2013. november 6.

Érintőképernyő beépítése ASUS Eee PC 901 notebookba


Rettenetes régen rendeltem már meg az Eee PC-mbe egy érintőpanelt. A DX nagyon lassan szállít, az első panel kisebb volt, a második törött, meg a kedvem is elment az egésztől. Március 24 és november 6 között van pár nap. Aztán csak eljött ez a nap is! :)



Nagyon sok beszerelős videó van a YouTube-on, melyek segítenek a szétszedésben és a hardveres beüzemelésben:
Kompatibilis a Windows és Linux rendszerekkel egyaránt. Ez a leírás tartalmaz minden lényegest:
Debian alatt üzemeltem be azt a kisebbiket, amit először küldtek:

A második alkalommal kapott darab sarka repedt volt, így végigszaladt a törés, és használhatatlan lett a panel:
A töröttet postára adtam, egy UK címre kellett "csak" elküldeni, ajánlottan sürgősségivel ott volt pénteki küldéssel hétfőn, 1350 Ft volt. A DX jóváírta ezt a 6 USD-t kreditben, így rendeltem is egy régebbi telefonhoz egy akkut. Remélem, az nem lesz vacak. Illetve gyorsan eldöntötték, hogy akkor küldik az új panelt.


Tegnap érkezett meg, ma tudtam este fáradtan, már emlékezetből, félálomban szétkapni a notit, hogy beletegyem a panelt a kijelző elé. A vezérlő panelt még legutóbb benne hagytam, mivel azt az alaplap alá kellett szerelni, szedje ki, akinek két anyja van. Így már "csak" félig kellett szétbarmolni a vasat. A poén az, hogy küldtek még egy kontrollert, így most van egy beüzemeletlen USB HUB-om. Ugyanis a vezérlő panel egy HUB, kombinálva az XY érzékelő bemenettel. A lényeg annyi, hogy a netbook webkamera vezetékét kihúzod, bedugod erre a panelre, és a panelt dugod az alaplapra. A panelen azonban van 3db USB csati. Tehát ha még egy - tegyük fel - 3G/HSDPA modemet is be akarnék építeni, akkor azt az egyik szabad USB portra rá lehetne kötni. Meg még valamit. Meg még valamit. 



A legutóbbi akcióm után egyszer csak nem ment az "í" és a "0" billentyű, és az összes "F1..F12" el volt csúszva egyel. Szoftveres gondra gyanakodtam, mert közben jött az Ubuntu 13-mal a Lubuntu 13 is. Aztán sok segítő ember rávezetett, hogy a hardver, esetleg a szalagkábel rossz. Már majdnem rendeltem egy billentyűzetet, aztán csak nem hagyott aludni a kisördög, hátha nem szalagkábel az, hanem belül valami. Mit ad Isten, a touch panel beszerelése után ismét feléledt teljes funkcionalitással a billentyűzet is, így azzal sincsen több hasfájás; két legyet egy csapásra.


Mivel az Eee PC kijelzője matt, és a touch csillogós, ezért a kijelző most így csillogós már, megszűnt a mattosság. Talán egy halvány árnyalatnyit sötétebb a cucc, de úgy sem akartam kiégetni a szemem, napon meg a korábbi fényerő sem volt elég.

Körömmel és egy régi PDA ceruzájával tudom kezelni. Mivel a kijelző nem egy óriás valami, éppen 10" alatt van (8,9"), ezért jó bökdösni a gombokat az egér helyett. Mivel a vezérlőpanel foglalja bent a helyet, ezért a belső légáramlás kevésbé gyári állapotú. Emiatt kicsit jobban melegszik, hamarabb kapcsol a ventilátor. Ergo számíthatok egy használattól függő venti cserére is idővel. Na, majd akkor az egyik szabad USB portra teszek egy LED-es háttérfényt a gépbe. :D (Nem.)

Sok fotó most nem készült, de a törött sarkú panel berakásakor igen. Ezekkel díszítettem a bejegyzést.

Kérdezni lehet! :)





















Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése