2013. március 11.

Google+ kommunikáció, RSS, publikálás harmadik féllel, stb...

A Google elég csínján bánik a Google Plus API-val. A jelenlegi lehetőségek szűkösek arra, hogy harmadik fél által készített webes vagy bármilyen alkalmazással egyszerűen összekössük különböző felületeken zajló kommunikációinkat a Google+ segítségével. Gondoltam, egy csokorba szedem, mi megy eddig, mit mivel lehet és hogyan összekötni.



Mivel ez egy pillanatnyi állapot, és a szolgáltatások jönnek, mennek, a Google pedig folyamatosan változtatja a weboldal felépítését, ezért lehet, hogy mire ezt olvasod, valamelyik megoldás már nem működik. Az itt felsorolt megoldások nem kötnek böngészőhöz, és ingyenesek. Tehát a browser addon-okkal ne bombázz, azok nem is érdekelnek. ;) Így a HootSuite féle Google+ Pages kezelés is kimaradt.

rss2lj

Orosz fejlesztés. Az url végére biggyeszted a profil ID-t, és paraméterezhető RSS-t készít az oldal gyorsan. A szépséghibája, hogy cirill betűk kerülnek a fejlécbe, mely bezavarhat a nem megfelelő cross-posting esetén. A paraméterezés egyszerű, a fenti linken is látható, hogy beállítható a képméret, kikapcsolható a cím vagy egy fix cím adható meg, illetve lekérhető csak a az általad +1-ezett feed is. Példa feed a publikus profilomból (500px széles képek, címek nélkül).
Update (2013.03.13): Ugyan ez az RSS szépen paraméterezhető, de az IFTTT sok hibát talál benne, ezért vagy ne ezt az RSS-t használd, vagy használd Google Readerbe fűzve, és onnan kösd be az IFTTT-be ezzel. Azaz kapjon a Google Readerben egy saját címkét a feeded, és ami oda bejön, abból a Reader egy szabványos üzenetet fog küldeni már, amit az IFTTT megeszik.

GPlusRSS

Belépsz a Google+ accoddal, és egy komolyabb felületen statisztikákat és RSS-t kérhetsz a publikus feededből, mely ráadásul nem egy simán ID-ből visszafejthető url-t ad. Előnye, hogy több accot is kezel egyszerre. Csak egy profil ID-t kell megadni hozzá (így). Hátránya: lassan frissít, és bár azt írja weben, hogy frissítve, de közben nem jelent még meg az új tartalom. Példa feed a publikus profilomból.

Google+ To RSS As A Service

Egyszerű, fapad. Megadod a G+ ID-t, és máris kész az RSS feed url. Azonnal működőnek tűnik. Nem tudom, mennyire terhelhető. Példa feed a publikus profilomból..

Hogyan köthetem be bármibe az RSS feed-et?

IFTTT

Pár kattintással bármit összeköthetsz bármivel. Így például a fenti RSS feed bármelyikét képes megenni, és mondjuk Facebook, Twitter vagy akár Tumblr felé megosztani. Hátránya talán annyi, hogy egyes RSS feed-ekben lévő tartalomtól néha kis időre kiakad, illetve nagyon lassan frissít (akár negyed vagy fél óra is kellhet). Azonban a felülete bár nem mobilra optimalizált, telefon kijelzőről is beállítható vagy módosítható egy task.

Olyan extrák is beállíthatóak, hogy pl. hashtag megadásával mást és mást tegyen az adott task. Például a #fb és a #tw a Facebook és a Twitter felé küldjön szöveges üzenetet a forrásból, míg a #fbimg és a #twitpic címkékre mondjuk töltse fel a megosztott tartalomban lévő kép kicsinyített változatát Facebook és Twitter falra. Iszonyat sokat tud, szeretem.

Példák:.
Folytatni érdemes...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése