Oldalak

2010. november 22.

Weboldal felolvasása magyar nyelven Android alatt

Három dolog telepítése és egy kis beállítgatás után az Android alkalmassá tehető arra, hogy magyar nyelven felolvasson akár egy egész weboldalt. Kell a Classic Text to Speech beszédszintetizátor, az SVOX Hungarian magyar nyelvű TTS készlet és a GeoLinx Speak.

FIGYELEM! Az SVOX Classic jelenleg nem kompatibilis az Android ICS 4 rendszerekkel (4.0.1 és 4.1.1 alatt sem működik). Ne vásárold meg az alkalmazás magyar nyelvi fájlját. Android 2.3.6 alatt még teljesen jó.



(Ebből kettő app fizetős, azaz szükséges lesz a Market Enabler használatára is; ebben az esetben ez már négy, no meg a készülékfüggő root az öt...)



A lényeg annyi, hogy telepítened kell sajnos egy új beszéd szintit azért, mert csak ehhez van eddig - tudomásom szerint - Android alatt más alkalmazások által is elérhető TTS, azaz Text-To-Speech (szövegből beszélő) készlet magyar nyelvre. (Van egy másik TTS is magyar nyelven, ez az ingyenes eSpeak, de annyira rossz a kiejtése, hogy nem érdemes foglalkozni vele.) Mellé még telepítened kell egy olyan alkalmazást is, ami a vágólapról a bemásolt szöveget VAGY a bemásolt link mögött található teljes weboldal szöveges tartalmát felolvassa.



Classic Text to Speech ha nem vette észre, hogy megvetted mellé a SVOX Hungarian készletet, akkor ezt úgy jelzi, hogy az elindítása után a listában hazánk zászlaja mellett még mindig a "Buy" felirat virít. Sebaj, nyomd meg, majd a Marketben válaszd ki a már megvásárolt TTS-t, és azon is nyomj "Open"-t. Így már rájön az új beszéd-engine, hogy ezt a TTS-t is megvetted.

GeoLinx Speak indítása után természetesen beszéd szintetizátornak az SVOX-t válaszd ki, mert az Android alapban használt engine-je nem tud mit kezdeni az SVOX féle magyar TTS-sel.

A beszéd minősége tűrhető, érthető, megszokható, és utána már kellemes. Elsőre felolvastattam vele egy origo.hu cikket, és teljesen megértettem úgy, hogy félig figyeltem oda rá. Értelemszerűen a felolvasó alkalmazás mindent leolvas az adott lapról, így érdemesebb link esetén olyan lapokat beadni felolvasásra, ami mobilra optimalizált. Ha sok a felesleges szöveg az adott weboldalon, másold a cikket a vágólapra, és azt olvastasd fel.

A Samsung Galaxy S alatt a TTS közép hangereje teljesen megfelelt, de tovább növelhető az SVOX beállításaiban. Az SVOX alkalmas arra is, hogy a "Beállítások" alatt a "Kisegítő lehetőségek" menüben aktivált "TalkBack" funkcióhoz aktiváljuk (előtte a "Hangkimenet és -bemenet" menüben a "Szövegfelolvasó beállításai" alatt az "Alapértelmezett motort" váltsd át "Pico TTS"-ről "Svox Classic TTS-re"). Ezzel minden funkciót, eseményt felolvastatunk a géppel. A szolgáltatás vicces, hiszen bemondja az akku szintre, hogy "negyven percent", vagy képernyő kikapcsolásakor, hogy "szkrínof", de a pontos idő már megint magyar, és a képernyőhöz érés már "click", ahogy írom. :) Ez nem a felolvasó app hibája, hanem az adott Android ROM nem tartalmaz minden magyarítást a "láthatatlan" menükben.

Tapasztalatok
  • A felolvasó alkalmazás elég fapados, így sokat ne várj el tőle.
  • Nem jelzi ki, mikor egy weboldal szövegét tölti be, így várnod kell, hogy megszólaljon.
  • Egyes weboldalak kódolását nem ismeri fel, így elkezdi esetlegesen a php kódokat felolvasni, ez elég vicces.
  • Nincsen sajnos benne a Speak alkalmazás a megosztás menüben, így nem lehet simán ráküldeni egy kijelölt szöveget, mindenképpen copy/paste szükséges. Ugyanez vonatkozik a lap url-re. Az új változat már ezt is tudja.
  • A beszúrt szöveg ha hosszabb, mint maga a kijelző, ekkor a "Speak" gomb kilóg a képernyőből, és hardveres "lefelé" gomb nélkül el sem érhető. Így hosszabb szöveget jelenleg bajos a gombszegény képeken felolvastatni vele, mint a Samsung Galaxy S. Ezt javította közben a fejlesztő.
  • Ha sok alkalmazás fut a háttérben, a felolvasás akadozhat. Ez szerintem nem a program, hanem a TTS igénybevételének a problémája.
  • Egy időben támogatta az SVOX TTS-se a Google Navigáció (Brut változatát) is. Azonban a Google fogta, és átírta a beállítást, így kifejezetten érzékeny a Navigáció arra, hogy mind a gép nyelvi beállítása, mind a TTS beállítása azonos legyen. No mármost hazánkban a Navigáció még nem támogatott, csak Brut változattal, ami meg valójában angol. Azaz magyar TTS-sel nem megy, hiába lehetne az SVOX a TTS motorja. Így ezzel kár próbálkoznod.
Nem bántam meg, hogy megvettem a felolvasóhoz a két appot, használni fogom. :)

A közben frissült GeoLinx Speak szoftverről külön is írtam egy posztot:

A szükséges alkalmazások:
(Ha átvennéd a bejegyzést, kérlek, max 1-200 karaktert csak, és a többire hivatkozz linkkel. Köszi!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése