2010. július 27.

Hasznos tippek HTC Kaiser Android ROM használatához

A HTC Kaiser Android ROM változatok telepítése és használata kapcsán összegyűlt pár hasznos dolog. Ezeket szeretném megosztani azokkal, akik olvasták a korábbi bejegyzésem, és kipróbálták az abban leírtakat.


Billentyűzetkiosztás javítása: Amennyiben Tilt változatú kernelt használsz HTC Kaiser-re, gondod lehet egyes karakterek gépelésekor. Ugyanis a QWERTY kiosztás ott más, pl. a "@" és a "!" fel vannak cserélve. Ennek javítása egyszerű, csak meg kell nyitni egy hexa editorral az NBH fájlt, és a "board-kaiser-keypad.atttilt=1" képlet értékét 0-ra átírni 1-ről. Update 2010. 08. 08.: A beállítás módosítható az NBH Editorral is!

Élességállítás fotózás közben: Ugyan az "auto focus" funkció még nem működik a HTC Kaiser fényképezőjén, azonban kézzel élesíthető a fotózás közben a kép. Mindössze a "jog dial" kereke kell tekergetni. Én mindig eltekerem makróra (azaz fotózás állásban tartva balra, álló helyzetben felfelé), ekkor a leghomályosabb, majd kezdem beállítani az élességet. Így készült ez a kép is: http://twitpic.com/28uvzx (A videó felvétel továbbra sem működik. Ha a fotózás sem, akkor nem jó kernelt használsz!)

Nem szól az ExtUSB hangkimenet javítása: Szól az, csak azelőtt kell bedugni az adaptert, hogy nem kapcsoltad még be a zenét. Éppen ezért, ha headset-et, vagy jack-re alakító hangadaptert dugsz a Kaiser-be, előbb ne kezdjed még el a zenét hallhatni. Ha megtetted véletlenül, akkor kihúzott állapotban halkítsd le teljesen némára a készüléket, majd ismét vissza, és ezután magához tér az adapter érzékelése. Ekkor bedughatod újra, és ekkor indítsd csak el a zenét.

Gyors váltás NAND és Ext2 között: A Linux boot beállítások alatt van egy backup és restore menü. Ezek nagy segítséget adnak abban, ha elszállás után újratelepítés szükséges, vagy csupán a belső memóriából az SD-re akarod mégiscsak áttenni a Data.img "működését", vagy akár az egész rendszerét. A lépések a következők:
  • Készítesz egy backup-t a boot menüből. Ekkor az SD-re az \andboot mappába kerül egy databackup.img nevű fájl. Ezt nem árt egy jól beállított rendszer esetén a gép teljes kikapcsolása után kivett SD kártyán egy másik mappába is átmenteni, hogy meglegyen.
  • A boot menüben átállítod a data.img helyét az Ext2-ről NAND-ra, vagy fordítva, és elindítasz egy restore műveletet. Ekkor a databackup.img fájl tartalma átkerül oda, ahová kérted.
  • Értelemszerűen, ha a rendszert szeretnéd újratelepíteni, azaz a System.img helyét akarod módosítani, és az androidinstall.tar fájlod még mindig az \andboot mappában van, akkor onnan újratelepítheted a NAND-ba vagy az Ext2-re, ha előtte átállítod ezt is a boot menüben. Nem árt, ha a databackup.img-t is újratelepíted a biztonság kedvéért, bár ha nem törlöd a telepítéskor a rendszert, akkor nem lesz vele gond, de az ördög nem alszik.
A fenti módszer természetesen alkalmas arra, hogy elments egy újabb Android változat tesztelése előtt a kernel (KAISIMG.NBH), a rendszer (androidinstall.tar) és felhasználói adatfájlokat (databackup.img), majd bármikor visszaállítsd azokat (nbh > tar > img sorrendben).

A fentiek az alábbi bejegyzés kiegészítései, és be is másoltam:

2010. július 14.

Android ROM telepítése HTC Kaiser, Polaris, Vogue PDA-ra

A Googel Android nyílt forráskódú operációs rendszere már számos PDA-ra telepíthető, vagy kipróbálható. Két módszer ismert; az egyik az SD-ről futtatható változat, mely nem bántja a Windows Mobile-t, a másik a ROM-ba épülő megoldás. Ez utóbbival foglalkoznék egy szájbarágós, okosító bejegyzésben, mivel úgy gondolom, napi használatra alkalmas már a HTC Kaiser, Polaris, Vogue készülékeken is az Android 1.6, de akár a 2.2 is.




Előzmények, háttér
Android futtatása Windows Mobile mellett: Az Android SD-ről futtatása egyszerű, letöltesz egy haret.exe futtatót is tartalmazó pack-t, kikeresed a HTC készülékedhez jó default.txt fájlt, és elindítod WinMo alatt az Android-t. A memóriába betöltődik a Linux kernel, és boot-ol SD-ről az Android. Előnye, hogy nem bántja a WinMo-t, és lehet próbálkozni, milyen egy ilyen. Hátránya, hogy az SD-ről futtatás miatt a tárolt fájlkezelés lassítja a rendszert, azaz jobban akadozik, mintha minden a memóriából futna. A HTC Touch Pro2 kapcsán írtam is korábban róla, hogy még olyan app is létezik, mellyel kiválaszthatod, hogy WinMo vagy Android fusson a PDA-don:
A Prohardver fórumán ez a hozzászólás azzal foglalkozik, hogyan telepítsd és indítsd el a Haret változatot WinMo alatt:
Android futtatása ROM-ból: A teljes bejegyzésben ezzel foglalkozok. Az Android memóriából futtatása úgy lehetséges, hogy lecseréljük a WinMo ROM-t egy Linux kernelre, mely segít kezelni a memóriába töltött és telepített aktuális Android változatot. Ezt hívjuk NAND-ba telepítésnek (innen a Nandroid szó is). Előnye, hogy gyorsabb az op.rendszer futása, és szabad marad az SD foglalat. Hátránya, hogy fel kell oldani ROM telepítési korlátot egy HardSPL-lel, továbbá a WinMo így már nem elérhető (de persze visszaállítható ROM cserével). Mivel a fent említett modellek már igen csak kifutottak a garanciális jótállás időszakából, ezért nem gondolom, hogy erre hivatkozva kéne nem telepíteni Android-t a gépre.

Figyelem! A ROM cseréje a gép teljes halálával is járhat, ha nem szakszerűen jársz el.
Az alábbi leírás készítője semmilyen garanciát nem vállal a készülékedben esetlegesen az itt leírtak kipróbálásakor keletkező károkért!

Mint minden főzött WinMo ROM-nak, így a nem a gyártó által portolt Android változatoknak is lehetnek kisebb-nagyobb hiányosságai. Ami leggyakrabban előfordul, hogy pl. nem megy a YouTube videó lejátszás, vagy nem megy a HQ minőség lejátszása, vagy nem megy a WLAN vagy a BT, vagy a BT hangátvitel, vagy nem tölt az USB kikapcsolt állapotban, vagy nem megy a mobil internet egy adott mobil internet szolgáltató esetén. Ennyi minden nem szokott rossz lenni, ezek valamelyiket olykor előjöhet akár csupán amiatt, mert a HardSPL alkalmával felrakott Radio ROM változat esetleg nem optimális az adott Kernel használatához. Én itt azzal nem foglalkozok, melyik a legjobb Android változat Neked, nem is tudom megmondani, már csak azért sem, mert szinte hetente jönnek ki újabb változatok.

Az Android használatához és telepítéséhez, a ROM frissítésekhez az SD kártyádat formázd FAT32-re. Alap állapotban FAT16-ra van formázva, ellenőrizd, hogy FAT32 legyen!

A SIM kártyád PIN kódját töröld! Ugyanis nem tudja bekérni az Android rendesen, emiatt elérhetetlen lesz a telefonod.

Fogalmak
  • HardSPL: Ennek telepítése teszi lehetővé, hogy ROM-t cserélj a PDA-n. Ennek módja PDA-ként, de még szolgáltatói változatonként is eltér. Egyszer szükséges a készüléken elvégezni. Részletesebben csak a HTC Kaiser-ére térek ki, mert ezt végeztem el. A HardSPL nem azonos a SIM unlock-kal, ahhoz semmi köze!
  • Radio ROM: Ez felel azért, hogy a telepített Kernel kommunikálni tudjon a hardverelemekkel kezdve a GSM antennától a GPS vevőn át a kameráig. Az adott Android port létrehozója vagy az Xda-Developers fórumon okosakat író userek aláírásaiban mindig benne van, melyik változatot javasolják.
  • Kernel: Egy Linux keretrendszer, mely felel az Android indulásáért, de ennek segítségével telepíthetsz új változatot, vagy mentheted el "ROM" szinten az éppen jól beállított verziót egy másik kipróbálása idejére.
  • A "colorbar" boot menü: A HTC modellek esetén van egy szerviz menü, mely egyrészt kiírja az aktuális Radio ROM és egyéb verziószámokat, másrészt ennek indítása aktiválja a ROM telepítés menetét. Ennek előhívása készülékenként eltérő, a HTC Kaiser esetén kikapcsolt állapotban nyomsz egy bekapcsoló + fényképező gombot, és megnyomod a reset gombot a ceruzával. Előhívása és használata nem megfelelő eljárással elrontja a PDA-t!
  • NBH: Ezzel a kiterjesztéssel rendelkező fájlok tartalmazzák a ROM-ba telepítésre váró dolgokat. Így lehet benne WinMo ROM, induló képernyő, Radio ROM is vagy HardSPL. A telepítése USB porton át PC-ről egy segédprogrammal, vagy HardSPL-es ROM-ok esetén akár SD-ről "colorbar" képernyős boot menüből lehetséges. Az SD-ről telepítés esetén HTC Kaiser esetén a fájl neve mindig KAISIMG.NBH (néha KAISDIAG.NBH) kell legyen, ezt ismeri fel a "colorbar" képernyős boot menü. Az USB porton át ActivySync hívással a KaiserCustomRuu.exe szoftver tölti át a PDA-ra a RUU_Signed.NBH nevű fájlt, és hívja meg a "colorbar" boot képernyőt. Igazán a  PDA-t egy megszakított, vagy nem jól indított, vagy nem megfelelő NBH fájl telepítésével lehet jól elrontani. Így erre a fájlra és ennek telepítésére nagyon figyelj! Csak óvatosan!
    Létezik még NBH Editor is, melyről itt írok bővebben: kattints ide!
    Az NBH telepítésekor a HTC Kaiser így viselkedik:
  • androidinstall.tar: A Linux Kernel ezt a fájlt keresi az Android installálásakor az SD kártyán az \andboot könyvtárban. Ez maga az Android operációs rendszer, mely a NAND-ba kerül telepítésre. Néha .tgz kiterjesztése van, ne lepődj meg! Ugyanis a .tgz-ben van benne a .tar, amit nem kell kicsomagolni már.
  • androidupdate.tar: A Linux Kernel ha ilyen nevű fájlt talál az SD kártyán az \andboot könyvtárban, akkor a meglévő Android rendszerre telepít fel a NAND-ba egy frissítést annak futása nélkül. Szintén lehet .tgz is.
  • Linux kernel boot menü: A Linux keretrendszer indulásakor van egy pont, ahol lehetőségünk van belépni a boot menübe. Mikor kiírja a rendszer, hogy hold down the D-pad, akkor tartsuk lenyomva a négy plusz egy irányú gomb közepét, azaz a középső gombot, és akkor engedjük el, ha megjelenik egy 6 + 10 soros boot menü. Innen indíthatóak NAND műveletek, mint telepítés, biztonsági mentés rendszer szinten, vagy telepítési hely kiválasztása. Ezzel maximum az Android rendszert teheted tönkre, ha itt valamit nem megfelelően végzel. Ha ez a menü bejött, akkor már közel vagy az Android működéséhez, de már nem elérhető a WinMo régi rendszered, csak ROM cserével.
    Az alábbi képernyőket látod a menü meghívásakor, és az Android rendszer boot menüből történő telepítésekor.

  • NAND / SDCard / EXT2: Az Android a Linux kernel folytán különböző rendszerpartíciókon futhat. A Linux kernel boot menüből installáláskor a felső 6 menüsorral választhatod ki, hogy maga a rendszer és a rendszer által kezelt adatok hová, melyik partícióra kerüljenek. A NAND-ba telepített rendszer és az ugyancsak oda engedélyezett adatok garantálják a gyorsabb működést. Ha sok programot telepítesz az Android alá, a NAND hamar tele lesz. Ekkor érdemes a rendszert NAND-ba, míg az adatokat az SDCard vagy EXT2 partíciók valamelyikére telepíteni. Az SDCard esetén az adatfájlok közvetlenül a kártyára kerülnek, míg az EXT2 esetén szintén az SD-re, de egy Data.img fájlba. Az SDCard előnye, hogy egy Windows böngészővel simán láthatod a fájlokat, a Data.img előnye a valamivel kevésbé lassú működés, lévén egy fájlban van minden, nem sok kis fájlt kell a FAT32 rendszeren kezelgetned, és úgy viselkedik, mint Windows alatt a swap fájl. Ha particionálsz egy SD kárytát (én feleslegesnek tartom), akkor lehet akár több EXT2 partíciód is (pl. egy 8 GB SD kártya esetén [7GB FAT32][64MB EXT2][512MB EXT2] is lehet a felosztás). Én mindent a NAND-ban használok.
  • System.img / Data.img: Az Android rendszer és az adatok tárolásáért felelős fájlok nevei.
  • A lenti leírás forrása: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=680518
  • ODEX/UNODEX: Az ODEX változat gyorsabban indul első alkalommal, és kevesebb helyet használ. A hátránya azonban az, hogy ha a framework-ben valamit módosítasz, az összes alkalmazás leáll, nem működik tovább. Ez lehet az oka annak, hogy egy alkalmazás telepítése után elfelejti a Dalvik cache-t a rendszered. Ha tehát olyan Android változatot szeretnél használni, melyben különböző témákat próbálgatsz (melyek belenyúlnak a framework-be), javasolt az UNODEX változat használata. Így például UNODEX változat az Incubus Super Froyo build is. Az úgynevezett vanilla Fresh Froyo változat már lehet ODEX. Az első indulás után mindkettő sebessége ugyanakkora lesz. Az első indulásnál azért megy lassabban az UNODEX, mert a DEX fájlokat még ki kell csomagolnia a /data/dalvik-cache könyvtárba. Emiatt is van szüksége nagyobb helyre.
    További részletek ezzel kapcsolatban: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=7683853&postcount=743
  • Az Android rendszer felépítése (nagyításhoz kattints a képre):

Android telepítés menete

HardSPL

HTC Kaiser specifikus leírás! Akkor szükséges, ha még soha nem tettél fel nem hivatalos ROM-t. A jelenleg a 3.34 verzió használata javasolt.
  • Forrás: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=498320
  • A PDA töltöttségi szintje legyen 80% feletti!
  • Különböző SPL van a WinMo 6.0 és 6.1 gépeken. A 6.0 esetén a v1 változat, míg 6.1 esetén a 3.xx változat használata szükséges.
  • Vedd ki az SD kártyát és a SIM kártyát is.
  • Kösd a PC-re a PDA-t.
  • Másold a PDA-ra a JumpSPL fájlt (gépfüggően 1.56, 1.93 vagy 1.94 szükséges).
  • Futtasd a PDA-n a JumpSPL szoftvert.
  • Várj a "colorbar" boot menüre, amíg az alján az USB felirat meg nem jelenik.
  • Az ActiveSync-ben szedd ki az "Allow USB Connections" pipát.
  • Húzd le a PC-ről a PDA-t, várj 5-20 másodpercet, és dugd vissza az USB kábelt a gépbe.
  • Futtasd a KaiserCustomRUU.exe fájlt és telepítsd a megfelelő HardSPL-t.
Ha lefutott, semmit nem fogsz érzékelni, még mindig a régi WinMo lesz a gépeden. Innentől "bármilyen" a készülékedhez jó ROM-t rápakolhatsz a PDA-ra. Ha a fentiek nem mennek, keresd meg az alábbi oldalon a "If you have problems with the above process, try this:" leírást, és kövesd azokat a sorokat:
Elszívtam vele egy darabig, míg a HardSPL sikerült. Nem emlékszem a részletekre, kérlek, ne kérdezz, nem tudok segíteni benne jobban!

Radio ROM

HTC Kaiser specifikus leírás! Jelenleg a legtöbb Android változathoz a 1.71.09.01 változatú Radio ROM használatát javasolják a fejlesztők.
  • Forrás: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=393182
  • A PDA töltöttségi szintje legyen 80% feletti!
  • A fenti linkről töltsd le a kiválasztott illetve megfelelő Radio ROM változatot.
  • A letöltött fájlt csomagold ki, és az NBH kiterjesztésű fájlt nevezd át KAISIMG.NBH névre.
  • A FAT32-re formázott SD-re másold rá a fájlt a gyökérbe, tehát ne alkönyvtárba és tedd be a PDA-ba.
  • Kapcsold ki a PDA-t, majd nyomj bekapcsoló gombot plusz fényképező gombot és nyomd be a ceruzát a reset gombba néhány másodpercig, majd engedd el.
  • Addig ismételd ezt a műveletet, míg meg nem jelenik a "colorbar" menü, majd egy szürke képernyő.
  • A szürke képernyő ki fogja írni, hogy talált egy NBH-t. Nyomd meg a bekapcsoló gombot.
  • Várj, míg végig nem fut a kék csík. Ha 100%, akkor nyomj egy reset gombot.
Ha lefutott, semmit nem fogsz érzékelni, még mindig a régi WinMo lesz a gépeden.

Radio ROM-t bármikor cserélhetsz, nem kell emiatt újratelepítened a kernelt.

Linux kernel

Ez a rész már HTC Kaiser, Polaris, Vogue készülékekre egyaránt vonatkozik.
  • A készülékedhez és a kipróbálásra váró Android változathoz jó NBH fájt töltsd le pl. innen: http://it029000.massey.ac.nz/vogue/files/?C=M;O=D (lásd a lenti fájlnév magyarázatot)
  • Mielőtt felteszed bármelyiket, keress rá, hogy a kiválasztott Android változathoz melyik kernelt javasolják a fejlesztők!
  • A PDA töltöttségi szintje legyen 80% feletti!
  • A letöltött fájlt csomagold ki, és az NBH kiterjesztésű fájlt nevezd át KAISIMG.NBH névre.
  • A FAT32-re formázott SD-re másold rá a fájlt a gyökérbe, tehát ne alkönyvtárba és tedd be a PDA-ba.
  • Kapcsold ki a PDA-t, majd nyomj bekapcsoló gombot plusz fényképező gombot és nyomd be a ceruzát a reset gombba néhány másodpercig, majd engedd el.
  • Addig ismételd ezt a műveletet, míg meg nem jelenik a "colorbar" menü, majd egy szürke képernyő.
  • A szürke képernyő ki fogja írni, hogy talált egy NBH-t. Nyomd meg a bekapcsoló gombot.
  • Várj, míg végig nem fut a kék csík. Ha 100%, akkor nyomj egy reset gombot.
Ha lefutott, innentől már csak egy lépés az Android használata. Innen nincsen visszaút, ebben az állapotban a géped buta, nincsen rajta még se Android, se WinMo.

Magyarázat a Linux kernel fájlnevekhez:
  • kaisimg / polaimg / voguimg: Az adott HTC Kaiser, Polaris, Vogue modellhez való telepítő.
  • 320x480 / 320x428 / 240x320 felbontások: A QVGA kijelzőkhöz DPI-ben alkalmazkodó meghajtófelületek.
  • eclair / froyo változatok: 2.1 vagy 2.2 változat kódneve.
  • panel1 / panel2 / panel3: az LCD és a billenytűzet meghajtásáért felelős felület elnevezése.
  • tilt: US változat, emiatt gond lehet a GSM vagy GPRS működéssel adott esetben.
Kernelt bármikor cserélhetsz, nem kell emiatt újratelepíteni az Android rendszert.

Ha vissza szeretnéd rakni a Windows Mobile op.rendszert, akkor keresd meg a megfelelő NBH telepítőt az adott ROM-hoz, és a fent leírtak szerint telepítsd fel azt a kernel helyett. Erre találsz főzött WinMo ROM-okat: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=378

Aki vissza szeretnél rakni a gyári HTC Kaiser TyTN II Windows Mobile 6.1 WWE 3.28.405.0 ROM-t (Radio 1.65.17.56), innen letöltheti. Figyelem! A ROM visszateszi a gyári Radio ROM-t és a gyári SPL-t is! A Windows XP alól indítható USB-s telepítő letöltése:
Android

Keresd mindig a legújabbat a készülékedhez eclair 2.1 vagy froyo 2.2 ROM változatból! Az 1.6 már eléggé kiforrt, a legtöbb 2.1 változat lassúcska, a 2.2 gyors, mint az 1.6 vagy gyorsabb néha annál is, de még bétás. Mivel a Linux futtató határozza meg igazán, hogy HTC Kaiser, Polaris, Vogue PDA-ra készült-e az adott kernel, ezért néha egy Vogue változathoz portolt Android jó a Kaiser-re is, és fordítva.
  • Javaslom, hogy válaszd az első "Sys on NAND" és a harmadik "Data on NAND" sorokat.
  • Válaszd ki az "1. Install System" menüt.
  • Egy hosszadalmas eljárás következik, mely során a Linux telepíti maga alá az Android rendszert. Akkor van vége, ha ismét a Linux boot menüben vagy.
  • Ha sikeres a telepítés és visszaugrik a menübe a gép, válaszd ki a "10. Quit" menüt.
  • Legelső indulásnál nagyon hosszú, percekig tartó lesz az Android indulása. Várj türelemmel!
  • Ha nem megfelelő a Linux kernel, vagy az Android telepítő, akkor 10 perc várakozás után telepítsd újra valamelyiket.
Késztettem egy 6 perces videót, melyben vágatlan látható a HTC Kaiser készülékre első körben a kernel, majd az operációs rendszer telepítése. Ez mindössze egy segédlet a korábbi részletes leírásomhoz azoknak, akik eljutottak a HardSPL és a Radio ROM felrakása után a megfelelő panel és Android változat kiválasztáshoz.


A videó ott kezdődik, hogy már az SD gyökrében van a KAISIMG.NBH, és az \andboot mappában az androidinstall.tar fájl. A felvételen az aktuális Linux kernel a kaisimg-panel2-320-tilt-eclair-02-07-10.nbh (azaz a KAISIMG.NBH), és az Android Eclair 2.1 VaniljEclair RLS9 (a csomagból az androidinstall.tar fájl kell csak) változata látható. A telepítés végén az első boot is látható, ezért ilyen hosszú a felvétel.

Alap Android beállítások

Első induláskor számos beállítást végrehajtat veled az operációs rendszer. Azonban van, amit nem, de érdemes rá figyelned.
  • A beállítások menü a Windows logó menüvel hívható elő, és lentről nyílik fel.
  • A Settings menüben sorra találod azokat a beállításokat, melyek a rendszer főbb működését érintik.
  • Alapállapotban be van kapcsolva a WiFi és a GPS is. Ezeket a Settings > Wireless & networks menüben kapcsolhatod ki.
  • Egyes Android változatok azonnal felismerik a GSM cella alapján, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozol, és beállítják a mobil internetet. A beállítás a Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Access Point Names menü alatt állíthatod be. A beállításokat keresd az operátorodnál vagy az alábbi blogban: http://androidhungary.com/2009/09/vodafone-t-mobile-es-pannon-mobilinternet-beallitasa-android-telefonon/ Ha nem működik sehogy sem a mobil internet beállítás, lehetséges, hogy az adott Android változat nem alkalmas erre, vagy nem megfelelő a kernel alatta.
  • A HTC Kaiser kitolható billentyűzetének visszatolásakor számos Android változat duplán forgat a képernyőn. Kapcsold ki az alábbi helyen az automatikus forgatás beállítást: Settings > Display > Auto-rotate screen menü. A beállítás kikapcsolásával forogni fog a képernyő, ne ijedj meg!
  • Ha szeretnéd, hogy USB-re dugva ne menjen le standby-ba a PDA, kapcsold be az alábbi beállítást: Settings > Applications > Development > Stay awake menü.
  • Ha első indításkor még nem tudtál csatlakozni az internetre, és nem tudtad megadni a Google account-odat, és nem indult el a Google Sync sem, akkor azt a Settings > Accounts & sync menü alatt pótolhatod. Itt tudod azt is beállítani, hogy a háttérben menjen-e a rendszeres szinkronizálás vagy sem.
  • Egyes Android változatokban benne van a magyar lokáció támogatása. Ezt a Settings > Language & keyboard > Select language menü alatt ellenőrizheted. (De nincsen rá magyar menü!!!)
  • Fontos, hogy megfelelően legyen beállítva az időzóna a gépeden. Ha ezt elmulasztottad, akkor pótolhatod a Settings > Data & time menü alatt. Kapcsold ki ideiglenesen az Automatic menüt, és állítsd be a Select time zone menüben nyáron a GMT +2, télen a GMT +1 időzónát, mondjuk legyen CentralEuropean Summer Time vagy Amsterdam, Berlin a beállítás.
  • Ugyancsak itt lehet beállítani, hogy 1:00 vagy 13:00 alakú legyen az óra, de a dátumformátum is itt módosítható 2010/12/31 alakra.
  • Ha ellenőrizni szeretnéd, milyen kernel és Android változatod van, akkor azt a Settings > About phone menü alján ellenőrizheted.
  • A Linux indulás közben:
 
  • Egy hibaüzenet az Android indulása után, amiből ha sok van, telepítsd újra a rendszert, mert megsérült:
  • Az Android 2.2 indulása és a kezdőlap kicsit átállítgatva:
 

Tapasztalatok

Értelemszerűen csak a HTC Kaiser-en vannak tapasztalataim a NAND-ba telepített Android változatokról. A Myn's Warm Donut féle Android 1.6 változatok nagyon kiforrottak, az RLS5 nagyon stabil. Még Market Enabler is megjelent hozzá, mellyel megjelennek a fizetős alkalmazások az Android Market-ben. A VanilEclair Android változat már 2.1-es, az RLS5 változatig szerintem lassú. Az RLS7c azonban gyorsabb, bár akadozgat. Sajnos, egyik sem rögzít videót, de fényképezni már lehet velük. Az első Froyo változat még bétás, nekem most ebben a pillanatban nem is megy a mobil internet T-Mobile alatt, de a Vodafone prepaid alatt meg megy, és a T-Mobile is, de az APN ott nem a gyári "internet", hanem "wnw" kell legyen. Egyébként a 2.2 már gyorsabban fut, mint a WinMo 6.x, és kevesebbet is fogyaszt, már ami az akkut illeti.


Hasznos tippek 2010. 07. 27.

Billentyűzetkiosztás javítása: Amennyiben Tilt változatú kernelt használsz HTC Kaiser-re, gondod lehet egyes karakterek gépelésekor. Ugyanis a QWERTY kiosztás ott más, pl. a "@" és a "!" fel vannak cserélve. Ennek javítása egyszerű, csak meg kell nyitni egy hexa editorral az NBH fájlt, és a "board-kaiser-keypad.atttilt=1" képlet értékét 0-ra átírni 1-ről. Update 2010. 08. 08.: A beállítás módosítható az NBH Editorral is!

Élességállítás fotózás közben: Ugyan az "auto focus" funkció még nem működik a HTC Kaiser fényképezőjén, azonban kézzel élesíthető a fotózás közben a kép. Mindössze a "jog dial" kereke kell tekergetni. Én mindig eltekerem makróra (azaz fotózás állásban tartva balra, álló helyzetben felfelé), ekkor a leghomályosabb, majd kezdem beállítani az élességet. Így készült ez a kép is: http://twitpic.com/28uvzx (A videó felvétel továbbra sem működik. Ha a fotózás sem, akkor nem jó kernelt használsz!)

Nem szól az ExtUSB hangkimenet javítása: Szól az, csak azelőtt kell bedugni az adaptert, hogy nem kapcsoltad még be a zenét. Éppen ezért, ha headset-et, vagy jack-re alakító hangadaptert dugsz a Kaiser-be, előbb ne kezdjed még el a zenét hallhatni. Ha megtetted véletlenül, akkor kihúzott állapotban halkítsd le teljesen némára a készüléket, majd ismét vissza, és ezután magához tér az adapter érzékelése. Ekkor bedughatod újra, és ekkor indítsd csak el a zenét.

Gyors váltás NAND és Ext2 között: A Linux boot beállítások alatt van egy backup és restore menü. Ezek nagy segítséget adnak abban, ha elszállás után újratelepítés szükséges, vagy csupán a belső memóriából az SD-re akarod mégiscsak áttenni a Data.img "működését", vagy akár az egész rendszerét. A lépések a következők:
  • Készítesz egy backup-t a boot menüből. Ekkor az SD-re az \andboot mappába kerül egy databackup.img nevű fájl. Ezt nem árt egy jól beállított rendszer esetén a gép teljes kikapcsolása után kivett SD kártyán egy másik mappába is átmenteni, hogy meglegyen.
  • A boot menüben átállítod a data.img helyét az Ext2-ről NAND-ra, vagy fordítva, és elindítasz egy restore műveletet. Ekkor a databackup.img fájl tartalma átkerül oda, ahová kérted.
  • Értelemszerűen, ha a rendszert szeretnéd újratelepíteni, azaz a System.img helyét akarod módosítani, és az androidinstall.tar fájlod még mindig az \andboot mappában van, akkor onnan újratelepítheted a NAND-ba vagy az Ext2-re, ha előtte átállítod ezt is a boot menüben. Nem árt, ha a databackup.img-t is újratelepíted a biztonság kedvéért, bár ha nem törlöd a telepítéskor a rendszert, akkor nem lesz vele gond, de az ördög nem alszik.
A fenti módszer természetesen alkalmas arra, hogy elments egy újabb Android változat tesztelése előtt a kernel (KAISIMG.NBH), a rendszer (androidinstall.tar) és felhasználói adatfájlokat (databackup.img), majd bármikor visszaállítsd azokat (nbh > tar > img sorrendben).

Aktuális és egyben véglegesnek mondható ROM lista (2012. 08. 29)
Folytatom...

2010. július 13.

Chromium OS futattása Eee PC-n (képek)

Kipróbálható, USB-ről és SSD-ről is indítható a Google operációs rendszere, a Chromium OS. Még elég fapados, tele van hiányosságokkal, azonban ahhoz bőven sokat tud, hogy láthassuk, milyen irányba mozog a keresőóriás. Ha röviden kellene megfogalmazni, akkor annyi a lényege, hogy a Chromium OS mindent tud, amire egy átlag netezőnek szüksége lehet, és mindezt úgy teszi, hogy az egész gép egyetlen böngészőből és a Google webes szolgáltatásiból álljon. Én egy ASUS Eee PC 901 netbookon indítottam el.

Még nem jöttem rá, hogyan készíthetek saját képernyőmentést, így a többi saját kép mind fotó.

A telepítése egyszerű volt, mindössze egy .img fájlt kellett kiírni egy USB meghajtóra úgy, mintha CD-t írnánk. Ezután csak a BIOS-ban kellett átállítanom, hogy az elsődleges boot eszköz a külső USB meghajtó legyen. Az indulás, betöltődés nagyon gyors. Mivel a Chromium OS még igen szegényes hardvertámogatással bír, ezért garantáltan csak Ethernet kapcsolattal fut. Azaz a boot-olás után akkor tudod használni, ha van egy UTP kábelen át elérhető internet elérésed, és egy Google account-od.


Ezek megadása után egy Chrome-ra hasonlító böngésző indul el, melynek bal és jobb felső sarkaiban van 1-2 olyan menü, ami az asztali gépeken futó változatban nincsen. A bal menü egy halom ikont hoz elő, melyek mindegyike valamilyen online szolgáltatás. A jobb felső sarokban pedig pár beállítási lehetőséget érhetünk el. Az általam kipróbált változat még nem ismeri a magyar helyesírás ellenőrzést. Ha elvesznénk a "sok" menüben, F8 hatására előjön egy gyorsbillentyű magyarázó képernyő. A CTRL+ALT+T megnyomására előjön a terminal.

Hirdetés az op.rendszerben

Nnna, most már hihető, hogy tényleg kipróbáltam? :)

chromeos.hexxeh.net oldalon eléred a telepítéshez szükséges fájlokat. Én most csak az USB-s változat használatát írom le. Keress elő egy legalább(!!!) 2 GB kapacitású USB meghajtót. A tartalmát teljesen felülírja majd a telepítés, így mentsd le róla, ami még kellhet. Az aktuális .img fájlt, mely magát a telepített operációs rendszert tartalmazza, innen töltöttem le:
Csomagold ki a fájlt, és figyelj, mert nagyobb mint 1 GB lesz a mérete. A letölthető fájl ennél kisebb, hogy könnyen lejöjjön, így ne lepődj meg a 327 MB méreten. A kiíráshoz a Windows Image Writer letöltése és kicsomagolása szükséges még. A lépések tényleg egyszerűek, lásd a magyar használati útmutatót. A WIW használata egyszerű, nem részletezem, max annyi, hogy az .img és az USB meghajtó kiválasztása után Write gombot nyomtam, és vártam. Ha kész, ne próbáld meg nézegetni Windows alatt, ugyanis nem látsz semmit az USB kártyád tartalmából. Van rajta egy kb. 250 MB-os első partíció, majd egy 1,8 GB körüli partíció, és particionálás nélkül még a maradék hely abban az esetben, ha nagyobb a kártya, mint 2 GB.

Szaggat a lassított felvétel is

Van vezeték nélküli kapcsolat, de nekem nem működik

Az Eee PC 901-esen az alábbi beállítást hajtottam végre ahhoz, hogy USB-ről is figyelje a boot partíciókat a netbook. A gép indulásakor F2-t nyomtam, majd a BIOS-ba lépve megkerestem a Boot menüt. Ott a második, Hard Drive Boot menüben első helyre mozgattam +/- gombokkal az USB drive menüt. Utána F10-zel elmentettem a beállításokat és kiléptem. A már előtte bedugott USB meghajtóról elindult a Chromium OS, és kérte a Google account-omat. Figyelem magyar billentyűzetkiosztás nincsen! A "Z/Y" gombok fel vannak cserélve, és a "0" nem az "Esc" mellett, hanem az "Ö" gombon van!

US billentyűzettámogatás, slussz

Szinkronizáljuk az asztali könyvjelzőkkel

Tetszik, hogy beszinkronizálhatom az asztali gépen használt Chrome könyvjelzőket ide. Az időzóna beállítása után átállt az idő +2 órával, azonban azt nem tudtam javítani. A Gmail-be nem enged belépni valamiért, nem találja a weboldalt, de a Google Olvasó simán futott. A YouTube lejátszás fut természetesen, kicsit szaggat, a 720p anyagokra pedig rendesen leakadt a gép. Nem tudom, hogy az SSD használata ezen gyorsít-e? Nem hiszem, ez inkább grafikus meghajtó hiánya lehet még. De egy biztos, amit cache-elni kell, annak jobb, ha nem a lassú USB meghajtót, vagy a lassú írási sebességű 16 GB SSD-t, hanem a 4 GB SSD-t terheli, ezért akinek nincsen mit vesztenie, telepítse fel oda a Chromium OS-t. Nekem a WIFi nem volt bekapcsolható se gombról, se  a jobb felső menüből. De ahogy olvasgatom, máshol sem sikerült. Akit érdekel esetleg az SSD-re telepítés menete, elolvashatja angol nyelven az alábbi oldalon:
A Chromium OS USB futtatós változatának oldala tehát még egyszer:

2010. július 7.

Bicaj mosás, mikor nem kéne

A minap megszívattuk magunkat. Hazaértem melóból, és vacsi után felszereltem az új bicajtartókat a tetőcsomagtartóra. Feltettem a bringákat, és irány a Hajógyári sziget. A Szentendrei úton el kezdett szemerkélni az eső, majd mire odaértünk, már javában szakadt. Sebaj, tettünk egy kört a szigeten autóval, nézegettük, hogyan tépi a vihar a fák koronáját. Az eső ugyan elállt, de a viharos szél nem. Nna, akkor irány haza. Erre látjuk, hogy otthon minden száraz. Majd mire a ház elé értünk, ott is esni kezdett, és az induló zivatarban kapdostam le a "lemosott" bringákat a tetőről. A tartókat a tetőn hagytam, úgy is zárhatóak, nem viszi el senki. Este kilenckor mentem le újra, hogy leszereljem azokat is. Tudom, nincs jobb egy kiadós tekerésnél viharban egy négy éves gyerekkel. :-)

A Thule szett a tetőn ázik:

A három bringa egyike szárad:

Természetesen az első táska ronggyá ázott, a benne lévő papír zsebkendő felszívott fél deci vizet. Mindegyik bringa hamar megszáradt, és ahogy az várható volt, a sáros részek szárazok maradtak, így ez nem volt igazi mosás. :-)

Blogspot beépített statisztika motorral

A Google Analytics megnyitása nélkül nézegethető a Blogspot oldalunk látogatottsági statisztikája. Ráadásul realtime adatokhoz juthatunk, ami nem utolsó szempont. Az extra funkciókért azért továbbra is a korábbi stat-motorokat kell túrnunk, azonban aki amúgy sem igényel ilyet, vagy amúgy is nehezen értelmezi a látogatottság összefüggéseit, bőven sok adathoz juthat a beépített segítségével.

Ez a fajta mérés július 1 óta fut, így éppen nem érte el az egy hetes futást még a grafikon és az összesített adat:


A funkció akkor él, ha engedélyezted a Blogger in Draft működését:

2010. július 1.

Megosztás ikonok mérése Google Analytics segítségével

Egy korábbi bejegyzésemben felsorolt saját megosztás ikonok témakört tovább bővítettem. Azaz a script-be belekerültek olyan címék, melyek segítenek az ikonokra kattintást mérni a Google Analytics segítségével. Így idővel el tudjuk dönteni, hogy hol vannak jobb helyen, vagy melyikre nincsen szükség, mert nincsenek használatban.

Az eljárás egyszerű, az ikonra kattintáskor az "onclick" meghív egy javascript-et, mely "elküld" a Googel Analytics mérésünkbe egy címkét, mely a tartalmi elemek közül lekérhető. Így egy kifelé indított kattintást mérünk belső tartalmi elemként, mely nem mutatja meg, hogy valóban megtörtént-e a megosztás, hiszen azt nem tudjuk ezzel vizsgálni.

Lássuk, hogyan is dolgozik. Az alábbi Twitter megosztó ikon html kódban kiemeltem sárgával azt a részt, ami a mérésért felelős.
<a target="_blank" href="http://www.twitter.com/" onclick="javascript:pageTracker._trackPageview('/share/twitter');window.open('http://twitter.com/home?status='+encodeURIComponent(document.title)+' '+encodeURIComponent(location.href));return false;" title="Add a Twitter-hez"><img border="0" width="16" alt="Add a Twitter-hez" src="http://sancho.hu/files/blog/content/shareicons/twitter.png" height="16" /></a>

Ha saját script-et szerkesztesz, figyelj arra, hogy a legelső "onclick" parancs a sárga rész legyen, különben nem kerül végrehajtásra. A Google Analytics-ben a Content menü alatt 1-2 nap elteltével jelennek meg az ikonok használata esetén a mérési eredmények. Ott kérd le a "/share/" kulcsszót, és megjelennek a megosztások.


A statisztikában ez esetben, ennél a soroknál megjelenőoldalon eltöltött idő vagy visszapattanási arány, vagy kilépés számai értelmezhetetlenek. ami számodra érdekes, az az első oszlop, ahol a kattintások számai látszanak. Mint látod, én ezzel mérem az RSS ikonok elérését is, melyek a weblapon vannak. A böngésző url sorban lévő RSS ikon ezzel nem mérhető.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy honnan jöttek a weboldaladra azok a látogatók, akik Facebook gombot használták, akkor szűrd le a "Top Content" alatt a "/share/facebook" statját így:

Ha az érdekel, hogy melyik oldalon nyomták meg a gombot, akkor kérd le a "Landing page"-eket, és ott szűrd le azokat, melyek tartalmazzák a "/share/facebook" szűrőt, így:


Arra figyelj minden lekérdezésnél, hogy kifelé mutató linket belső tartalmi elemként kezelsz, holott valójában az semmi más, mint egy kattintás. Így könnyen belezavarodhatsz a számokba, ha nem veszed figyelembe ezt a fordított logikát.

Ha tetszenek a megosztás ikonjaim, és érdekel a Google Analytics mérőkóddal felruházott változat, kattints ide a script-ért:
A megosztás ikonok közé egyébként felkerült egy új is, kitettem a CitroMail gombját is, melyről több infót itt olvashatsz: