még nem vetted meg, ne is vedd, előbb próbáld ki, hogy megy-e a Trial (próba) változat. Ha nem, akkor a fizetős sem fog!
  • Ha települt Mariska, akkor a fenti beállításokba visszamászva válaszd ki az "magyar (Magyarország, Marika)" hangot.

Hiba: Please reinstall the app

Android 4.1.1 alatt láttam először a kis magyar zászlót az értesítősávban egy felirattal, miszerint telepítsem újra az "SVOX Mariska Hungarian" alkalmazást. Ez egy téves hibaüzenet. Ne foglalkozz vele. Minden alkalommal meg fog jelenni, ha a TTS-t meghívja a rendszer. A fejlesztőknek írtam, de nem válaszolnak. Nem is nagyon fognak várhatóan, mivel az SVOX-t megvette a Nuance egyéb célokra (1), így csoda, hogy nem törölték az alkalmazást még a piactérről. Ez már ilyen marad várhatóan. A hiba nem minden ICS változat alatt jelentkezik. Ettől még a Google Maps Navigator simán beszél vele.

Hiba: A GeoLinx Speak nem ismeri fel

A GeoLinx Speak egy fizetős (nem ingyenes) beszélő szoftver, mely képes egész weboldalakat, vagy belemásolt szövegeket felolvasni, illetve hangoskönyvvé mp3 formátumba kikonvertálni. Ezért is bosszantott, hogy nem ismeri fel az SVOX-t Android 4.1.1 alatt.
Ahhoz, hogy mégis működjön, egy egyszerű trükkre van szükség. Amikor beállítottad már az SVOX Classic működését, és tesztelted, hogy például a Google Maps navigáció közben már beszélt is vele, akkor tedd ezt:
  • Indítsd el a Speak szoftvert.
  • A felugró ablakban több TTS motort is látni fogsz.
  • Itt ne az SVOX-t válaszd ki, mert nem fogja érzékelni Mariskát valamiért.
  • Válaszd ki a Pico TTS motort, és jegyeztesd meg vele, hogy innentől ezt használja már.
  • Utána várj egy kicsit, amíg meg nem jelenik a szövegbeviteli mező alatt a "hu_HU" felirat.
  • Ha nem jelenne meg, bökj rá az üres gombra (a "Speak" gomb felett).
  • Megjelenik egy üres "Language" menü, és ekkor megjelenik mögötte a gombon is a "hu_HU" felirat.
  • Indulhat a beszéd és Mariska fog beszélni.

Bárkinek egyéb óhaj, sóhaj, panasz? :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése