2012. november 20.

Samsung Galaxy S III install lista - avagy mit használok Android alatt?

Készülékváltás két év után. Ismét Samsung, ismét Galaxy, csak most a harmadik. A Samsung Galaxy S III GT-I9300 eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, jól átgondolt volt ismét a választásom. Éppen itt az ideje összeírni, milyen Android alkalmazásokat használok mostanában.


Az SGS3 tele van előretelepített alkalmazásokkal. Ezek egy részét jegeltem, nem használom. Nálam egy T-Com változat van, így a szolgáltató által preferált szemétből is került rá, melyek közül semmi sem nyerte el a tetszésemet, életemben nem használnám azokat az appokat. A nem Android, hanem Samsung specifikus appok közül a Samsung Apps talán az, ami használatban van, mely egy gyártói alkalmazás áruház. Ebben találtam a YouTube Downloader appot, mely érthető okokból a Google Play kínálatába fel sem kerülhet. Lássuk tehát azokat, amiket én választottam (kategorizálva, ABC sorrendben, rövid megjegyzéssel):

Segédprogramok 

  • External Keyboard Helper
    Az SGS3 már képes a külső USB eszközök fogadására. Tudomásom szerint akár 4 különböző periféria is rádugható, maximum a külső tápellátást kell megoldani hozzá.
    Még annak idején Sanci barátomtól kaptam egy microUSB dugós, USB aljzatos adaptert. Rendrakás közben előkerült, így rádugtam a PC-m vezeték nélküli billentyűzet/egér kombó dongle-jét, és a készülék mindkét hardvert detektálta. Az egérmutatót azonnal használni tudtam, de a billentyűzethez egy segédprogramra volt szükségem.
    Az External Keyboard Helper a külső billentyűzeteket képes megfelelő kiosztással az Android számára értelmezhetővé tenni, így még az "í" karakter is a helyén van. Beállítható az is, hogy a külső billentyűzet megjelenésekor felugorjon a választó, így a Swype-ról csak egy érintés az External Keyboard Helper. Érdemes próba képpen a demó változattal kísérletezni, és csak utána megvenni a teljes változatot.
    Anno meg is tettem, mikor az ASUS Eee PC-mre telepítettem az Android-x86 ICS változatát (1,2,3,4), és megérte.
  • Facebook
    no comment
  • File Expert
    Régóta használom ezt a fájlkezelőt. Kicsit csicsás lett a legutóbbi nagyobb frissítés óta, azonban megszoktam. Van benne olyan is, hogy FTP-n át megosztom a telefon SD tartalmát, és mondjuk asztali gépről elérem. Tudom, erre vannak más és előretelepített megoldások is, de a megszokás nagy úr. :)
  • Google Naptár
    Szép a Samsung naptárja, de a widget-ük nem jött be, és megszoktam a Google változatot. Így elég hamar feltelepítettem a Google Naptárt a telefonra és annak a widget-ét tettem ki a képernyőmre.
  • Google Translate
    Fordít, felolvas, diktálást fordít, megosztott szöveget vagy weboldalt fordít. Persze, érzeni kell néha, hogy mit is akar jelenteni a szöveg, de hasznos tud lenni.
  • Google+ (előretelepített)
    Míg a Facebook inkább általános ismeretséget köt össze nálam, addig a Google féle Google+ vagy Google Plus hálón kifejezetten a technikai beállítottságú ismeretségemmel tartom a kapcsolatot. Hasznos még az azonnali képfeltöltés funkciója is, mellyel hamarabb a Google+/Picasa képtárra kerül a fotóm, így mikor ráérek rendezni és megosztani, akkor már tényleg csak a szelektálással kell foglalkoznom.
  • IKEA katalógus
    no comment
  • Időkép
    Bármennyire is nem vagyok megbarátkozva az alkalmazás kinézetével, mivel elég gyakran a hazai források közül az idokep.hu oldalt használom az időjárási előrejelzések megtekintésére, ezért az Android alkalmazásukat is használom. Sőt, mióta a Samsung TouchWiz launcher helyett a Nova launchert használom, és mivel a Samsung widgetek közül pont az időjárás az egyik, ami csak TouchWiz alatt fut, ezért az Időkép widgetet tettem ki a launcheremre.
  • Libra
    Jópofa, kicsit sok reklámmal kiékelt app, mely a súlyunkat követi. Beállítható neki egy célsúly is egyéb adatokkal.
  • Nova Launcher
    A Samsung TouchWiz kezelőfelülettel alapvetően semmi bajom nem lenne, de rohadtúl idegesített, hogy ezen a nagy kijelzőn a korábban általam megszokottal ellentétben egy ikonsorral kevesebb van. Így most éppen ezt használom, de futott már az SGS-en hasonló okokból a Holo Launcher is. A Nova azért tetszett meg, mert egyszerűen importálta a TouchWiz ikonokat, az ikon-mappákat és a widgetek helyét is (ez utóbbiak esetén még rá kellett bökni a helyre és kiválasztani).
  • Office Suite Pro 6
    Mivel az SGS3-n előretelepített office alkalmazásból csak viewert találtam, ezért a korábban az 0.1$ akcióban megvett appot örömmel telepítettem. Már van benne Cloud integráció is, így a Google Drive táblák kezelése ezzel egyszerűbb, mint a körülményes Drive Android appban.
    Mielőtt telepíted, nézd meg az S Suggest kínálatát, mert ott virít benne az ingyenes Kingsoft Office (Free), ami lehetséges, hogy elég Neked!
  • Quick App Manager
    Ahol dolgoznak, ott hullik a forgács! Az Android appok mögül néha nem árt takarítani a szemetet. A cache kiürítését segíti ez az alkalmazás.
  • Shush!
    Mikor leveszed teljesen a hangerőt, megjelenik az alkalmazás és felajánl egy időszakot, hogy meddig hagyja ebben az állapotban. Hasznos ha tárgyalni mész egy órát, de fontos lenne, hogy mondjuk 1 óra múlva kapcsoljon vissza automatikusan a csengetés hangereje. Könnyen kezelhető, szép, hasznos.
  • Swype Beta 3
    A SGS-ekben gyárilag benne van a Swype billentyűzet alkalmazás. Azonban sokkal többet tud már a nyilvánosan a fejlesztők oldaláról elérhető Swype Beta 3 változat (azaz nem került fel a Google Play kínálatába még). A Swype-ot azért szeretem használni, mert egyetlen érintéssel, a betűk vonalszerű összekötésével lehet vele szavakat rajzolni, azaz nem kell pötyögni. A diktálást is támogatja és sokkal jobban értelmezi a mondottakat a benne lévő Dragon szövegfelismerővel, mint a Google változat. Havonta frissítik, amit az app jelez is. Telepítés után állítsd be a magyar nyelvet benne. Taníthatod az általad használt szavakra a Gmail, Facebook és Twitter hozzáférésed megadásával. Lásd a demó videót...
  • Task Free (Feladatok)
    A webes Google Naptárban lévő Teendők menü mögött megjelenő listát lehet vele Android alatt is kényelmesen kezelni.

Böngészés és web appok

  • Adobe Flash Player 11
    Már nincsen fent a Google Play nyilvános kínálatában. Azonban számomra még mindig elérhető, mivel annak idején még a megszűnése előtt telepítette. Azoknak akik ezt keresik, 2.x és 4.x alapú rendszerek alá is elérhetővé tettem a általam utoljára ismert .apk telepítőket, kattints ide a letöltéshez.
  • AppSales
    Árfigyelő app, nézi és emlékeztet is arra, ha árcsökkenés történik a Google Play alkalmazás áruház fizetős kínálatában. Beállítható az érzékelési küszöb, és az emlékeztetési időköz is.
  • Blogger
    Aki a Google Blogspot (Blogger) motorján bloggol, annak kvázi kötelező ez az alkalmazás.
  • Chrome
    Az asztali böngésző Android változata, mely az SGS-re portolt 4.x ROM-okkal nagyon lassan ment, de a négymagos SGS3-mon már teper, száguld, jól működik. Szeretem.
  • Google Hitelesítő
    Ha kétlépcsős jelszavazást használsz a Google termékeiden, akkor tudod mireől van szó. Ha nem, de szeretnéd megismerni ezt, akkor kattints ide!
  • Google Reader
    RSS olvasok, többet mint direkt weboldalt. Évek óta bevált, így most sem mondtam  le róla. :)

Kamera és fotó appok

  • Aviary
    Nagyon népszerű képszerkesztő app, mely beépül az Edit menübe is. A finom alapműveletekhez használom.
  • PhotoShake! Pro
    Az ingyenes változata után megvettem a fizetőset is, mert kényelmesen lehet vele nagy kollázst, montázst készíteni több fotóból. Kicsit gagyinak hat, de ügyes, praktikus és kényelmes.
  • CamScanner
    Az ingyenes változatát régóta használom dokumentumok gyors szkennelésére és PDF-fé alakítására. A fotózott lap sarkaira kihúzza a képet és egy olvashatsági javítást is végrehajt rajta az app. Hivatalos ügyek gyors intézéséhez elengedhetetlen.
  • Camera ZOOM FX
    Egy akció keretében 0.1$ áron vettem meg anno ezt a fotóeffekt alkalmazást. Néha előveszem, és használgatom, mert érdekes effektjei vannak, és gyakori a megújulás is rajta. Ennek is van ingyenes változata.
  • Google Goggles
    Sok mindent tud. Én ezekből a QR-kód olvasást, a fotózva fordítást, a képfelismerést használom.
  • HDR Camera+
    Bár az SGS3 gyári kamera alkalmazása rendelkezik nagyon gyors HDR fotózási képességgel, annak HDR paraméterei nem módosíthatóak. Míg ez a fizetős alkalmazás minderre lehetőséget biztosít. Az ingyenes változattal is próbálkozhatsz előtte. A HDR fotóknak két értelmét látom: a közismerten szétkontrasztosított képen túl a fényszegény vagy erős szembe fényes helyeken kiegyenlített fotókat lehet vele készíteni. Tudni kell használni, nem csinál jobb képet, mint amire képes vagy! ;o)
  • Instagram
    Érdekesnek tartom a közösségi fotómegosztás ezen formáját, és a nem túl jó minőségű, és ráadásul négyzetesre korlátozott effektjei engem inspirálnak, ezért szívesen is használom. @sanchomuzax néven elérsz, követhetsz az instán, ha Te is tag vagy. ;)
  • Perfect Tool for Picasa
    Nagyon sokat fejlődött ez a Picasa albumokat kezelő app. Sokkal gyorsabb és könnyebben kezelhető, célra szabottabb az Android Galéria appnál azoknak, akik egyébként aktív Picasa felhasználók. Egyedül talán az arcok címkézése és a térképadatok kezelése nincsen benne. Az ingyenes változat bővíthető pár funkcióval a fizetős változattal, de nem hiszem, hogy erre egyelőre szükségem lenne.
  • QuickPic
    Az Android gyári Galéria alkalmazása szerintem egy kalap szar. Lassan indul, feleslegesen cache-eli a Picasa albumok thumbnail-jeit, nehezen paraméterezhető. Ezzel szemben már az SGS-en bevált QuickPic az SGS3-n is beváltotta a reményeimet; gyors, könnyen kezelhető, mappánként rendezhető a sorrend, elrejtésre beállíthatóak mappák, beépített Edit menüvel rendelkezik, beállítható full fényerőre, ha egy képet nézek (így a színvisszaadás jobb, mint fél fényerőn).
  • SMS Backup +
    Automatikusan menti az SMS-eket a Gmail alá egy SMS címke mögé, és automatikusan beteszi a hívásokat a naptárba a CallTrack címke mögé, benne a hívó számával, és a hívás hosszával is. Így kereshető minden korábbi SMS és hívás, és nem látszik, ha nem akarom. Régóta bevált már, és segített akkor, mikor olyan eseményt kerestem, mely egy korábbi telefonommal egyidőben történt.
  • SMS Scheduler
    Egyetlen feladatot lát el nálam. Mivel eddig egyetlen mobilnet szoftver sem azt mérte, amit a T-Com mér a hitelesített számlálójával, ezért ez az app minden hétfőn reggel hatkor kiküld egy "G" betűt a 1730-as számra. Ugyan ezekért az SMS-ekért nekem fizetnem kell, de biztos lehetek benne, hogy hetente egyszer informálva vagyok arról, hogy hol tart a havi adatforgalmam. Erre akkor szoktam még rá, amikor nem volt a céges számomon a tllépés után lassítás, illetve sokkal kisebb csomagban voltam. Mivel az SGS3-mon a 4.0.4 már rendszerszinten mér, ezért elvileg annak hitelesebbnek kell lennie, de még nem futott telejs hónapot a telefon, így addig marad az időzített SMS.
  • Screen Filter
    A legkisebb fényerő is sok néha, ha este olvas az ember, vagy az autóban GPS navigál a sötét utakon. Ebben ad nagy segítséget ez az app, mely az aktuális fényerőt még lejjebb veszi a telejs sötétségig kalibrálhatóan. Widget is van hozzá, de én egyszerűen egy 50%-os beállítással szoktam csak használni. Akku kimélőnek is jó, hiszen a legtöbbet aktív használat melletta  kijelző fogyaszt a telefonban.
  • Skitch
    Az Evernote fejlesztőitől az egyik legjobb, ha nem a legjobb megjegyzés hozzáfűzést segítő képszerkesztő app Androidra. Az SGS3-mon egyszerű a képernyőmentés készítése; csak megfogod bal kézzel a telefont, és a jobb kézéleddel legyezel előtte egyet jobbról balra. A megnyitott képet megnyitod a Skitch segítségével és nyilakat, bejelöléseket tehetsz fel rá. Igaz, az SGS3-ban van egy hasonló S jegyzet néven, de az inkább arra alkalmas, hogy jegyzeteket készíts, míg ez a hibajelzéseket vagy a magyarázat hozzáfűzését segíti. Mindemellett nagyon finom és szép vonalakat húz, nem lesz pixeles egy bekarikázás. Szóval igényes.
  • TV24
    Gyorsan kezelhető, jól áttekinthető tévéműsor alkalmazás. Emiatt jobban szeretem a konkurenseknél annak ellenére, hogy az adatbázis forrása nem olyan jó, mint a port.hu oldalé.

Cloud appok

Az alábbi appok online tárhelyet biztosítanak. Egyes esetekben ingyen is bővíthetők az alapállapotban nem túl nagy tárhelyek. Ezekkel az akciókkal annakidején éltem, így most a Box és a Dropbox esetén is kényelmesen elférnek nem életbevágóan fontos, de hasznos fájlaim, melyeket így könnyen elérhetek a telefonnal is.
Van egy saját Cloud-om is, egy NAS-om. :) Egy Synology USB Station 2 halkan muzsikál otthon, így az ehhez hasznos appokat is használom a telefonomon:
  • DS audio
    A NAS-on lévő hangfájlokat hasonlóan kényelmesen játszhatod le vele, mint a Google Play Music esetén.
  • DS file
    Minden a NAS-on tárolt fájlt elérsz vele, legyen lokális vagy távoli eléréssel elérhető a szervered.
  • DS finder
    Synology NAS-okat kereshetsz vele, és alap szinten diagnosztizálhatod a sajátodat is.
  • Synodroid Pro
    Torrent távirányító Synology NAS-okhoz. Miután az ingyenes változat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a fejlesztőt meghívtam egy sörre a Pro verzióért. :)

Audio appok

  • Audio Speed Changer Pro
    Zenét lassíthatsz vagy gyorsíthatsz vele úgy, hogy közben nem változik a hangmagasság. Még az SGS-re vettem meg, de nagy meglepetésemre az SGS3 gyári zenelejátszó alkalmazásában is lehetőség van arra, hogy ugyanezt elvégezd ("Beállítások / Lejátszás sebessége" menük). A linkelt app ennél azért többet tud. Egyrészt finomabban lehet állítani a sebességet, másrészt kiírja a BPM-t is, és elmenthető egy új mp3 fájlba a sebességében módosított zene. Aki zenél vagy aktívabban táncol, annak hasznos lehet ez, de megvásárlása előtt érdemes megnézni, hogy az SGS3-hoz hasonlóan a beépített lejátszód tudja-e ugyanezt, vagy hogy az Audio Speed Changer ingyenes változata megfelel-e.
  • SVOX Classic TTS + Mariska és Speak
    Text-To-Speech motor jól érthető magyar hanggal. A motor ingyenes, a magyar női hang fizetős. Nagyon régóta használom, és örülök, hogy az appot fejlesztő cég felvásárlása ellenére, kis szünet után ismét rendbe tették az alkalmazást, így Android 4.x alatt is rendesen olvas, beszél, stb... Párszor írtam is róla, legutóbb itt. A Speak az az app, ami bármilyen szöveget képes felolvasni az SVOX segítségével akár, és az elhangzottakat mp3-ba lementeni. Azaz hangoskönyvet készít. Erről is írtam korábban...
  • DroID3Tagger
    Ha észreveszem, hogy egy zenémben nem megfelelő az ID3 adat, ezzel akárhol vagyok is, javíthatom a telefon és ezen app segítségével.
  • Google Play Music
    Hazánkban csak ügyeskedéssel érhető el a Google zenefelhője, ahová 20 000 zenét tölthetsz fel egy online tárhelyre és kényelmesen hallgathatod a telefonoddal vegyesen a telefonodon lévő zenékkel együtt, vagy böngészőből is. Bővebben erről itt írok...
  • Magyar Rádió Hangtár
    Az mr1-en a kabaréműsorokat szoktam visszahallgatni, ezért így hasznos az app, bár szerintem nehezen kezelhető.
  • Shazam / SoundHound
    zenefelismerő appok
  • Simple Last.fm Scrobbler
    Nem tudom, hogy minek, de rögzítem, hogy milyen zenét hallgattam a neten vagy a telefonnal. Ezt hívják scrobbling-nak. A Last.fm Android alkalmazása túl nagy és felesleges ehhez, ezért használom ezt. Ha követni szeretnél, akkor @sanchomuzax néven megtalálsz. Úgy két éve főleg latin zenéket hallgatok.
  • Talking Clock
    A beállított időközönként bemondja, hogy mennyi az idő. Kis állítgatást igényel, mert alapállapotban néma. Ha SVOX-t használsz, akkor is English kell legyen a kiválasztott nyelv. Sanci barátom egyik tesztvideójában hallottam azt a beállítást, hogy "Már ... van.", így nem zavaró, hogy a szoftver nem mondja be az óra és perc szavakat.
  • TuneIn Radio Pro
    Még egy 0.49$-os akcióban vettem meg ezt az internet rádió szoftvert, melynek már az ingyenes változata egy Windows Phone teszt alatt megtetszett. Benne van szerintem az összes hazai rádióállomás weben elérhető streamje, képes automatikusan elindulni, ébresztést is tud, kedvencnek jelölhetsz zenéket (ha a rádió közli a számot), így utólag megkeresheted, mi is volt az. Bár az SGS-ekben van alapállapotban FM rádió, azonban azon nem jön salsa, ezzel a TuneIn-nel meg nagyon sok külföldi csatorna is elérhető. Szeretem.

Videó appok

  • MX Player
    Videólejátszó app, melyre akkor szoktam rá, mikor nem akart egy videó stream-t lejátszani annak idején az SGS csak úgy magától. Megtetszett, hogy a bal oldalon fel/le húzva állítható a fényerő, jobb oldalon a hangerő, könnyű időpontra tekerni egy filmben, és jól kezeli a feliratokat is.
  • MediaHouse UPnP
    Többek között azért maradt a gépemen, mert kényelmesen lehet vele a NAS-on lévő videót elindítani az ASUS O!Play médialejátszómon. :) Amúgy nem nagy szám.
  • Skype
    no comment
  • VLC
    Mikor azzal szórakoztam, hogy egyes DivX-eket semmi nem játszott le, akkor próbáltam ki az asztali videólejátszók egyik királyát, így megmaradt és néha használom is.

Kiadáskövetés appok

  • Koin
    Hazai fejlesztésű, jelszavazható app a kiadások és bevételek npi/heti/havi szintű követésére. Még keveset tud, de éppen eleget ahhoz, hogy lássam, hol tartok a költéseimmel hó vége felé.
  • MasterCard Mobile (előretelepített)
    Kényelmesen lehet vele fizetni. Én QR-kódos sárga csekket, és online webáruházban fizettem eddig vele. Egyre több helyen támogatott. A többlépcsős beléptetés miatt számomra biztonságos.
  • OTP SmartBank
    Jelenleg is OTP Direct felhasználóként kényelmes és praktikus az app használata, mely majdnem mindent tud, amit a webfelület. A megtakarítások kezelése azért még belefért volna. A többlépcsős beléptetés miatt számomra biztonságos.

Beépített SGS3 appok

Nem az összes, csak amit használok is.
  • AllShare Play
    Várom, hogy valakivel ezzel oszthassak meg tartalmat... :)
  • Fénykép-szerkesztő / Galéria
    Nem tartom sokra, mert alapvetően gyenge. De azért nézd meg, mert lehetséges, hogy az általa nyújtott képességek elegendőek számodra.
  • FM rádió
    no comment
  • Kies Air
    Segítségével asztali gépen, wifi kapcsolattal elérheted a telefonod tartalmát. Azaz bárhol is vagy, a készülékről könnyen átmozgathatsz fájlokat másoknak.
  • S jegyzet
    Ügyes, könnyen kezelhető jegyzet alkalmazás.
  • S Suggest
    Alkalmazásajánló a Google Play kínálatából.
  • Samsung Apps
    A Samsung saját alkalmazásáruháza. Egyes fizetős appok ingyen elérhetők benne, így érdemes belenézni.
  • S tervező
    Ez a Samsung naptára, mely egy kicsicsázott Google Naptár. Nem rossz, de jobban szeretem a Google-félét.
  • Számológép
    no comment
  • További szolgáltatások
    Igen, van ilyen nevű app... :) A Samsung Apps-ra mutató alkalmazásajánló. Mi értelme a többi mellett, nem tudom...
  • Videólejátszó
    Kötelező!!! Van egy saját widget hozzá, mellyel mutatja az utoljára nézett videót, és onnan indítja azt. A videólejátszó jobb alsó sarkában lévő ablak ikonnal beteszi kép-a-képben az asztalodra úgy a filmet, hogy közben levelezhetsz, webezhetsz, azaz megszakítás nélkül nézhetsz úgy filmet, hogy közben valamilyen más akciót hajtasz végre a háttérben (vagy előtérben?).
  • Zenelejátszó
    Tetszik, mert gyorsan indul, jól kezelhető és alapállapotban listázza a mappákat is. Furcsa SGS után, hogy SGS3-ban a zárképernyőn nem jelennek meg a kezelőgombok, le kell hozzá húzni az értesítősávot. Biztos erre is van valami beállítás, még nem leltem meg. :)
Még biztos eszembe fognak jutni dolgok, amit majd felviszek ide, vagy egy kapcsolódó bejegyzésbe. A napi használattal kapcsolatban is vannak gondolataim...

Frissítve: 2012.11.20, 2012.11.07, 2012.11.06

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése